09 januari 2011

Nordnet Active Trader

Jag hittade en banner på BullBearTrading för Nordnet Active Trader. Huvudbudskapet är att om man gör mer än 200 avslut per kvartal kan man få ner courtaget till 0,034%. Ett lågt courtage är naturligtvis intressant.

Om man jämför med NordnetDirekt eller Avanza Mini så är courtaget där 0,15%, alltså 4,41 gånger så högt. En viktig skillnad är minimibeloppet som på dessa två typer av depåer är 9 SEK, men som på Active Trader är 49 SEK.

Brytpunkten för att tjäna på att handla med Active Trader istället för någon av de två billighetsalternativen är 32 667 SEK (49 SEK/0,0015). Över detta belopp betalar man nämligen mer än 49 SEK med billighetsalernativen. För att säga om det är lönsamt att gå över till Active Trader måste man naturligtvis se på helheten, men om majoriteten av de affärer som man gör är under 32 667 SEK så är det ingen bra idé. Det skall dock sägas att många gånger kan man klumpa ihop avslut i samma aktie till en och samma nota, vilket gör att varje enskilt avslut inte behöver vara över 32 667 SEK. Om det är möjligt att göra så vet jag inte.

Vad gäller kravet på antal avslut, 200 avslut per kvartal (67 per månad, ungefär 3 per börsdag), så kan det faktiskt löna sig att byta även om man inte gör så många avslut. Om till exempel samtliga avslut man gör är över 144 117 SEK (49 SEK/0,00034), dvs brytpunkten för när man betalar mer än 49 SEK hos Active Trader, så räcker det att man vanligtvis gör fler än 45 affärer per kvartal (0,0015*X=0,00034*200 => X=45) för att det skall löna sig. Naturligtvis får man göra lite dummy-affärer för att man skall komma upp till 200 affärer per kvartal, men det behöver inte vara så jobbigt.

Nu handlar inte bara Nordnet Active Trader om lägre courtage utan om annat också. Förutom lågt courtage får man tex The Online Trader. Dessutom skall det sägas att man kan få under 0,034% om man är en bra kund.

Slutsatser:
- Avslut under 32 667 SEK görs billigast hos NordnetDirekt eller Avanza Mini.
- Om man gör få avslut, men stora sådana, behöver man inte göra 200 avslut per kvartal för att det skall löna sig att byta.

Kommentera gärna.

Charlie

5 kommentarer:

Staffan sa...

Vad sägs om halva priset i jämförelse med aktiv trader på stora belopp och 20% lägre kostnad för mindre belopp?
Det erbjuder Nordnet minidepå: Courtage 0,015% men minst 39:-
(Du nämner 0,034%/49:-)
Nordnet är alltså 10 ggr (sic!) billigare än Avanza mini på procentsatsen.

https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/MINcourtage.html

Men det är klart, då ingår ingen Online Trader...

Tro det eller ej, men även gamla saggiga Nordea har helt fast courtage om 59:- och ingen procentsats. Gäller för "förmånskunder" - vilket så gott som alla kan bli...
http://www.nordea.se/Privat/Spara+och+placera/Aktier+och+andra+v%C3%A4rdepapper/Pris/825182.html

Och ingen av de ovanstående priserna kan handlas i kapitalförsäkring, iaf inte Nordnet då Nordnet mini är en vanlig depå. Det kan å andra sidan inte Avanza Mini heller.

Och Nordea erbjuder inte, vad jag förstår, aktiehandel i kapitalförsäkring utan endast fondhandel. Det blir dyrt då det är mycket avgifter, årliga avgifter som tär på kapitalet...

Cristoffer sa...

Courtagekostnader handlar väldigt lite om minimicourtage eller procentsats. Det handlar helt sonika om hur många kronor man betalar på ett år i relation till portföljstorleken och vilka aktier man äger.

Det är egetligen ur detta mått som courtage bör utvärderas enligt mig.

Bull Bear Trading sa...

Hej Charlie.
Far lagga till din blogg i min blogglista nar jag kommer hem fran Argentina.
Har skrivit lite mer om courtage har:
http://www.bullbeartrading.se/2010/10/15/fraga-courtage-maklare/


/ John

Charlie sa...

Staffan
Du har glömt en nolla. Det är 0,15% i courtage precis som hos NordnetDirekt. Skillnaden är att du har ett högre minimibelopp. Inte billigare med andra ord.

Cristoffer
Det är klart att om du inte gör någon affär överhuvudtaget under året så spelar det ingen roll om du betalar 9 SEK eller 99 SEK, men om du gör affärer så ser jag ingen anledning att betala 99 SEK till gammelbanken för samma tjänst som du kan få för 9 SEK. I mina ögon är det nämligen precis samma tjänst.

Bull Bear Trading
Jag har läst ditt inlägg om courtage. Det är intressant att följa din blogg.

Staffan sa...

Japp, du har rätt, det var ett skrivfel de på Nordnet inte kände till själva. Så det är på gång att rättas nu.
Du har bra koll.