12 april 2007

Auktionens renässans på nätet

Om man läser bloggar som handlar om ekonomi och företagande så är det inte helt sällan som man ser inlägg som handlar om auktionssajter. Jag tycker själv att auktionssajter som t.ex. tradera är en väldigt intressant och bra företeelse. Som säljare får man möjligheten att med lite tur och skicklighet nå ut till väldigt många potentiella köpare, vilket gör att man kan få ett väldigt bra pris för varan som man vill sälja. Som köpare får man ett enormt utbud eftersom nätet till skillnad från vanliga auktioner eller annan begagnad-handel inte är beroende av geografiska avstånd.

Jag har en kompis, vi kan kalla honom för Reklamkillen (ja, han jobbar mycket riktigt med reklam), som med hjälp av tradera blivit en sorts hobby-auktionsförrättare. Han tjänar nog en del pengar på sin verksamhet idag även om det hela sker i ganska liten skala.

Från början sålde han det mesta som han ville bli av med på tradera, men efter att källarförrådet och garderoberna enbart bestod av sådant som han ville behålla så gick han vidare och började sälja sina föräldrars avlagda prylar. När även det var gjort så började han att sälja gamla kläder som han inte längre använde. Det var inte alls omöjligt att sälja kläder över nätet, vilket verkligen förvånade mig. Jag trodde inte att någon var beredd att köpa begagnade kläder över nätet, men jag fick ge mig - det funkade och ibland blev det dessutom riktigt bra betalt.

Vid det här laget hade han fått en ganska bra känsla för vad som krävdes i form av beskrivning och fotografi för att locka till sig köpare och framförallt hade han lärt sig vad som gick att sälja och hur mycket man kunde få betalt för olika plagg. I detta läge, vilket är det läge som hans verksamhet just nu befinner sig i, så köper han gamla märkesjeans och en del andra märkesplagg av kompisar och säljer dem på tradera. Han har prislistor på vilka utgångspriser han skall använda sig av för olika märken och han har mallar för olika typer av brev som han skickar till köparna.

Jag tycker på många sätt att det han gör är hedersvärt. För det första så drygar han ut sitt studiemedel på ett bra sätt. Han är inte bunden till att sitta hemma utan han kan själv avgöra i vilken takt han vill jobba. För det andra så kommer saker som annars hade slängts till nytta, vilket känns riktigt på alla sätt och vis. För det tredje är det förhoppningsvis en lycklig köpare på andra sidan som tycker att han har gjort världens klipp.

Det är glädjande att se auktionsformen har återupptäckts. Länge leve auktionssajter!

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med, återvinning är bra. Ju lättare det är att även tjäna en slant på det desto bättre för alla.

Charlie sa...

Hej återvinnaren!

Kul att du håller med!

Eftersom utbudet blir större blir sannolikheten att man skall hitta precis det man söker större, vilket i sin tur gör det hela mer intressant.

mvh Charlie