19 januari 2011

Om amorteringskravet och bostadspriser

Det är intressant att läsa kommentarerna som väller in så fort en artikel relaterad till bostadsmarknaden publiceras på DI. Jag läser inte på långa vägar alla kommentarer, men jag scrollar ibland igenom ett par av dem och kommenterar själv i undantagsfall. Hur som helst, bostadspriser engagerar.

Våra ministrar Attefall och Norman är dock inte överens vad gäller amorteringskrav. Attefall tycker att det skall lagstadgas om amortering ner till 70% av inköpspriset (förmodar jag) medan Norman inte tycker att amortering skall lagstadgas.

I princp håller jag med Norman. Det skall vara upp till var och en att välja hur man vill hantera sin ekonomi, men om det nu är upp till var och en att hantera sin egen ekonomi då är väl även bolånetaket fel? I båda fall handlar det om att inte dra på sig för mycket lån så att man inte kan hantera tuffare tider. Norman är kanske emot bolånetaket också.

Det skall bli mycket intressant att se var bostadspriserna tar vägen. Storstaden i min landsände, Malmö, har fått se sjunkande villapriser det senaste året. En anledning till de sjunkande priserna i Malmö beror på att färre danskar är intresserade. Danskar som tidigare tyckte att lägenheter och hus var billigt i Sverige har nu ändrat uppfattning. Detta i sin tur beror på stärkt krona och en bostadsbubbla som redan pyst i Köpenhamn. En annan anledning till att just Malmö drabbats är att staden, till skillnad från åtminstone Stockholm, inte har några tullar. Det finns ganska många ställen som är bra att bo på och, till skillnad från Stockholm, så går det att bilpendla tack vare en inre och en yttre ringväg runt Malmö.

Inga kommentarer: