17 december 2010

CDON Group - lockande, men osäkert

MTG knoppade i förrgår av sin Online Retail-verksamhet, CDON Group. Efter väldigt kort funderande (vi pratar ett fåtal minuter) så hoppade jag på tåget den första handelstimmen. Anledningen var att jag precis skummat igen en artikel där ett antal analytiker gett sin riktkurs på aktien. Analytikernas snitt hamnade runt 32 SEK om jag kommer ihåg rätt och jag plockade in aktierna för 28,40 SEK. Eftersom jag inte känner till bolaget och är lite på min vakt mot MTG så blev det bara ett fåtal aktier.

Första handelsdagen slutade på 35,50 SEK och jag svävade på moln och ringde till ett antal kompisar och gav påtvingade börsråd blandat med oblygt skryt. Nästa dag, dvs igår, backade kursen till 31,25 SEK och tillhörde dagens förlorare. Igår kände jag starkt för att se på film själv och pratade inte alls i telefon.

Efter att funderat lite mer och läst lite artiklar, bland annat de som går att hitta på http://www.placera.nu/, så bestämde jag mig för att aktien är nog värd runt 32-33 SEK baserat på tillväxten som finns inom e-handel och att de varumärken (tänker framförallt på butiksnamnen) är förhållandevis starka efter att ha vevats i rutan under ganska lång tid. När CDON var en del av MTG fick nämligen CDON en hel del reklamplats i TV3 och TV6. Varumärken värderas för det mesta för lågt på börsen.

Förutom att e-handel är intressant och att det finns en del förhållandevis välkända e-butiker inom CDON (http://www.nelly.com/ , http://www.gymgrossisten.se/ , mfl.) så måste det helt klart finnas samordningsfördelar. Naturligtvis kan det vara så att MTG redan börjat att dra i detta under tiden CDON var en del av MTG, men MTG är ett medieföretag som i första hand livnär sig på reklamplats och inte exempelvis experter på logistik. Nu när CDON får leva sitt eget liv kan man kanske börjat dra i dessa trådar på allvar (och kanske investera i ett mer eller mindre helautomatiskt jättelager i obygden som huserar alla e-butikernas varor).

Den mest välkända butiken inom gruppen är föga förvånande CDON, vilket idag inte bara är CD-skivor utan mer är att likna vid en svensk motsvarighet av Amazon.com. Det säljs datorer, böcker, hemelektronik, mm på sajten som har varit med ett tag. Namnet CDON är dock en nackdel och vad jag vet går det inte att se hur mycket av sajtens omsättning som kommer från just CD-skivor. Detta är som många påpekar en brist, men det finns exempel på företag som lyckats vända skivförsäljning till nedladdningsförsäljning. Närmast tänker jag på amerikanska Netflix. Att CDON skulle kunna kopiera Netflix's bedrifter tror jag inte, men om ett par trogna kunder väljer nedladdningsalternativet istället för skivalternativet så är en del vunnet. Vanans makt kan vara stor. Tyvärr vill verkar det som att varenda företag på jorden vill sälja nedladdningsbart innehåll nu för tiden. TV-apparater är uppkopplade till TV-tillverkarnas egna tjänster, internetleverantörerna vill sälja sina alternativ, mobiltelefoniföretagen vill sälja innehåll, mm. Konkurrensen är med andra ord stenhård och tyvärr är Internet-lösningar tufft eftersom en eller ett fåtal alternativ oftast tar hela marknaden.

Hur som hels, den inslagna vägen att köpa upp hyggliga e-butiker som kompletterar de övriga kommer förmodligen att fortsätta och kan säkert vara lönsam. Det är inte svårt att starta en e-butik idag och det är heller inte omöjligt att få hygglig avkastning (även om det är tusenfalt svårare än att starta butiken, vilket är busenkelt). Att växa butiken riktigt stor är däremot svårare och många som har klarat de första hindren blir nog gärna uppköpta efter ett antal slitsamma år. Detta gynnar naturligtvis CDON eftersom gruppen på så sätt kan växa genom förvärv på ett attraktivt sätt.

Om man tittar på handeln i pappret den första tiden så har den varit allt annat än lugn. Precis som jag inledde inlägget med skjöt kursen i höjden under första handelsdagen för att sedan sjunka med runt 10% dagen efter. Idag har varit ganska lugnt, förhållandevis, och kursen slutade dagen på 31,20 SEK efter att ha toppat under förmiddagen på 31,80 SEK och under dagen handlats för som minst 30,00 SEK. Eftersom jag gick in ganska försiktigt första dagen fyllde jag på idag på 30,60 SEK, vilket ger en snittkurs på 29,50 SEK.

Det finns en del aspekter som gör att kursen kan pressas under dessa första handelsdagarna i pappret. För det första, det uppenbara, finns det en hel del MTG-ägare som fått ett knippe CDON-aktier i famnen och nu säljer dem eftersom de är intresserade av att äga mediekoncernen MTG och inte någon Retail-avknoppning. För det andra så finns det ett konvertibellån utställt av MTG på 250 MSEK. Som namnet ger så kan detta lån konverteras till aktier. I detta fall beräknas antalet aktier på snittkursen de första 30 handelsdagarna (eller var det de 20 första dagarna?). Alltså, MTG gynnas av att se en låg kurs den närmsta tiden och det kan naturligtvis styra vissa beslut. Självklart kan effekten av en sådan konvertibellånskonstruktion även bli att kursen hålls uppe av ägare som inte vill att MTG skall få så många aktier. Idag steg exempelvis kursen ganska markant i slutet av dagen. Det kan bero på helt andra orsaker naturligtvis, men det kan också bero på att någon gärna ser att kursen hålls uppe. Spekulationer, spekulationer, spekulationer.

För att sammanfatta dessa spretiga tankar helt befriade från nyckeltal (kolla på http://www.placera.nu/ istället och deras prognoser - jag kan inte bättre) så skulle jag vilja säga att aktien nog är ett bra köp runt 30 SEK. Förmodligen kommer lite positiva nyheter kablas ut under våren, tex fler uppköp som varit på gång men som inte passat tidigare för att CDON var en del av MTG, vilket kan driva kursen. Därutöver, vilket egentligen är viktigare, kan man nog trycka ned kostnader ytterligare genom lite samordning mellan butikerna. E-handelstrenden talar naturligtvis även för bolaget.

Jag tror inte att man skall sitta alltför länge på sina aktier trots att jag tror på företaget. I nuläget så är det ett antal e-butiker som fått gratis reklam av storebror när ingen annan ville synas i rutan, vilket storebror MTG naturligtvis tjänat lite på, men media och återförsäljarverksamhet är skilda saker och lever bäst egna liv. Gruppen kan naturligtvis växa, men man har hittills bara fokuserat på Norden, något som begränsar potential. Att man inte vill tillkännage hur mycket av intäkterna som kommer från mor- och farföräldrar som köper CD-skivor väcker även en del frågetecken. Om kursen sticker upp till 35 SEK igen så kommer jag nog att sälja faktiskt. Det kan vara väl tidigt, men det är möjligt att jag spelar lite safe.

Charlie

Inga kommentarer: