16 april 2007

Skog - framtidens bränsle?

Jag läste för ett tag sedan en ganska intressant artikel i the Economist (numret från 7 april 2007) som handlade om etanolframställning. Artikeln hette "Castro was right" och handlade om att Fidel Castro, Kubas ledare, hade kritiserat USA för att de framställde etanol av majs, vilket Castro tyckte var ett slöseri.

I USA är det nämligen ganska vanligt att man använder majs för att framställa etanol som man i sin tur blandar ut med bensin för att på så sätt få ett mer miljöriktigt bränsle. Castros kritik, som på många sätt var riktig, gick ut på att det ur energikonsumtionssynpunkt inte är en bra lösning att använda sig av majs för etanolframställning och att en mycket bättre lösning var att använda sig av sockerrör som exempelvis odlas i Brasilien.

Naturligtvis handlar det hela om politik också. Castro ser gärna att efterfrågan på sockerrör ökar eftersom det är någonting som Kuba skulle kunna odla och på så sätt tjäna pengar, och anledningen till att USA odlar majs är att det finns stora majsodlingar som gärna ser att ett nytt användningsområde för majs uppstår.

Denna diskussion om det är mer rätt att framställa etanol av majs eller av sockerrör är väldigt intressant, men det var egentligen inte det som jag ville ta upp. Det mest intressanta i artikeln är någonting som står i slutet, nämligen att den riktigt intressanta lösningen är när man lyckas framställa etanol av cellulosa (tex skog). När man kan göra det, kan länder som tex Sverige vara självförsörjande vad gäller bränsle. Jag tyckte det var mycket intressant och det gör mig väldigt intresserad av att köpa skog.

Jag tror att skog är en av de bästa investeringarna för tillfället. I takt med att vi blir fler blir priset på mark högre, och om man börjar kunna göra annat än toapapper och plankor av träden så blir det ännnu mer intressant.

Som bilaga till senaste numret av Aktiespararen fick man en inbjudan till teckning av aktier i Forwood som köper skogsfastigheter i Lettland och som har ädelträodlingar i Panama. Det kanske är intressant om man tror på skogsbranschen.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anders sa...

Intressant med skog som investering. Jag vet att Christer "Consafe" Ericsson kopt skog i Vasternorrlands inland. Har sjalv plockat svamp och lingon dar da det ar relativt nara min Mormor men Christer har nog inte kopt det pga svamp eller lingon. Pa kopet fick han en fin militarflygplats som kanske kan vara bra att ha om man i framtiden skall flyga chartrade flygplan med fran Kina till Vasternorrland. Kanske ata surstromming med pinnar? Helst valdigt langa pinnar :)

Rent allmant blir nog ravaror mer och mer eftertraktade. Priset pa basmetaller, olja och uran har gatt upp mycket. Som en foljd av det hoga oljapriset samt varning att vi passerat "Peak Oil" satsar man nu pa diverse olika spar. Ett spar ar etanol som enkelt kan blandas i bensin. Detta utnyttjas framst i Brasilien, USA och Sverige. Etanol tillverkas framst av korn i USA dar etanolfabriker poppar upp pa manga stallen. I Brasilien anvands sockerror och bla Spanien anvander vin for etanol tillverkning. I O-vik finns sedan lange en testfabrik (SEKAB - Svensk Etanol Kemi AB) dar man anvander rester fran papperstillverkning for att tillverka etanol. Helt klart intressant. I Pitea sa satsar man pa att tillverka "bensin" utifran svartlut som ar en biprodukt vid pappersmassatillverking. Forskare sager att 1/3 av Sveriges bensinforbrukning kan komma fran svartlut. Later ju valdigt bra men man maste dock komma ihag att denna biprodukt inte kastas bort utan eldas upp idag for att producera elektricitet och anga. Tar man bort svartlut maste pappersbolagen kopa in mera el istallet.

Jag haller med att skog ar intressant som investering. Man kan anvanda skog som bransle i bilar som du papekar eller tillverka pellets. Vill man kopa ett stycke skog kan man kopa skogsbolaget SCA som har en hog andel egen skog. Forutom skog blir man da delagare i en valskott papperstillverkningsdel samt en stor konsumentprodukt del med starka varumarken. Dock blir jag forvanad att man inte hittar Libero har i Asien medans de amerikanska konkurrenterna (Pampers, Huggies) finns overallt har. Skarpning SCA! En sidokommentar: Skulle inte farvana om Christer Gardell koper upp sig pa SCA och kraver en uppdelning av foretaget. Skog, Konsumentvarudelen, etc.

Vi anvander idag sadana enorma mangder olja att jag inte tror att det gar att ersatta med etanol utan att matpriset skjuter i hojden och att det bli matbrist pa sina hall och det ar givetvis inte acceptabelt. Daremot kan det bli ett viktigt tillskott. Formodligen maste oljan ersattas av en rad olika alternativ som varierar i takt med de tekniska framstegen. Steg pa vagen kan vara:
* Okad anvanding av etanol/metanol
* krav pa att alla nya bilar fran 2XXX skall vara av hybridmodell.
* Fler diesel motorer.
* Elbilar, kraver battre batterier samt okad elproduktion som troligen maste komma fran karnkraft.
* Bransleceller

Problemet med oljan ar nog framst att den forstor miljon via koldioxidutslapp samt att den blir dyrare att utvinna. Den som sittar pa lattillgangliga ravaror (olja, metaller etc) kommer att kunna tjana enormt mycket pengar eftersom priset satts utifran den "svartillgangliga delen".

Charlie sa...

Hej Anders!

Intressanta iakttagelser och råd. Jag har i omgångar funderat på att köpa SCA, men jag har varit lite tveksam.

Det är faktiskt inte omöjligt att jag följer ditt köpråd och investerar en del av förmögenheten i SCA.

Jag läste ditt inlägg om ABB. Det är en aktie som jag har köpt och sålt i omgångar, men som jag nu, efter att jag läst dina tankar, överväger att köpa tillbaka.

mvh Charlie

Charlie sa...

Det finns förresten en bar bok som heter "Olja" som är skriven av Gunnar Lindkvist (lite osäker?) som är ganska intressant.

mvh Charlie