20 maj 2021

Scandic Hotels: Nya siffror och en ökning

Idag så passade jag på att öka i Scandic Hotels. Det satt ganska långt inne, men jag tycker att det känns köpvärt på dessa nivåer. När jag lyssnade på en intervju med VD:n så pratar man räknar med positivt kassaflöde under Q3 och det känns betryggande tycker jag. Överlag så verkar man se ganska positivt på sommaren. Jag tror att det är rätt.

Man kan absolut fundera på om runt 37 SEK är ett bra pris för en Scandic-aktie eller inte. Det är stor osäkerhet vad gäller finansieringen, men den kanske man kan leva med. Det som är värre är att det finns en risk att det blir en strukturell förändring som får till effekt att resandet minskar ganska ordentligt, framförallt drivet av att många möten blir via videotjänster istället för fysiska möten. Jag tror att det stämmer på många sätt, men jag tror att många gör det lite för enkelt för sig. Det är nämligen mer komplext än så, enligt mitt sätt att se.

För det första så tror jag att människor kommer att resa mer i framtiden, inte mindre. Trenden att människor reser mer och mer har funnits under lång tid. Det garanterar inte att det blir så i framtiden, men om man sätter pandemin i ett riktigt stort perspektiv och tittar på vad som har hänt de senaste 100-200 åren så blir perspektiven annorlunda. Om det skulle visa sig att pandemin fick trenden att vända vad gäller resande så skulle det vara en ganska stor sak och jag tycker faktiskt att många gör det väl lätt för sig när man säger att resandet kommer att minska radikalt framöver eftersom många har lärt sig använda Teams och Zoom. Den typen av expertkommentarer brukar faktiskt poppa upp med jämna mellanrum och ofta så kommer de på skam. Även efter 9/11-attacken så fortsatte flygtrafiken bara för att nämna ett exempel. Om man är intresserad av att läsa mer om hur människor resebeteende ändrats över tid så kan jag rekommendera "Sapiens" av Yuval Harari.

Den andra aspekten som jag tycker att många missar är att bara för att folk skaffat Teams och en webbkamera av hygglig kvalité så kommer det inte få till effekt att allt kommer att rulla på som vanligt med den enda förändringen att fler kommer att sitta hemma och ringa in till möten. Det kan bli så, men jag tror att verkligheten är mer komplex. Alla som jobbat i ett stort företag vet att det är skillnad att sitta på huvudkontoret och att sitta ute på ett satellitkontor. Det kommer sannolikt att gälla även i framtiden och hemmakontoret kommer oundvikligen att bli ett satellitkontor . Annorlunda uttryckt så kommer det att finnas ett intresse att vara med där det händer även i framtiden och jag tror inte att detta har ändrats i grunden. Min gissning är att saker och ting kommer att ändras när fler kommer tillbaka till kontoret, i synnerhet när chefer kommer tillbaka på riktigt. Det är en sak att sitta hemma och ringa in till möten när de flesta andra sitter hemma och en helt annan sak när de flesta andra sitter i samma rum. Det talar, enligt mitt sätt att se, för att fler kommer att vilja vara på kontoret när det inte finns restriktioner som säger att man skall stanna hemma. "Sanningen" att allt kommer att vara annorlunda post-Corona är med andra ord inte välgrundad som jag ser det.

Den tredje aspekten är att när effekterna av Corona på samhället diskuteras så pratar man aldrig, eller i alla fall väldigt sällan, om de effekter som skulle kunna leda till fler hotellnätter. Idag är det relativt svårt att hitta specialister till bolag som inte ligger i storstadsregionerna. Det finns olika anledningar till det och det är på många sätt olyckligt, men om det blir så att alltfler möten och företag kommer att vara uppbyggda och organiserade så att hemarbete fungerar utan problem så ser jag det som sannolikt att fler i framtiden kommer att ha en arbetsgivare långt ifrån bostaden. Det kanske kommer att bli vanligare med personer som bor i Åre, men jobbar i Stockholm. Om så blir fallet så kommer det sannolikt att få till effekt att efterfrågan på hotellnätter från dessa personer att öka. De kommer nämligen att med jämna mellanrum träffa sina kollegor, kunder och samarbetspartners och då kommer man att behöva resa och ibland sova över på hotell eller fixa övernattningsmöjlighet på annat sätt. Att bilar kommer att bli mer och mer självkörande och sannolikt billigare att köra (eftersom el är billigare än bensin) kommer nog att skynda på utvecklingen.

För det fjärde så tycker jag att man bör skilja på marknaden i stort och hur de olika delmarknaderna utvecklas. Det kan tyckas självklart att om marknaden i stort minskar så är det illa för alla aktörer, men det är inte säkert att det är så. Scandic pratar ibland om att man är stora inom vissa områden som sannolikt inte kommer att påverkas så mycket framöver, t ex bygg och liknande. Det ligger nog en hel del i det och jag tror att många av de "onödiga" hotellövernattningarna som kan ersättas av datormöten faktiskt inte är Scandic-nätter. Om en maskin skall servas eller en byggnad besiktigas så måste man vara på plats. Det kanske finns någon som menar att man uppkopplade maskiner och "internet of things" så kommer man visst att kunna besiktiga på distans. Det är möjligt, men jag tror att det från tid till annan kommer att krävas att en person kommer till maskinen. Kanske kommer den personen att vara en väldigt nischad expert som servar maskiner i hela Norden och sover väldigt mycket på hotell?

Jag har skrivit om ovanstående många gånger och jag tror att budskapet når fram. Man skulle kunna lägga till att det kommer att ske en downtrading, dvs att kunder kommer att efterfråga billigare alternativ istället för dyrare, och att det kan gynna Scandic Hotels. En annan sak som man skulle kunna lyfta fram är att Scandic sannolikt har effektiviserat och kostnadsoptimerat en hel del under stålbadet som Corona-pandemin inneburit. Naturligtvis kan man utöver allt detta också lyfta fram att allt fler har blivit vaccinerade samt att det finns ett uppdämt behov av att resa av olika anledningar, men jag tror att det får bli ett framtida inlägg.

Vad gäller riktkurs så tror jag fortfarande att 45 SEK innan året är slut är fullt rimligt. Sannolikt kommer det att dröja ett tag, men under hösten så tror jag inte att det är omöjligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ingen tidigare pandemi har ändrat människans beteenden. Tvivlat att det blir annorlunda denna gång.

Charlie sa...

Jag har inte djupdykt i ämnet, men om jag förstått saken rätt så var en anledning till det glada 20-talet just att spanska sjukan gjorde att många ville leva livet. En annan anledning som säkert bidrog var att industrialiseringen fick till följd att många blev rika och kunde leva livet. Hur som helst, jag håller med.