27 januari 2011

Senaste dagarnas affärer

Den senaste dagarna har jag gjort mindre justeringar i portföljen. I måndags fyllde jag på med fler CDON-aktier för 30,10 SEK. Enligt mina beräkningar handlas aktien runt P/E 20 (2 000 MSEK i börsvärde, 100 MSEK i vinst). En stigande bruttomarginal, som effekt av att man säljer mer kläder som har högre marginal än skivor, i kombination med en bra tillväxt inom e-handel motiverar ett sådant högt nyckeltal. Jag tror att CDON Group kan överraska positivt. Från början hade jag tänkt hoppa av vid 32-33 SEK, men jag trodde att kursen skulle sticka upp ytterligare när dessa nivåer nåddes någon vecka efter att jag köpt. Det blev inte riktigt så och nu handlas aktien runt 30 SEK igen. Så kan det gå, men jag tror och hoppas att vi snart är uppe på de höga nivåerna igen.

Idag sålde jag de Telia Sonera-aktier som jag köpte för några dagar sedan för 52,60 SEK för en krona mer, alltså 53,60 SEK. Det var naturligtvis en trevlig liten vinst, men anledningen till att jag sålde var framförallt att jag bestämt mig för att sprida riskerna lite bättre och därför köpa en del Tele2. Köpkursen för dessa hamnade på 143,80 SEK. Det var bra drag i operatörerna idag. En anledning var förmodligen att AT&T visade fina siffror idag.

En intressant lärdom som man kan dra av både Ericssons och Nokias rapport (Nokia rapporterade idag en rapport som var ungefär vad man kan vänta med den lilla knorren att ASP -Average Sales Price - ökade något, vilket är viktigt eftersom detta innebär att man gör bra ifrån sig inom smart phones-segmentet, dock skruvade Stephen Elop ner förväntningarna något) är att det går bra för mobilt bredband, vilkest innebär att det inte bara är jag som tycker att kablar känns omodernt. Detta är bra för telekombolag och teleoperatörer, mindre bra för företag som levererar bredband. Min uppfattning är att denna trend inte fullt ut avspeglas i svenska teleoperatörers aktiekurser.

För att orda lite mer om Nokia så är jag relativt nöjd med rapporten trots allt (av det lilla som jag har läst mig till). Att lite sas om framtiden är inte så konstigt med tanke på att kapitalmarknadsdagen den 5 februari (var det väl?) annonserats sedan länge. Nokia är fortfarande störst på marknaden med råge och ett av få företag som inte hoppat i säng med Google. Personligen så tycker jag att det skulle vara väldigt intressant att se ett samarbete mellan Apple och Nokia, men det kan jag nog se mig om i stjärnorna efter. Dessa två giganters diskussioner verkar enbart handla om patentstrider. Hur som helst, enligt mig så är kursen väl pressad och uppsidan känns större än nedsidan. Förhoppningsvis presenteras något lovande på kapitalmarknadsdagen som kan ingjuta lite förtroende för bolaget.

SCA, som även de rapporterade idag, prickade in förväntningarna och meddelade att de delar ut 4 SEK per aktie. Stabilt.

Dagens största rapport var dock HMs. Tyvärr prickade inte alla ekonomibloggares favorit in förväntningarna, men för den som är långsiktig så kan det kanske vara en bra nivå att gå in på. Det mesta verkar vara emot Karl-Johan & Co för tillfället. Höga bomullspriser, kapacitetsbrist, ofördelaktiga valutakurser, dyra transportkostnader mm gör att resultaten vacklar. Dagens tapp på drygt 7% var väl häftigt tycker jag, dock så tror jag inte tillräckligt mycket på bolaget för att mata in mer pengar. Det finns mycket som talar för att man inte kan fortsätta precis som vanligt, vilket gör att de prognoser som många gör med bibehållna marginaler och fortsatt expansion i många år framåt känns lite väl skakiga. Det är ett fint bolag med bra track record, men jag är tveksam.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fyllde på med både HM och CDON. Har fyllt på med CDON på 30, 31, 32. CDON ska värderas upp, frågan är när marknaden inser detta. Förhoppningsvis efter rapporten som kommer bli mycket fin. Glömmer man vilka som försökt lägga vantarna på CDON!?

Tack för en bra blogg.

Charlie sa...

Jag tror att en eventuell omvärdering kan komma när det blir tydligt att företaget inte står och faller med skivförsäljning (vilket jag tror är fallet). Förhoppningsvis kommer marginalen att växa snabbare än omsättningen i Q4. Det skulle vara en indikation på att skivförsäljningen minskar i betydelse. Dessutom är det inte fel att sälja i SEK och handla i andra valutor idag. Förhoppningsvis syns det i rapporten.

Kul att du gillar bloggen.