31 januari 2011

Avstämning - januari

Under januari månad har det blivit en del affärer och det finns en del rapporter som jag spänt väntar på, främst CDONs, Cellavisions och Telia Soneras. Nokias kapitalmarknadsdag den 15 februari tycker jag även den skall bli intressant att läsa om, men det är nästa månads höjdpunkter. Resultatet för månaden var 1,2%. Jag är nöjd. OMXS30 landade månaden på -0,7%.

Det blev en del affärer under månaden. Telia Sonera var stundtals portföljens största innehav, men efter att kursen stuckit upp lite så valde jag att sälja av en del och istället köpa några Tele2. En anledning var att Tele2 vann en skattetvist, vilket naturligtvis gagnar bolaget. De båda verkstadsinnehaven SKF och Atlas Copco fick lämna portföljen efter viss vånda. Enligt min mening är inte bolagen billiga - förhållandevis höga nyckeltal kombinerat med rekordförsäljning. Det finns risk att framtidsutsikterna som lämnas av bolagen inte är fullt lika positiva som marknaden förväntar sig. Jag kan mycket väl ha fel i dessa två fall, men som sagt efter viss vånda så kom jag fram till att det rätta var att sälja.

Jag valde att öka i Cellavision strax innan kursen hoppade upp 25%, vilket var flyt naturligtvis. Nu är innehavet förhållandevis stort, runt 6% av portföljen, och om det blir med glada toner så kanske jag kommer att sälja en del. Om kursen hoppar upp över 14 SEK innan rapporten är det möjligt att jag säljer en tredjedel.

Enquest är ett oljebolag som jag fick upp ögonen för under månaden tack vare BB Trader. På pappret så verkar bolaget vara väldigt intressant, men kursen har stått och stampat under månaden och jag förstår inte riktigt varför den inte lyfter om nu kassaflöden och oljepris är så positiva. Lite skumt, men jag har bestämt mig för att sitta still ett tag till.

Fortum fick lämna portföljen efter deras vinstvarning. Min reaktion var kanske väl snabb, men anledningen till att jag agerade så snabbt som jag gjorde var dels att jag redan tidigare funderat på att göra mig av med innehavet, bland annat på grund av den fallande Euron, dels på grund av att jag allt för ofta sett dåliga nyheter utan att agera med dåliga affärer som resultat.

Jag har börjat handla på mig lite XACT OMXS30 (svårt att slå index med en sådan produkt) för att jag tror att marknaden kan klättra lite till, men jag har inget klockrent att köpa. I nuläget ligger jag lite minus. Om kursen landar under MA50-linjen kommer jag att sälja. Just nu ligger den ganska nära. Därutöver så gjorde jag en snabb förlustaffär med XACT BULL.

Slutligen så sålde jag hela mitt HM-innehav efter rapporten. Jag köpte på 235 SEK och när kursen gått ner med mer än 10% från min inköpskurs valde jag att sälja. Det var inte ett helt lätt beslut, men jag ångrar det inte. Det är möjligt att jag hoppar på igen för HM är ett fint bolag, men det ligger höga förväntningar i kursen.

Under nästa månad så hoppas jag att många av mina innehav har överraskat positivt. Vi får se. 

Inga kommentarer: