17 maj 2021

Huscompagniet: Ökning

Idag så fyllde jag på med ytterligare aktier i Huscompagniet. Generellt sett så tror jag att det kan bli lite tuffare tider framöver på börsen och risken är att den starka uppgång som vi haft under året hittills inte kommer att fortsätta. Det finns dock alltid köpvärda aktier om man letar och jag tror att Huscompagniet är en sådan. En väldigt stor del av bolaget (5 miljoner av 20 miljoner aktier) skiftade ägare ganska nyligen och jag tror att det skall ganska mycket till för att aktien skall handlas under 118 NOK, vilket var kursen som EQT sålde för. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror.

Jag har skrivit om bolaget tidigare och om jag skall sammanfatta så tror jag att det finns två saker som gör att jag är intresserad. För det första så går bolaget bra. Man har skrivit upp sina mål för 2021 och man levererar en bra Q1:a. Det är alltid svårt med bolag som inte har så mycket historik och det brukar göra att många avstår, men jag tycker att den historik som finns är tillräckligt betryggande. Dessutom, den dagen då det finns betryggande historik som de flesta känner sig tillfreds med så kommer sannolikt kursen att vara en annan än vad den är idag. Det måste inte vara så, men jag håller det för troligt att det är så.

Bolaget är en neglected firm som jag ser det, dvs ett bolag som levererar men som inte får så mycket uppmärksamhet. Det är ofta bra och det är den andra anledningen. Det kan ta tid innan bolaget får uppmärksamhet, men med lite tålamod så blir det ofta en bra affär. En anledning att bolaget skulle kunna få  lite uppmärksamhet är att någon får för sig att skriva om bolaget, eller prata om bolaget, eller så bestämmer sig bolaget för att betala för att någon skall skriva om bolaget, dvs uppdragsanalys. Det finns många olika alternativ, men att det skall bli tystare än vad det är just nu tror jag faktiskt inte kommer att vara fallet. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad Kvalitetsaktiepodden tänker om bolaget. Det känns som ett bolag som skulle kunna falla dem i smaken.

Förutom att bolaget går bra och att inte så många bryr sig om bolaget så tror jag även att bolaget kan komma att bli en långsiktig Corona-vinnare. Jag gillar inte uttrycket egentligen för jag tror faktiskt inte att Corona-pandemin kommer att få några direkta effekter på samhället - eventuellt att vi blir bättre på att ha munskydd i beredskap mm, men inga större omvälvande effekter. Det jag däremot tror är att pandemin kan fungera som katalysator och skynda på transformeringar som skett även utan pandemi. Till exempel tror jag att allt fler kommer att tycka att det är OK att bo mer avskilt i framtiden jämfört med idag. Bättre transporter och ökad digitalisering kommer att göra att fler tycker att det är OK att bo med ett par mil till sin arbetsplats (som man besöker några gånger i veckan). Huscompagniet kommer att kunna leverera hus som stämmer väl in på den livsstilen. Man kommer även att kunna leverera energismarta hus, vilket sannolikt också kommer att vara framtidens melodi. Det finns med andra ord skäl att tro att Huscompagniet kommer att vara fortsatt relevant.

Efter dagens ökning så utgör Huscompagniet cirka 8-9% av portföljen totalt sett. Det är kanske i mesta laget och jag tror kanske inte att jag skall öka mer, men det är svårt att hitta intressanta köpcase och jag har kommit fram till att jag tror att det kan vara på sin plats att minska på kassan något för att istället öka i Huscompagniet. Det är möjligt att det var rätt beslut. Framtiden får utvisa.  

Inga kommentarer: