24 februari 2009

Uppåt i USA och bilindustrin

Det är i nuläget uppåt i USA, Dow Jones hela 3,5% enligt di.se. Enligt samma sajt så beror uppgång på uttalanden från Ben Bernanke i senaten. Han lär ha sagt att 2010 blir ett återhämtningens år, vilket tydligen ingjutit hopp.

Förmodligen kommer denna uppgång att smitta av sig både på de asiatiska börserna och de europeiska börserna. Det känns bra att de senaste dagarnas nedgång bryts, men jag känner mig inte så värst positiv för tillfället.

Min tidigare hypotes var att kreditmarknaden skulle börja fungera under innevarande år och att detta skulle sätta fart på börsen. Tyvärr är det en del lik som kommit fram i samband med kreditfrossan, vilket kanske inte är så konstigt så här i efterhand. Jag tänker närmast på alla bilföretag som mådde dåligt innan finanskrisen och som klappade ihop på grund av den. Förhoppningsvis, när det bringats klarhet i vad som händer med alla bilföretag som går på knäna, kommer börsen att bli på bättre humör. Om det nu blir så att klart färre personer i Sverige kommer att vara verksamma inom bilindustrin så kommer detta att vara ett stort slag för Sverige. Det kommer att ordna sig, men det kommer att ta tid.

Hur som helst, det jag kan tycka är konstigt är att så många bilföretag går dåligt samtidigt. Säljs det betydligt färre bilar? Är marginalerna så hårt pressade att det helt enkelt inte går att tjäna pengar på bilar? Vad ligger bakom att en hel bransch går på knäna? Byggs det upp ett uppdämt behov av nya bilar just nu? Efterfrågar konsumenter idag bilar med med låga marginaler?

Kommentera gärna.

mvh Charlie

Inga kommentarer: