16 februari 2021

XXL, TUI: Påfyllning och nytillskott

Idag så köpte jag ännu mer XXL. Efter dagens köp så kommer jag sannolikt inte att fylla på med fler aktier. Jag jobbar efter hypotesen att vi kommer att se nivåer runt 22-24 NOK innan Q1-rapporten, dvs runt april. Det kan vara felaktigt och det är möjligt att jag missat något, men jag tycker att det är mycket som ser bra ut och jag känner mig nöjd. Kanske kommer det visa sig att det var ett misstag och då får det väl vara så.

Förutom XXL så köpte jag även TUI. Jag har skrivit om dem tidigare och jag tror att det finns ett uppdämt behov av att resa och när väl restriktionerna lättar så tror jag att många kommer att vilja åka iväg. Det är en chansning och jag vet egentligen inte så mycket som jag skulle önska att jag visste om bolaget, men det fick bli lite av en chansning. Eftersom jag tycker att det är svårt att riktigt skapa sig en bra uppfattning om riskerna så kommer jag sannolikt att stanna vid den lilla post som jag har. Om det skulle visa sig att någonting i Corona-utvecklingen ändras så kommer jag att hoppa av så fort jag kan. Det kommer jag inte att vara ensam om så sannolikt kommer det att bli ett ganska hårt fall om Corona vänder åt fel håll.

Jag passade även på att sälja ett av mina mer chansartade innehav. Det är ett mindre bolag och det kan mycket väl bli så att kursen hoppar upp väldigt mycket inom inte alltför lång tid, men efter att ha funderat både ett och två varv så har jag kommit fram till att risken är för stor, och jag tycker inte att risken står i paritet till en möjlig avkastning. Det man ska komma ihåg med dagens nollränteklimat är att många bolag som har reviderat sina prognoser både en och två gånger (ja, faktiskt betydligt många fler än så) och kanske, kanske kommer vi om inte alltför lång tid få se en verklighet där bolag inte bara kan be om mer pengar när det behövs. Det är så klart så att inte alla bolag kan få in pengar när det behövs, men - och här kanske det finns de som inte håller med - så finns det ganska få exempel när det inte har gått. Alla gör så klart som man vill, men jag har nu städat ut de teknikförhoppningsbolag som jag haft i portföljen.

Det går så klart att argumentera för att Scandic, TUI, Byggmax, XXL och andra Corona-förlorare eller trendförlorare (Byggmax fick mycket stryk för att de hade fysiska butiker, vilket inte var tufft och ballt) också är en sorts förhoppningsbolag. Det är sant. Det finns en hel massa förhoppningar kopplade till mina beslut att köpa dessa aktier och många andra i portföljen. Skillnaden som jag ser det är att oddsen är mycket tuffare när det kommer till bolag som vill introducera en teknik på bred front (t ex kommer de flesta videostreamingtjänster inte nå de breda massorna) jämfört när det kommer till att ungefär lika många som tidigare kommer att vilja boka resa till solen, för att ta TUI som exempel.

Imorgon kommer Scandics rapport och det kommer sannolikt att bli reaktioner på rapporten. Det har spekulerats om nyemission och det känns inte alls helt otroligt. Om det blir tal om nyemission så kommer vi kanske att se tvåsiffriga negativa tal, eventuellt. Kanske kommer signaler från ledningen som talar för att det inte kommer att behövas kapitaltillskott att få till effekt att kursen hoppar upp, men det är svårt att säga någonting med säkerhet även i en sådan situation. Förutom klarhet i om det kommer att behövas kapitaltillskott eller inte (jag tror inte att det kommer att annnoseras någon nyemission) så ska det bli intressant att se om bolaget kan se någon form av ljusning i beckmörkret. Skistar har pratat om att bokningsläget är relativt bra nu under sportlovsveckorna. Det är möjligt att det är ett isolerat fenomen för Skistar och att bokningsläget påverkats positivt av att många semestrar på hemmaplan istället för i alperna. Det kan vara så, men det kan även vara så att allt fler tycker att känns OK att resa och att det på så sätt även syns i Scandics siffror. Det som skulle kunna tala för Scandic är att många industribolag verkar rulla på ganska bra. Även om många möten kan ske på distans så kommer installation av ny utrustning, service mm att generera hotellnätter och kanske, kanske syns det tecken på detta. Jag tror dock inte att man ska hoppas för mycket.

Överlag så känner jag mig ganska OK med min portfölj. De innehav som jag bestämt mig för att göra mig av med har jag nu gjort mig av med. Många av innehaven kommer att gynnas om världen går tillbaka till ungefär som den var tidigare. Det är inte alls säker att så blir fallet, men jag tycker att det likväl känns som det mest sannolika. Vi får se om det stämmer.  

scandic  

Inga kommentarer: