25 december 2010

Slagen av OMXS30

Jag kommer med största säkerhet att underprestera i år jämfört med OMXS30. Min portfölj har tickat upp 23% i år rensat för de insättningar som jag gjort under året precis som OMXS30. Däremot har jag räknat med utdelningarna i utvecklingen av min portfölj medan utdelningarna inte är inräknade i OMXS30. Jag underpresterar alltså med ungefär 3%.

En anledning till att jag har underpresterat jämfört med index är att jag har ägt en del aktier som handlas i euro. Eftersom euron har fallit i förhållande till euron har det naturligtvis varit en nackdel. Påverkan har dock inte varit jättestor, möjligtvis en procent kan härledas till detta, kanske ännu mindre än så.

Den största anledningen till att jag har underpresterat är att jag har varit för feg. Under hela året har jag haft en del pengar utanför, dvs bara liggande. Just nu har jag ungefär 5% av portföljvärdet oinvesterat, men under året har denna siffra varit betydligt högre. Vid många tillfällen runt 10% och ibland mer än så.

Det har inte varit något misstag att jag haft en del resurser oinvesterat, inte heller någon tillfällighet. Jag har varit tveksam till marknaden till och från under året och har medvetet hållit en del utanför. Detta var självklart fel så här i efterhand och jag borde snarare ha belånat portföljen än hållit pengar utanför marknaden. Man kan också se det som att detta är priset som jag har fått betala för att jag har försökt tajma bra affärer, dvs bottenfiskat upp aktier på låga nivåer och försökt pricka in dagshögsta. Det är inte bara svårt att göra det utan det kräver även att man håller pengar utanför marknaden. Självklart, men inte desto mindre bra att påminna sig om emellanåt.

Eftersom jag går in i 2011 med en hel del orealiserade vinster så kommer jag att försöka höja risknivån i portföljen något. Man kan diskutera om detta är rätt, men det är så jag resonerar just nu. Genom investeringarna i Cellavision, Statoil Fuel & Retail och CDON Group så har jag på sitt sätt redan gjort det.

Cellavision hoppas jag mycket på. Det är glädjande att många insiders har köpt aktier den senaste tiden och jag hoppas att någon analys under början av nästa år tillsammans med en positiv Q4-rapport kan lyfta kursen. Eftersom aktien utvecklat sig dåligt under året kanske den pressats något under de senaste dagarna av småsparare som vill realisera sin förlust innan årsskiftet.

Statoil Fuel & Retail har utvecklats bra och har pinnat upp 10 NOK från de 42 NOK som jag köpte för under första handelsdagen. Sedan handelsstarten har SFR köpt upp en del bensinstationer i Polen. Det är glädjande eftersom Polen verkar vara en marknad som SFR skulle kunna göra till en av sina marknader. Jag tror att det stora lyftet ägt rum i aktien och jag ser inget närliggande som skulle kunna få aktien att omvärderas uppåt. Det är möjligt att jag har fel, men som det känns nu kan det bli så att jag säljer om jag hittar något annat som jag tycker verkar vara mer intressant.

CDON Group har blivit ett ganska stort innehav efter att jag har fyllt på i omgångar. Det är störst av dessa tre och ett mellanstort innehav i portföljen. Anledningarna till att jag köpt CDON har jag redan skrivit om i tidigare inlägg, men kortfattat så kan man säga att jag tror att det finns ganska bra potential för detta företag att växa och det lockar. Trots namnet är CDON Group mer än CD-försäljning (gudskelov).

Trots att det finns en hel del som talar för CDON så känner jag mig osäker och skulle gärna realisera en vinst ganska snart. Om kursen sticker upp till 32 SEK så kommer jag att sälja (om jag inte hinner ändra mig fler gånger).

Förutom att höja risknivån så funderar jag även på att investera några av de oinvesterade pengarna. Två tråkaktier som jag funderar på att öka i är Telia Sonera och SCA. Telia Sonera går bra och kommer att dela ut bra om ett par månader. Det lockar. Resonemanget kring SCA är liknande. SCA har inte hängt med i årets uppgång (tror jag - åtminstone känns det som att de handlats kring dryga hundralappen hur länge som helst). Bolaget bjuder på helt OK utdelning och det är ett bolag jag gillar. Det som talar mot att investera i SCA är att det är ett av mina största innehav redan.

Dagens funderingar.

Charlie

Inga kommentarer: