22 februari 2021

Scandic Hotels, Doro: Minskning och försäljning

Idag så passade jag på att minska i Scandic. Det blev lite väl tidigt och jag skulle kunnat ha haft mer is i magen, men så går det så klart alltid att resonera. Börsguden ska ha sitt. Det som var intressant idag var att det kom ut information på morgonen som sa att aktier för 3 miljarder mäklats. Med tanke på att börsvärdet är på 6 miljarder så är det anmärkningsvärt högt. Under eftermiddagen så kom det ut en makulering av de avslut som gjorts under morgonen. Det hade varit intressant att förstå vad som egentligen har hänt, men jag gissar att det inte kommer att komma ut så mycket mer information. Efter att ha betat ner innehavet en bit så känner jag att jag är på en nivå som gör att jag kan vara med på nyemissionen. Jag ligger fortfarande väldigt tungt i bolaget, men inte fullt lika tungt som innan.

En aktie som helt fick lämna idag är Doro. Jag tror nog att det kan vara en bra idé att ligga kvar i aktien, men jag väljer att lämna. En anledning är som jag skrev igår att det som jag hoppades skulle hända nu har hänt och istället för att hoppas på att mer skall hända så väljer jag att ta hem vinsten. Min gissning är att man sätter Phones på börsen för att det var svårt att hitta en köpare. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Vad gäller Care-delen så är det många som anser att den är högintressant eftersom många underliggande trender verkar till bolagets fördel - allt fler människor blir allt äldre, många bor hemma längre, teknikinnehållet i vården ökar, abonnemangstjänster blir allt vanligare etc. 

Det som jag tror att man glömmer bort när det kommer till trygghetstelefonerna är att det finns en risk att dessa byts ut mot en annan form av teknik. För inte så länge sedan så visade t ex SVT, se länk nedan, ett reportage från Eskilstuna kommun där man tagit hjälp av kameror i vården för att kunna ge äldre ökad trygghet. Man kan ha åsikter om det vettiga i att ha kameror i sitt hem, men oavsett hur man personligen ser på saken så finns det uppenbarligen en ny typ av aktörer som vill in på marknaden. Det är nog klokt att ta med nya spelare när man drar ut sina trender för hur Doros Care-del kommer att utvecklas.

 
Naturligtvis kan man säga att Doro skulle kunna inkludera kamerateknik eller annan teknik i sitt erbjudande, men även om det är sant så är det inte till Doros fördel. Det man också skall komma ihåg är att ofta är det kommuner som är kunder, dvs det kan gå ganska snabbt om några kommuner väljer att använda sig av t ex AXIS som Eskilstuna kommun verkar göra.

Jag har haft en bra resa i Doro och jag tror fortsatt att Doro kommer att kunna leverera, men jag ser det inte som ett base case att kursen skall upp i 70 SEK. Det är inte osannolikt, men jag väljer att passa.

Efter försäljningen av Doro så har jag nog kapital redo så att jag kan vara med på nyemissionen i Scandic. Nu vet jag inte vad villkoren blir, men om det blir ca 15 SEK per aktie eller mindre så har jag vad jag behöver redo i kassan. 

Att långräntorna har hoppat upp i USA tycker jag är ett tecken på att det kan vara klokt att dansa nära utgången.

Länk till SVT:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/medicinrobotar-och-smarta-kameror-har-digitaliseras-aldrevarden

   

Inga kommentarer: