12 februari 2021

XXL: Läste på och ökade

Jag inser att det kan vara någonting som jag har missat. Det erkänner jag villigt. Det jag inte kan komma ifrån är att jag inte förstår varför XXL-kursen dalar som den gör. Pandemi-siffrorna pekar i rätt riktning och även om det kan bli bakslag så pekar det mesta på att det kommer att bli lättare restriktioner istället för hårdare restriktioner. Mycket kan ändras, men jag tycker att saker, som sagt, pekar i rätt riktning för tillfället.

Det jag inte riktigt förstår är varför man inte tog fasta mer på de positiva signalerna som finns kring försäljningen i januari. Jag känner mig hyggligt övertygad om att många människor köper vintergrejer och jag tror att XXL just nu har en ganska bra period faktiskt. E-handeln tror jag rullar på ganska bra och jag tror att många hellre åker till stora butiker som XXL istället för mindre butiker, bl a eftersom det inte är så trångt, men även för att det finns ett större utbud. Intersport och Stadium har relativt lite vinterprylar i jämförelse med XXL och jag tror att det kan spela en viss roll när det är vinter som det är just nu. Att det inte var mycket till vinter förra året tror jag gör att det finns ett uppdämt behov.

Om man räknar börsvärde per butik så landar det på ca 50 MSEK om jag har räknat rätt. Det man skall tillägga är att e-handeln värderas till noll i en sådan uträkning så det är en ganska grov modell. Jag har svårt att se att det är särskilt utmanande värdering. Om jag räknar rätt så är försäljning per butik ca 100 MSEK (då har jag tagit total försäljning, dvs inkluderat ehandeln). Det gick snabbt när jag räknade så om någon vet att jag räknat fel så får ni gärna kommentera.

Det skulle inte förvåna mig jättemycket om Q1 blir ganska bra. Mycket tyder på det som jag ser det. Det skulle heller inte förvåna mig om Q2 blir helt OK i jämförelse med Q2 2020. Q2 2020 påverkades av Corona och jag tror att det kan finnas ett uppdämt behov av att shoppa, vilket kanske kan göra att Q2 blir ganska bra.

Sammantaget så tror jag att det är fullt rimligt att vi kan nå nivåer kring 24 NOK till sommaren. Det är 20% upp från dagens nivåer. För bara ett par dagar sedan så handlade jag aktier för 24 NOK så att jag tycker att 24 NOK är en rimlig nivå kanske inte förvånar. När jag köpte på 24 NOK så trodde jag att det fanns en större uppsida, dock efter att kursen hoppat ner en hel del så inser jag att det kan finnas saker som jag inte vet. och 24 NOK var kanske ingen fyndvärdering trots allt.

En anledning till att XXL handlas lågt tror jag beror på att bolaget till viss del hamnar i samma fack som Byggmax. Det är inte framtiden att handla i fysisk butik och jag tror att det gör att bolag med just fysiska butiker straffas ganska hårt, lite väl hårt ibland tycker jag och jag tycker att man ofta generaliserar lite för hårt. Jag handlar mycket på nätet. Till mig själv är det inga större problem, men när det kommer till att köpa kläder och prylar till mina barn så tycker jag att det är mycket lättare att åka till t ex XXL för att köpa skridskor, benskydd, mössa, vantar, nya inomhusfotbollsskor, etc. Jag tror att det kommer att finnas butiker även i framtiden och jag tror att XXL med sina stora butiker är ett ganska bra alternativ. Jag tror att många konsumenter, inklusive mig själv, uppskattar att kunna se ett stort utbud av varor på samma gång.

Vi får se hur det blir framöver. Det har blivit en hel del snabba beslut när det kommer till XXL och det kan mycket väl bli så att jag snabbt ändrar mig om jag kommer till någon insikt som jag inte sitter med just nu.


Länk till Q4-presentationen:

http://www.xxlasa.com/wp-content/uploads/2021/02/Q420-presentation.pdf


Inga kommentarer: