21 december 2010

Cellavision får order och CDON faller

Eftersom jag har en del orealiserade vinster i portföljen så har jag bestämt mig för att höja risken något. Detta har bland annat fått till effekt att jag köpt på mig en del Cellavision som jag skrivit om tidigare. Bolaget har funnits i tio år, tjänar pengar och drar nytta av att blodanalyser i framtiden kommer att göras automatiskt istället för manuellt. Idag meddelades det att bolaget sålt två maskiner till Unilabs som är att analysföretag som gör bla blodanalys. Glädjande nog så har Unilabs även valt att köpa Cellavisions mjukvara så att man kan dra nytta av olika erfarenheter gjorda på olika sajter. Efter dessa positiva nyheter så hoppade kursen upp till 10,85SEK. Omsättningen i aktien är fortfarande väldigt låg. Tyvärr tror jag att Q4-rapporten kommer att vara ganska lik Q3-rapporten, som uppfattades som en besvikelse, men på sikt tror jag på företaget. Trenden mot automation från manuellt arbete ser jag som självklar. Min snittkurs är 11,10 SEK och jag har inga planer på att öka i nuläget.

En annan krydda i min portfölj är CDON Group. Jag hoppade på tåget under första handelsdagen eftersom jag ser en klar potential. E-handel växer och att samordna ett antal webbutiker känns helt rätt. Många av gruppens butiker har ganska starka varumärken efter att ha vevats i rutan under lång tid. Jag började att handla på 28,40 SEK. Därefter fyllde jag på med ytterligare aktier på 30,60 SEK. Ytterligare aktier igår för 30,00 SEK och tidigare idag ytterligare aktier för 29,20 SEK. Snittkursen är nu 29,54 SEK och i skrivande stund är kursen 29,00 SEK.

Det finns en del anledningar att hålla sig borta från CDON. För det första så är det enkelt att göra prisjämföresler på nätet och på så sätt är det svårare att få en trogen kundkrets. Naturligtvis kan man gå runt detta genom att ha unika produkter, vilket man till viss del har, men det är ändå ett problem som jag ser det. En annan nackdel är att fokus ligger på Norden. Internet och geografisk begränsning går inte riktigt ihop och det är möjligt att det kan bli ett problem längre fram. Något större problem är det inte, snarare någonting som begränsar uppsidan. Den tredje anledningen som jag tänker på är beroendet av CD-skivor. Detta är fortfarande höljt i dunkel. Förmodligen är beroendet större än vad man vill tro att det är, men å andra sidan kommer det att finnas en marknad för CD-skivor några år framåt.

Jag har tidigare skrivit att jag tycker att CDON är köpvärt runt 30 SEK. Det står jag fast vid. Tidigare har jag även skrivit att jag tycker att det kan vara klokt att hoppa av runt 32-33 SEK. Det är möjligt att det är för fegt och att det går att hänga med en bra bit till, men eftersom jag inte är helt övertygad så kommer jag nog att hoppa av runt 32-33 SEK. Förhoppningsvis nås dessa nivåer i januari. Om allt skulle gå åt pipan så lämnar jag skeppet runt 27 SEK.

Charlie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Angående CDON så ser jag det största hotet i att Amazon.com en dag kommer att komma till Sverige, de dagen lär CDON ta mycket stryk.

Charlie sa...

Det är möjligt, men eftersom det ännu inte hänt så tror jag att sannolikheten är ganska låg. Jag tror att Konsumentköplagen och distansavtalslagen i kombination med att vi är så få gör Sverige ganska ointresserant. Dessutom kan svenskar som vill handla på Amazon.com, men visst har du en poäng.

Anonym sa...

Köp 30:-
Exit 33:-
Stop loss: 27:-

Din risk/reward är väldigt, väldigt dålig.

Putte

Charlie sa...

Jag förstår faktiskt inte vad du menar. Uppsidan är 10% och nedsidan likaså, men för att säga någonting om risken och avkastningen måste man väl väga in sannolikheten för de två olika utfallen? Min bedömnning är att sannolikheten för att 33 SEK nås innan 27 SEK är omkring 4 gånger så stor.