11 maj 2009

Swedbanks uppgång

När man läser Finansiell ekonomi eller någon liknande kurs på något universitet (tro det eller ej, men det har jag faktiskt gjort) så får man ganska snabbt lära sig att risk och avkastning hänger samman enligt de allmänt vedertagna modellerna. Kort sagt innebär det att om man vill ha hög avkastning måste man vara beredd att ta stor risk.

Om man läser ekonomibloggar och liknande så hör man ofta citat som att de största förmögenheterna byggs upp när det är som sämst tider. Naturligtvis finns det möjlighet att göra bra affärer när det är dåliga tider och ofta kan det framstå som självklart i efterhand att en viss affär var en bra affär. Det man dock ofta glömmer när man tittar tillbaka är att det ofta är väldigt svårt att överblicka situationen samtidigt som saker och ting verkligen händer. Om man har förmåga att sålla ut den intressanta informationen så har man ofta möjlighet att göra bra affärer.

De senaste dagarna har jag spanat på Swedbank. Det är skyhög risk i banken i och med exponeringen mot Baltikum. Det kan gå hur illa som helst, eller, nå ja, konkurs i alla fall. Samtidigt är det väldigt svårt att egentligen få en överblick över hur situationen ser ut för banken. Kanske blir det så att jag om fem år köper en bok som heter något i stil med "Bankkrisen anno 2008" och tänker att det var ju tämligen obegåvat att jag inte insåg att en slant i de olika krisstämplade bankerna skulle vara en bra investering.

Sedan årsskiftet har Swedbank varit nere och vänt under 20 SEK och ligger nu på runt 60 SEK. Det är en tripplering av pengarna om man tajmat optimalt. Kort sagt kan man nog säga att de som chansade på att Swedbank skulle fixa krisen och valde att pumpa in pengar i samband med nyemissionen har gjort en bra affär. Risk och avkastning. Kristider och väldigt bra affärer.

Mvh Charlie (som inte var med i Swedbanks nyemission)

Inga kommentarer: