25 maj 2021

Scandic Hotels, Pandox: Ökningar

Idag så ökade jag i Scandic Hotels och Pandox. Jag tror att restriktionerna kommer att lättas allt eftersom och jag tror att det ganska snabbt kommer att synas i besöksstatistiken. Anders Nissen, VD Pandox, som tyvärr insjuknat i Corona,  sa i en intervju med Affärsvärlden för ett tag sedan att sommaren 2020 så syntes det relativt snabbt i bokningsstatistiken när restriktioner lättades. Jag tror att det kommer att vara på samma sätt denna sommar. Det kommer sannolikt att vara ganska många som stannar i Sverige, men jag gissar att många kommer att röra på sig och inte stanna hemma hela sommaren.

Scandic går ner ganska kraftigt idag och jag tror att det kan pågå en del aktivitet för att kunna komma ur korta positioner, dvs att man trycker ner kursen för att sedan kunna köpa tillbaka nästkommande dag. Jag har på inga sätt några bevis, men jag tycker att det är ett relativt stort säljtryck och det är nästan bara Avanza som står på köparsidan. Det kan finnas bra anledningar till det och kanske är det så att det är "dumma retailköpare" som köper av "smart money", men det kan också vara så att det är ganska OK att köpa på dessa nivåer och att dagens säljare snart kommer att finnas på andra sidan i orderboken. Det är bara spekulationer från min sida, men jag håller det inte för otroligt att det säljtrycket snart kan skiftas till ett köptryck.

Under dagen så har jag allvarligt funderat på att släppa mina XXL-aktier och faktiskt även mina Episurf-aktier. Vad gäller XXL så är jag alltmer tveksam till att bolaget kommer att lyfta. Det går bra i Norge och jag gissar att det kommer att fortsatt gå bra i Norge, men det verkar vara den enda marknaden där det riktigt lossnar. Det är möjligt att e-handeln mm kan få både omsättning och lönsamhet att stiga, men jag tror att det eventuellt kan bli svårt. Det återstår så klart att se. Om det blir ett ryck uppåt och det inom kort går att sälja över 22 NOK så kommer jag nog att göra det.

Vad gäller Episurf så funderar jag på att sälja för att jag förstår bolaget för dåligt. Idag omsätter man i princip ingenting alls och allt bygger på att man i framtiden kommer att sälja väldigt mycket. Det går att jämföra bolaget med andra bolag inom liknande nischer och då framstår bolaget som ganska köpvärt, men det är trots allt ett förhoppningsbolag. Om jag varit mer insatt i branschen så hade jag kanske bättre kunnat skapa mig en uppfattning om bolagets chanser att ta en stor marknadsandel på en framtida marknad, men jag är inte där utan jag famlar ganska mycket i mörkret och hoppas på det bästa. Om kursen letar sig upp till 3,80 - 3,90 SEK så avslutar jag sannolikt mitt äventyr i Episurf. Om det skulle visa sig att det blir börsslakt och att det går att plocka upp aktien betydligt billigare så kanske jag gör det. Vi får se.

Under tiden som jag skrev detta inlägg så trillade faktiskt ytterligare en köporder in och jag blev ägare till ett gäng Embellence-aktier. Jag tycker att tapetbolaget levererade en bra rapport och jag tycker att man sitter på intressanta varumärken. 

Efter min köpräd i Scandic så sitter jag inte längre med någon direkt kassa. Det gillar jag inte för jag tror att det kan komma en sättning på börsen och jag tror att det kan gå ganska snabbt och att det kan bli ganska brutalt. Sannolikt kommer jag att sälja av en del de kommande dagarna.  

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad hände med dina Green Landscaping?

Charlie sa...

Jag önskar att jag kunde säga att de låg undangömda i en depå som jag inte tittat till på länge, men tyvärr är så inte fallet ;) De är sålda sedan länge med en i och för sig helt OK vinst. Sett så här i efterhand så underskattade jag potentialen i bolaget och affärsmodellen. Tyvärr långt ifrån första gången - AXIS, Cellavision, Arcoma, m fl är exempel på bolag som jag sålt för tidigt - och sannolikt inte sista gången heller.