27 april 2007

IT-konusulternas lyckliga dagar är här

Det har kommit lite intressanta rapporter från IT-konsultbolag den senaste tiden. Tieto Enator levererade fina siffror (se även DNs artikel Tieto Enator ökar vinsten), och även HiQ levererade bra reusltat. I dessa tider, när företag skriker efter folk, så är det naturligtvis bra tider för konsulter, men det är viktigt att komma ihåg att den dag det vänder så kommer det i många fall vara konsultbolagen som får ta smällen. Även om man pratar om superkonjunkturer och annat idag så kommer det att komma en vändning nedåt förr eller senare. Det kan naturligtvis mycket väl bli senare och då är det en bra investering att ha IT-konsulter i portföljen.

Generellt sett så tycker jag att IT-konsultbolag är intressanta placeringar. Visst, man kommer aldrig att få samma utväxling som man kan få på ett litet forskningsintensivt medicinbolag som gör ett genombrott, men å andra sidan så är risken mindre.

Om man nu tror på IT-konsultbolag så tycker jag att man skall hitta konsultbolag som har en hygglig bred kundbas och som är specialister inom sitt område. Det här med bred kundbas fick jag själv surt erfara när Telecas storkund Siemens-BENQ gick i putten, eller vad som nu hände.

En annan intressant tvist på IT-konsultsidan är om det blir en konsolideringsfas, dvs att bolag går ihop, likt Cybercom och AU systems. (Detta skrev jag om i ett gammalt inlägg som ni hittar här.)

Vad tror ni?
1. Tror ni att det är läge att gå in och köpa på sig aktier i IT-konsultbolag?
2. Kommer det att ske en konsolidering på marknaden?
3. Vilka IT-konsultbolag är bäst?

Jag ser framemot kloka inlägg.

mvh Charlie

7 kommentarer:

Anonym sa...

Som du själv skriver så är itbolagen väldigt konjunkturkänsliga. Därför borde det vara dumt att hoppa på tåget nu när vi troligtvis är på toppen av en högkonjunktur.

Försök istället att hitta långsiktiga företag som du kan köpa när det är lågkonjunktur, för att sedan sälja i nästa högkonjunktur.

Charlie sa...

Hej Christoffer!

Precis som du säger så är det, enligt mig resonemang, dumt att köpa IT-konsultbolag för tillfället om man tror att konjunkturen inom kort kommer att vända.

Å andra sidan, vilket får mig att ändå fundera på att köpa, så tror jag att många verksamheter i Sverige kan effektiviseras med hjälp av anpassade IT-verktyg, dvs att efterfrågan på IT-tjänster kommer att vara fortsatt god. Ett av mina första inlägg handlade just om detta.

En tredje faktor är att många IT-bolag har en ganska sjysst värdering. De har en direktavkastning som är jämförbar med bankräntan och de visar fin tillväxt.

Sammanfattningsvis så tror jag att det kan vara en bra affär att köpa ett bra IT-bolag, dvs ett bolag som har specialistkompetens och förmåga att sälja in sina tjänster på ett bra sätt, medan det kan vara en sämre affär att köpa ett IT-bolag som mer eller mindre bara fungerar som extraresurs, eller buffert om man så vill för större företag.

Charlie sa...

Hej igen!

Det är klokt som du säger att köpa stabila bolag under lågkonjunkturer för att sedan sälja dem under högkonjunkturer. Förra sommaren ansåg jag att det var läge att casha hem, pga att jag trodde att vi skulle gå in i en lågkonjunktur, men också för att vi bestämde oss för att börja titta på lägenheter.

Jag tycker med andra ord inte att det är så himla lätt att pricka in konjunkturerna, men jag håller absolut med dig i sak.

mvh Charlie

Anonym sa...

Hej!

Ja jag håller nog med i det du säger. Det känns som om itbranschen fortfarande går och dras med bubblan från sekelskiftet. För man ser ju just det som du säger, att det finns en del företag som är ganska undervärderade.

Detta tror jag bara är en tillfällig svacka. IT kommer fortsätta att vara en växande viktig bransch i framtiden. Så att hoppa på tågot inom en inte allt för lång framtid är nog bra.

Jag är ganska säker på att branschen kommer att gå upp. Svensson måste bara glömma bort tiden då de blev blåste på sina veckopengar när de köpte övervärderade framtidsbolag som skulle revolutionera världen. Diverse riskkapitalister som äldade på bubblan bara för att få snabba cash har nog lämnat branschen för länge sedan också (iof web2.0 :P...)Nu är väl branschen mer stabil och kommer växa i en mer normal takt.

Jag tror dock man ska akta sig för gubbar med fleecetröjesmåföretag som fortfarande är kvar på nittiotalet. Lever företaget i nuet och fattar att IT egentligen handlar om förändring och inte att man kör samma sak som gällde under hype-tiden på nittiotalet så är det dock bra. Då tror jag att man har alla möjligheter man vill att hämta i framtiden.

Charlie sa...

Jag gillar IT-bolag som inte bara ser IT som en isolerad företeelse, utan som ser IT som ett sätt att effektivisera sina kunders verksamheter. För att kunna göra det är det egentligen viktigare att vara duktig på att förstå affärsprocessen hos företaget än själva tekniken, även om det naturligtvis också är väldigt viktigt att förstå tekniken.

T.ex. ett IT-företag som hjälper maskintillverkare att införa ett system för att fjärrövervaka och fjärrstyra sina levererade maskiner kommer att ha mycket att göra framöver. Genom att maskintillverkaren kan fjärrövervaka sina maskiner behöver företaget inte skicka servicetekniker, vilket innebär att maskintillverkaren kan lösa sin kunds problem snabbare och effektivare.

Anonym sa...

Svaret på fråga 3: Cybercom

Charlie sa...

Hej Julle!

Jag antar att du är positiv till uppköpet av AU systems. Det är mycket möjligt att du har rätt.

mvh Charlie