07 februari 2021

Bank: Funderar på att öka

De senaste dagarna har jag funderat en del på bank som investering. När mycket känns väldigt högt värderat så känns bank förhållandevis prisvärt. Det finns absolut anledningar till att banker handlas till de multiplar som de gör, men frågan är om inte riskerna har fått för mycket utrymme och frågan är om inte skandalerna pressat ner marginalerna väl mycket. Jag tror ni förstår var detta landar - jag funderar på att köpa mer bankaktier.

Dagens nyheter hade med ett reportage där Avanzas och Nordnets vinster lyftes fram. Det man tog fasta på är att man nätmäklarna (i brist på bättre namn) får kickback när man förmedlar fonder. Det är så branschen har fungerat så länge jag vet och det är även så t ex försäkringsförmedlare jobbar (om jag inte fått saker och ting om bakfoten). Rådgivare som inte tar betalt får ofta på ett eller annat sätt ändå en lön i slutet av månaden. Att nätmäklarna får klä skott för att de tjänar pengar är kanske ingenting som direkt gynnar banker, men eventuellt så skulle dagens nyhetsinslag och liknande inlägg kunna göra att flödet från storbanker till mindre spelare bromsar upp. Min erfarenhet säger att det är få som lämnar sin storbank helt utan snarare har det handlat om att man lägger till ytterligare banker som man är kund i. Eventuellt, eventuellt, eventuellt så har storbankerna kommit ikapp något och kanske kommer flödena av kunder inte att vara så missgynnsamma för storbankerna framöver. Kanske, på inget sätt säker.

En annan faktor som spelar in när det kommer till att köpa aktier i banker är att det kommer att delas ut pengar om cirka två månader. Det är ofta helt OK direktavkastning även om man bara en ganska beskedlig del av vinsten delas ut. Om man äger i ISK så har man i jämförelse med många andra alternativ (tex depå) så har man en edge. Det kanske inte är mycket till edge, men den finns. Många gånger så hör man att kursen faller lika mycket som utdelningen och det stämmer i en del fall, men inte i alla (många gånger faller den mer än utdelningen faktiskt). Om man äger i depå så dras 30% skatt direkt, men i en ISK så räknas skatten på vad tillgångarna totalt är värda, dvs ingen direkt utdelningsskatt dras. Det kan låta som mindre skillnader och det kanske det också är, men jag kommer att i ISK (eventuellt även lite i depå eventuellt).

Vi får se hur jag går tillväga. Jag har inte bestämt mig än. Sannolikt kommer jag för övrigt att göra mig av med mina spontanköpta XXL-aktier.

Inga kommentarer: