19 maj 2021

Shope Apotheke Europe: Ordentlig ökning

Idag börsen backade runt 2% så passade jag på att öka i Shop Apotheke Europe. Det är inte helt lätt att bilda sig en riktigt bra uppfattning om bolaget. Det växer på bra verkar det som. Q1-rapporten visade en tillväxt på cirka 20% och det verkar finns på ledningens agenda att öka vinsten från nuvarande låga nivåer. Att man förvärvar bolag som har kompletterande tjänster gör det hela mer intressant som jag ser det och jag tror att kombinationen av en e-apoteksbutik som bas med diverse tilläggstjänster kan vara riktigt intressant på sikt. Idag så handlade jag på mig rätt ordentligt och innehavet är nu cirka 3-4% i portföljen.

Innehavet sticker ut en del jämfört med mycket annat som ligger i portföljen. Till skillnad från mycket annat som ligger i portföljen som man skulle kunna klassa som turn arounds - Scandic, Pandox, XXL - och en del som jag tycker att man skulle kunna kalla värdebolag - SEB (kundstocken mm), SCA (skog mm) - så hamnar Shop Apotheke i facket förhoppningsbolag. Ända sedan jag läste Nassim Talebs böcker så har jag varit tveksam till att investera i förhoppningsbolag, men även om det generellt sett är bra att vara försiktig när det kommer till förhoppningsbolag så kan uppsidan vara lockande. 

Även om jag gillar att ha ett par grundprinciper att vila mig emot så gäller det att inte vara fast i principer på ett sätt som gör att man förenklar för mycket. Shop Apotheke har förvisso inte imponerande vinst, men jag tycker ofta att fokus på vinst blir lite för stort i bolag som befinner sig i en situation om Shop Apotheke. Maknaden som bolaget verkar på växer tvåsiffrigt och det övergripande målet måste vara i ett sådant läge att försvara och helst öka marknadsandelarna, som jag ser det. Vinsten får komma i andra hand. När väl marknaden inte växer lika snabbt så går det att ställa om genom att välja bort segment som helt enkelt inte är lönsamma, men att göra den typen av åtgärder för tidigt tror jag inte är en bra idé. 

Det finns säkert en och annan som tycker att man skall göra både och, men även om det ligger en poäng i att inte helt försumma vinsten så måste det ena vara överordnat det andra. Jag tror att fokus för Shop Apotheke är att växa och jag tycker att det är rätt resonerat. Vinsten kommer att komma upp som en funktion av att omsättningen ökar genom bl a skalfördelar. När det kommer till e-handel gäller ofta Zero to One-principen (efter boken som Peter Thiel skrivit och som är intressant läsning). Att vara "first in mind" är jätteviktigt och om man halkar ner för långt på listan, säg plats nr 3, så har man problem.

Jag ser många risker med Shop Apotheke och jag tror att det finns anledning att vara på sin vakt när det kommer till tecken som kan visa att andra aktörer flyttar fram positionerna. Jag vet inte om Amazon är intresserade av att slå sig in på allvar inom e-apoteksmarknaden, men om det visar sig vara ett fokusområde för Amazon som kommer jag att bli skraj. Jag tror apoteksmarknaden är ett segment som skiljer sig en del från andra marknader pga regleringar av olika slag. Om jag förstår saken rätt är det inte så mycket receptbelagda mediciner som säljs via Shop Apotheke (kanske inte alls), men jag tror att det kommer att vara fallet i framtiden. Eftersom medicin är betydligt svårare att sälja jämfört med många andra produkter som inte kan påverka hälsan på samma sätt så hoppas jag att det finns någon form av vallgrav som i alla fall till viss del gör området något mindre konkurrensutsatt. Det är möjligt att jag tänker fel i detta fall, men jag hoppas att jag inte gör det.

Om det är någon som sitter på intressanta analyser eller egna tankar kring bolaget, lägg gärna en kommentar. Jag vill gärna lära mig mer om bolaget och branschen.  

Inga kommentarer: