10 maj 2021

Shop Apotheke Europe: Jag chansar

Idag lyssnade jag på Placerapodden och ett bolag som lyftes av Karl Lans, tror jag, var Shop Apotheke Europe. Jag tror att det finns goda förutsättningar för att e-apoteksmarknaden i Tyskland och de andra marknaderna som bolaget är verksamma på och jag tror att det går att dra en del slutsatser från Sverige faktiskt. Det Sverige är ganska bra på är just IT-mognad. Det finns säkert argument mot att Sverige skulle vara långt framme, men jag tror att det är sant på många sätt. I min värld känns det därför sannolikt att en utveckling som skett i Sverige också kommer att kunna ske på andra marknader. Apotea m fl tycker jag har visat att det funkar att driva apoteksverksamhet via nätet på ett bra sätt och jag tror att allt mer av läkemedelsköpen kommer att flytta från fysiska butiker till nätet. Om det är sant så kommer Shop Apotheke Europes marknad att växa och det borgar för att bolaget skall kunna visa fin tillväxt. Om jag inte missuppfattade så görs endast 1.5% av läkemedelsköpen via nätet idag i Tyskland. Det känns klart rimilgt att den siffran kommer att öka.

Förutom att många föredrar nätet framför fysiska butiker så kommer sannolik recept och identifiering (motsvarande svenska Bank-ID) att bli lättare framöver och det kommer sannolikt att skynda på skiftet från fysiska butiker till nätet. En fördel som jag tycker med nätet är att det är relativt lätt att hålla koll på vad man köpt och när. Det kan man så klart även om man är med i en kundklubb i en fysisk butik, men jag tycker att det blir lättare när man handlar via nätet.

Det är på inget sätt billigt sett till nyckeltal. Om jag inte är helt fel på det så visar bolaget en liten vinst och om man ser till värdering sett till försäljning s k P/S så landar den runt 3 (om jag inte räknat fel). Det är med andra ord väldigt mycket tillväxt och framtida vinster inprisat, men jag tror att det kan gå ganska så bra och jag tror att det kan gå ganska fort. Om man kan få en bra ingång till många äldre så tror jag att det är förhållandevis lojala kunder som inte handlar runt bland massa olika om man har hittat någonting som funkar.

Jag har bara gått in med en relativt liten insats och jag har inte tänkt igenom mitt köp speciellt väl så det kan bli så att jag lämnar om jag kommer fram till att det finns risker som jag missat eller att det finns bättre alternativ. Vi får se hur jag gör. 

Inga kommentarer: