06 maj 2009

Morgondagens stresstest

Det skall bli intressant att se vad morgondagens stresstest av de amerikanska bankerna kommer att leda till. Förmodligen är ett positivt resultat inprisat i nuvarande priser, vilket gör, i min mening, att ett negativt resultat kan få kurserna att dala ganska ordentligt, medan ett positivt resultat förmodligen inte kommer att få marknaden att röra sig mer än lite uppåt. Det är naturligtvis en löpande skala, dvs resultatet kan vara mer eller mindre bra, men, hur som helst, så tror jag att sannolikheten för en rejäl skjuts uppåt är relativt liten under morgondagen.

Martin Guri på Nordea menar i en kommentar att bara det faktum att transparensen ökar kommer att få marknaden på bra humör. Naturligtvis har han rätt på så sätt att osäkerhet ogillas och leder till låga kurser, men samtidigt gäller det alla gånger att ligga steget före, vilket gör att jag tror att resultatet av testet har långt mycket större betydelse än just det faktumet att man vet hur det står till, dvs transparensen. Dessutom är den naturliga följdfrågan vad man egentligen mäter. Om resultatet från ett test, som man i sig kan ifrågasätta, blir tillkännagett påverkar det än mindre.

Trots att jag inte tror att morgondagens redogörelse av testet kommer få kurserna att skjuta i höjden så har jag ändå tagit bort min säljorder på mina XACT BULL. Det kan nämligen vara så att om det är ny fakta, som verkligen ändrar förutsättningarna till det positiva och som inte redan förutspåtts av marknaden, kommer det att ge marknaden en liten knuff uppåt och i sådant fall vill jag inte sitta med en säljorder som ligger precis knappt över dagens nivå. Efter att jag vet morgondagens nya fakta så kommer jag att sätta en ny nivå.

Vad tror ni om morgondagen? Bull eller bear?

Mvh Charlie

2 kommentarer:

minna sa...

varken eller! På sikt är båda dåliga sägs det...

Charlie sa...

De som säger att XACT BULL och BEAR är dåliga menar för det mesta för att de urholkas vid en volatil marknad. Anledningen till detta är att hävstången beräknas på dagskursen. Det är inget, bara ren matematik.

Vad många dock glömmer är att i en uppåtgående marknad som den vi har nu med många dagars uppgång i följd får man en ränta-på-ränta-effekt just beroende på att hävstången beräknas på dagskursen.

Vad jag egentligen menade var om marknaden skulle vara uppåtgående (bull market) eller nedåtgående (bear market). Tjuren stångar uppåt och björnen slår nedåt.

Mvh Charlie