24 december 2010

CDON Group - vad är det egentligen jag har köpt?

Jag har tidigar erkänt att det gick ganska snabbt innan jag bestämde mig för att köpa några CDON Group-aktier på första handelsdagen. De följande påfyllningarna var heller inte så värst genomtänkta måste jag erkänna och de senaste dagarna har jag varit ganska tveksam om jag egentligen agerat riktigt. CDON Group är nämligen inte undervärderat utan ett förhoppningsbolag. Börsvärdet är omkring 2 miljarder och man tjänar runt 100 MSEK, däremot har tillväxten varit bra, något som kan motivera de relativa höga nyckeltalen.

Att jag känner mig tveksam efter att ha gjort affärer tillhör inte ovanligheterna. Mitt drömscenario är att kursen sticker upp en bit efter att jag har köpt så att jag får lite livlina. Det är inte alltid det kan bli så och när det inte blir så börjar jag alltid att ifrågasätta om jag resonerat rätt. Många gånger har det visat sig vara bra. Andra gånger borde jag ha varit mer tålmodig. Hur som helst, att sticka med en liten förlust är betydligt bättre än att sitta och vänta på att det skall bli en storförlust.

Vad gäller CDON Group så har jag dock ännu inte gett upp hoppet. Min stop-loss-nivå på 27 SEK ligger kvar och jag tror inte att den kommer att nås. På grund av min tveksamhet till äventyret har jag valt att sänka min säljnivå till 32 SEK från 33 SEK. Anledningen är helt enkel att jag känner mig tveksam. Igår stannade kursen på 29 SEK.

Det intressanta med CDON Group är i mitt tycke att det handlar om e-handel. Även om e-handeln har växt mycket de senaste åren finns det mer att ta. Jag tror även att större företag kommer att kunna ta marknadsandelar i takt med att marknaden mognar.

De e-butiker som finns i CDON Groups portfölj är följande:

CDON - CD-försäljningssajten där allt började. Idag säljs inte bara CD-skivor utan även hemelektronik, spel m.m. Sajten påminner i mina ögon ganska mycket om Amazon.com. Det är möjligt att man kommer att låna mer från Amazon i framtiden. Namnet känns dock helt fel, precis som CDON Group låter helt vrickat. Jag fattar inte att de inte bytte namn i samband med att de knoppade av bolaget.

Nelly.com - underkläder för henne och honom och lite annat också. Bolaget förvärvades för ett par år sedan och ingår idag i mode-segmentet hos CDON Group.

Gymgrossisten.com - kosttillskott och annat för den gymintresserade.

Bodystore.com - kosttillskott och annat för den inte fullt så gymintresserade. T ex kan man köpa Charlotte Perellis kosttillskottsserie här. Naturläkemedel finns även att hitta här.

Bookplus.fi - böcker för den finska marknaden.

Lekmer.com - leksaker.

Linuslotta.com - barnkläder.

Heppo.com - skor.

Det kan naturligtvis sägas betydligt mer om de olika sajterna, men jag tycker att det är intressanta sajter som jag tror drar till sig en hel del intresse. Heppo.com fastnade faktiskt jag själv för och det är inte omöjligt att jag köper skor där i framtiden. Nackdelarna med att handla skor på nätet är tämligen uppenbara - inte möjlighet att prova eller känna på kvalitén - men när det kommer till fördelarna så tycker jag att överblicken som man får på nätet är väldigt bra samt att man slipper jäkta till en affär som stänger strax efter att man slutar. Eftersom det är välkända märken behöver man inte vara alltför bekymrad över kvalitén. I värsta fall får man helt enkelt skicka tillbaka skorna.

Det är lite bakvänt att titta på vad företaget egentligen innehåller efter att man köpt aktier, men nu blev det så denna gång. Glädjande nog så känns det rätt bra. Jag tror att dessa sajter kan få ganska bra fart.

Nu vaknar resten av familjen från förmiddagsluren.

God Jul! 

4 kommentarer:

Patrik Björklund sa...

Är också lite intresserad av CDON. De har ju lyckats lansera siter och köpt på löpande band på sistone och likt dig tror jag inte marknaden är mättad på e-handel, långt därifrån. Men jag undrar fortfarande vad marknaden förväntar sig och om de kan nå upp till dessa förväntningar.

Skriv gärna en mer utförlig analys vid ett senare tillfälle!

För övrigt gillar jag din blogg :-)

Charlie sa...

Hej!

Kul att du delar min uppfattning om CDON. Det skall bli intressant att se vad som händer den närmsta tiden. De senaste dagarna har ju i alla fall varit trevliga.

Det är möjligt att det blir en analys längre fram, men i så fall blir det att läsa på först.

Kul att du gillar bloggen.

Norrlänning sa...

Fast du har ju avsevärt fel i en del av din analys, du kan känna på skorna och skicka tillbaka dem.

Distansavtalslagen ger dig 14 dagars ångerrätt och det betyder att du kan ta hem varor, testa dem och skicka tillbaka dem sen. ALLA varor enl. juridisk mening måste få kontrolleras hemma. tex kan du köpa ett IKEA bord på internet (distansavtalslagen) ta hem det, montera ihop det och sedan skicka tillbaka det om du inte gillar det. Dock får det inte vara i väsentligt ändrat skick. Något som inte är problemet med att öppna skoförpackningen och skicka tillbaka skorna sedan.

Vidare ska denna kostnaden ligga på säljaren, dvs. köparen behöver bara betala återfrakten INTE säljarens frakt till mig även fast jag ångrade mig. Dock skriver många företag in detta i avtalsvillkoren ändå och många oförstående konsumenter gör också på så vis (kostnaden för företaget sjunker).

Nelly däremot och CDON skickar ut påsar där man enkelt kan returnera.

Så det går alldeles utmärkt att handla på internet, testa grejerna och skicka tillbaka dem om du inte är nöjd.

Charlie sa...

Jo, förvisso kan man skicka tillbaka varorna om man inte är nöjd med dem precis som du skriver, men det innebär ett merjobb och det är till e-handelns nackdel.