02 april 2007

Delar av AU Systems säljs till Cybercom

Idag på förmiddagen meddelade Teleca och Cybercom att Cybercom köper delar av AU Systems, närmare bestämt de svenska, danska och polska delarna av AU systems. Teleca meddelade också att företaget har för avsikt att successivt avveckla Obigo, dvs produktbolaget inom Teleca. Bland annat skall 200 anställda erbjudas anställning på Sony Ericsson.

Teleca-aktien reagerade surt på nyheten och gick ner hela 5,5%. Förmodligen var det många som hade hoppats på att AU Systems skulle noteras och att man på så sätt skulle kunna tjäna en hacka. Ett exempel på en situation där man kunde tjäna pengar på ett sådant sätt var när "gamla" Securitas för mindre än ett år sedan delades upp i tre nya bolag Securitas Direct, Securitas Systems och "nya" Securitas. På sätt och vis var alltså nedgången motiverad, men man skall inte glömma att en notering inte är gratis och att denna försäljning på så sätt var en bra sak. Om jag hade haft kvar mina aktier hade jag nog ändå sett detta som det sämre alternativet. Min åsikt är att man hade tjänat mer på en separat notering av AU Systems, men jag sitter ju inte med alla kort så det är en åsikt grundad på skral information. Tydligt är i alla fall att marknaden hade en liknande hållning.

Frågan är om detta var en bra affär för Cybercom. De vill växa. Det har de kommunicerat ut tidigare, men var detta en för stor munsbit? Det är möjligt. Det får framtiden utvisa. Marknaden reagerade i alla fall positivt, upp strax över 5%. Jag gillar offensiva företag så jag hoppas att de ror integrationen i hamn på ett bra sätt.

Eftersom jag äger ett par aktier i HiQ så hoppas jag naturligtvis att detta bara var det första i en rad uppköp inom IT-konsultbranschen. Nu vet jag inte om HiQ är det första bolaget som kommer att vara föremål för ett uppköp, men man vet aldrig.

Det jag är mest bekymrad över vad gäller IT-konsulter är någon form av lagändring som gör det mer intressant för aktörer som Ericsson och Sony Ericsson att själv anställa. En stor anledning till att det går bra för IT-konsulter är, som jag ser det, nämligen att en del av våra stora företag, som det också går bra för, inte vill ta på sig för stora kostnader den dagen det börjar gå sämre. Om man har mycket konsulter är det inte så svårt att kapa kostnader på personalsidan. Det är bara att säga upp avtalet med konsultbolaget så får konsultbolaget försöka hitta andra uppgifter för konsulterna. Konsultverksamhet är en ganska intressant företeelse faktiskt.

Någon som hade gissat på detta och som tjänade en hacka idag?

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja detta kom verkligen som en överraskning till morgonkaffet.

Ur Cybercoms perspektiv framställs detta som en synnerligen god affär. Det verkar inte finnas någon gräns för möjligheterna om man ska tro vad som skrivits. Det framställs lite som att Cybercom fått välja och vraka lite som man ville på ett uppdukat Teleca-smörgåsbord. Känns som en lite förskönad bild. Tror inte Teleca sysslar med välgörenhet, i synnerhet inte till en konkurrent.

Personligen är jag, precis som Klirrmannen, lite mer tveksam. Att mer än fördubbla bolagets storlek i ett enda förvärv känns kanske lite väl offensivt. Men vi får väl vänta och se. Det kanske är en kanonaffär trots allt.


Att Teleca väljer att skrota Obigo verkar logiskt efter vad vi hört senaste året. Men man får ju hoppas att det löser sig för de anställda.

Charlie sa...

Hej c-h svanberg!

Kul att du kommenterar!

Jag håller med dig. Framförallt tycker jag att det måste ses som ett misslyckande att man måste lägga ner Obigo som för inte alltför länge sedan knoppas av som ett eget bolag. Det hela verkar ganska märkligt.

Det skall bli mycket spännande att se integrationen mellan Cybercom och AU Systems.

mvh Charlie