30 mars 2007

Vikten av att hålla reda på avstämningsdagarna

Jag köpte Readsoft-aktier för ett par dagar sedan. Det blev tyvärr ingen bra affär. Anledningen var att jag hade glömt att kolla upp när avstämningsdagen för utdelningen var. Det irriterar mig verkligen, framförallt eftersom jag själv brukar utnyttja det faktum att utdelningarna snabbt glöms bort av marknaden. Förhoppningsvis kommer aktien snabbt att leta sig upp över nivån som jag köpte för (dvs 36,70 SEK, just nu ligger den på 35,70 SEK), men det var ett misstag och sådana skall man lära sig av. Det allra bästa är naturligtvis om man kan lära sig av andras misstag :) En bra länk till när de olika avstämningsdagarna är finns här. Med avstämningsdag menas förresten den dag som man måste äga aktien för att ha rätt till utdelning.

Jag sålde precis en ganska stor post Investor för 165 SEK. Jag köpte dem för 162,50SEK innan avstämningsdagen för utdelningen, vilken var 4,50SEK. Det blev en ganska bra affär. Förhoppningsvis kan jag köpa tillbaka Investor-aktierna för 162,50SEK igen. Det blir kanske inte idag, men kanske i nästa vecka.

Tyvärr verkar det som att mitt återköp av BE Group inte kommer att gå som jag tänkt. Min förhoppning var att jag skulle kunna köpa tillbaka dem för 87 SEK, men aktien har stuckit iväg till över 90SEK (just nu i alla fall). Jag sätter mitt hopp till vinsthemtagningar och att kursen skall falla något så att jag kan få dem för 88 SEK. Tyvärr är jag inte så säker på att jag kommer att få dem för 88SEK. Aktien verkar vara i en positiv trend. Vi får se helt enkelt.

TeliaSonera har stuckit ned en bit idag, vilket är intressant. Om jag få ett par aktier för runt 59,50 SEK så kommer jag att slå till. TeliaSonera känns ganska intressant med den stundande utdelningen, men jag är inte intresserad av att betala för mycket.

AXIS berättade för övrigt att man inlett ett samarbete med IBM. Det låter mycket intressant, och naturligtvis stack kursen upp efter dessa nyheter. Frågan är bara hur stor omfattningen är på samarbetet, men hur som helst är det positiva nyheter.

För övrigt så är jag i Barcelona just nu på semester. Det är en trevlig stad med en massa rörelse, med andra ord en stad att rekommendera.

mvh Charlie

1 kommentar:

Charlie sa...

Jag glömde säga att om man vill läsa lite mer om utdelningar så kan jag rekommendera en artikel på di.se som skrevs 2007-03-27. Tyvärr kan jag inte länka direkt, men om ni söker på sidan så kommer ni säkert att hitta den.

mvh Charlie