03 februari 2021

Husqvarna, SEB, Huscompagniet: Nytillskott och ökning

Idag så slog jag till och köpte några Husqvarna-aktier. Jag har tittat på bolaget ett tag och det finns en del trender som jag tycker verkar till bolagets fördel. Sannolikt så kommer det att komma fler produkter likt gräsklipparrobotar och bevattningssystem. På många sätt tror jag teknikinnehållet kommer att öka och jag tror att en del av de företag som är inom områdena som Husqvarna är verksamma kan få det tufft att ställa om. På samma sätt så tror jag att det kan vara tufft för företag som kan programmering, datorkommunikation, sensorteknik etc, att kunna konkurrera med Husqvarna. Annorlunda uttryckt så tror jag att Husqvarna ligger placerade i en intressant gränssnitt. Man är inte ensam, men jag tror likväl att det är någonting som man kan sätta på pluskontot.

En annan aspekt, kopplad till det ovan, är att jag tror att efterfrågan på Husqvarnas produkter kommer att hålla i sig och kanske t o m öka. Sannolikt kommer bättre batterier (vilket förhoppningsvis kommer att utvecklas) att ytterligare öka efterfrågan och det skifte som redan är igång från sladdrivna till batteridrivna produkter kommer sannolikt att fortsätta. Det finns säkert ytterligare exempel.

Den sista aspekten som jag gillar med Husqvarna är att man har starka varumärken, t ex Husqvarna och Gardena, och jag tror att det är väldigt värdefullt. Jag tror att många av dessa varumärken kan utvecklas ytterligare och jag tror att man kommer att lansera produkter framöver inom ramen för dessa varumärken. Att köpa upp bra teknik och kombinera den med ett starkt varumärke är ofta ganska intressant.

Husqvarna är inte billigt som jag ser det, men heller inte direkt dyrt. Jag tycker egentligen att kursen känns ganska rimlig. Med andra ord så förväntar jag mig inga kursrusningar.

Jag köpte även en mindre post Huscompagniet. Det blev inte riktigt så många som jag hade tänkt, men så blir det ibland. Det jag gillar med Huscompagniet är dels att jag gillar produkten, dels att jag tror att efterfrågan på hus kan vara ganska bra framöver. Det finns ett tidigare inlägg om Huscompagniet som sammanfattar mina tankar ganska bra.

SEB A köpte jag också idag. Det var kanske inte det mest genomtänkta köpet. Jag tycker på många sätt att banker handlas väl lågt och jag tror att nedsidan är relativt begränsad. 

En annan aktie som jag funderade över är Duni. Eventuellt så kommer det hända en del positivt kring bolaget när aktiviteten på restauranger mm kommer igång igen efter pandemin. Om det blir en dipp nedåt så kommer jag kanske att köpa lite aktier i Duni, eventuellt.

Jag har en del aktier i väldigt små bolag som jag förmodligen kommer att sälja när tillfälle ges. Det är mycket möjligt att det kommer att komma nyheter som ger kurserna ordentlig skjuts, men det kan också bli stiltje under väldigt lång tid framöver. Efter att ha funderat en del så ser jag inte några direkta triggers i bolaget på samma sätt som när jag köpte in mig.  

Inga kommentarer: