22 maj 2009

Vem köper och vem säljer?

Det är ganska intressant att se vem det är som köper och säljer en aktie. Det kan man enkelt se på Avanzas sidor under fliken maäklarstatistik. Om man tittar på XACT BULL kan man exempelvis se att Carnegie nettosålt 78 000 aktier idag medan Avanza nettoköpt omkring 300 000 aktier. Nordnet har nettoköpt 128 000 aktier. Det verkar alltså som att småsparare, om man nu antar att Avanza och Nordnet representerar småspararnas rörelser, väljer att köpa XACT BULL, medan större aktörer verkar sälja. Ta statistiken för vad den är och dra inga för stora slutsatser. Jag ville i första hand tipsa om funktionen hos Avanza.

Är det någon som vet var man kan få tag på liknande statistik, men mer ordnat?

Charlie

------------------------------------------------------------------------------
UPPDATERING 2009-05-26

XACT BULL var ett dumt exempel eftersom det är en börshandlad fond som skall följa index med en faktor 1,5. En del aktörer köper alltså inte aktier för att de tror på företaget, eller i detta fall fonden, utan gör det för att kursen för aktien skall följa index. Börshandlade fonder är alltså ett dåligt exempel.

2 kommentarer:

Patrik sa...

haha gud va kul
carnegie är ju market maker i aktien, de "handlar" inte som du säger haha hade varit bra om du tagit någon annan aktie än en ETF
läs på, gör om, gör rätt

Charlie sa...

Ja, hejdlöst kul, men jag skall ta ditt råd.