04 februari 2009

Finns det något ogräs i portföljen?

Jag har funderat lite på om jag skall minska antalet innehav i portföljen. Nedan följer lite korta funderingar för varje innehav. Det kan ändras. Exempelvis var jag inne på göra mig av med Readsoft tidigare, men efter att de fått in många ordrar under Q4 så är jag ganska inne på att behålla dem.

ABB (Industrivarar och tjänster) kommer jag att behålla. Det är möjligt att jag på sikt kommer att öka, men det är ingenting som ligger i den närmsta framtiden.

Alfa Laval (Industrivaror och tjänster) har jag också för avsikt att behålla. Bolaget är i mina ögon välskött och jag tror att det har framtiden för sig, men jag tror mer på ABB faktiskt.

Atlas Copco (Industrivaror och tjänster) kommer jag också att behålla. Jag har övervägt att göra mig av med något verkstadsbolag, men det tar emot. Min åsikt är att svenska verkstadsföretag är välskötta.

BE Group (Industrivaror och tjänster) har varit en dålig affär så har långt. En stor anledning är att stålpriserna stuckit ned. Tyvärr är jag alldeles för dåligt insatt i BE Groups verksamhet, vilket antingen innebär att jag får ta mig i kragen och sätta mig in i verksamheten eller att jag gör mig av med innehavet. Det som talar för att behålla BE Group är att jag kan få lite skjuts av ökande råvarupriser. Det blir nog så att jag behåller aktierna tills vidare, med tvekan.

Ericsson B (Informationsteknik) kommer jag att behålla. Jag tycker att den senaste rapporten var riktigt trevlig. 2009 kommer nog att vara ett ganska mediokert år, men jag tror att efterrfrågan på kommunikationstjänster kommer att öka på sikt, vilket talar för att behålla aktierna.

Handelsbanken B (Finans och fastighet) är en tråkig bank, alltså en bra bank. SHB tar få risker och verkar även ha pengar undanstoppade. Jag tror att SHB kan vinna viktiga trovärdighetspoäng av krisen, vilket kan göra att det kan vara intressant att vara aktieägare. Samtidigt kan jag inte låta bli att till viss del hålla med Niclas Storåkers (VD, Avanza) som menar att svenska bankväsendet är omodernt och att förnyelse krävs.

HiQ (Informationsteknik) är en IT-konsult som levererar bra även i dessa kristider. Det verkar främst vara underkonsulter som har fått ta smällen hittills. Även i kristider kommer konsulter att behövas och dagens IT-konsulter har väldigt lite gemensamt med de haussade 90-talsfenomenen, vilket gör att IT-konsulter inte är en särskilt stor chansning som jag ser det. Jag kommer att behålla HiQ, tror jag. Anledningen till att jag tvekar lite är att jag inte ser så stor potential i bolaget.

Holmen (Material) kommer jag att sälja ganska snart. Anledningen är egentligen inte att jag tappat förtroendet för bolaget utan att jag tror mer på SCA som jag har satsat relativt mycket pengar i. Den riskmedvetne läsaren kanske undrar varför jag inte väljer att göra mig av med en del SCA-aktier för att få bättre riskspridning, men jag har vägt för- och nackdelar och kommit fram till att det får räcka med SCA.

Investor (Finans och fastighet) är ett investmentbolag med stora innehav i bl a Ericsson och SEB. Jag gillar Investor för att de verkar stå väl rustade i dessa tuffa tider, vilket jag hoppas kommer att öppna för bra affärsmöjligheter. Om man skall se på vilka innehav som Investor har jämfört mina övriga innehav så finns det en del som överensstämmer, vilket på sitt sätt skulle vara en anledning till att inte äga Investor. Min samlade bild av Investor är dock positiv och jag kommer därför att ha kvar mina aktier i bolaget.

Lundbergföretagen (Finans och fastighet) är också ett investmentbolag och leds av Fredrik Lundberg. Bolaget har en del fastigheter, något som jag har liten exponering mot, vilket talar för Lundbergs. Jag är inte fullt lika positiv till Lundbergs som jag är till Investor, men jag tror att jag ändå kommer att behålla mina aktier i bolaget, men det är inte självklart.

NIBE (Industrivaror och tjänster) kommer jag att sälja. Jag tror förvisso på bolaget, men jag har kommit fram till att jag måste skära nånstans och NIBE kommer att vara ett av innehaven som jag gör mig av med. Anledningen är dels att jag har väldigt mycket innehaven inom sektorn Industrivaror och tjänster, dels för att jag har svårt att se att verksamheten snabbt vänder. De var förvisso snabba med att agera när det började gå sämre och deras värmepumpar har framtiden för sig i en värld som skall bli energieffektivare. Jag har inte definitivt bestämt mig för att göra mig av med NIBE, men det lutar åt det.

Readsoft (Informationsteknik) tror jag på och jag hoppas mycket på deras rapport som kommer i dagarna. Naturligtvis skall man inte hoppas för mycket, men det skulle vara väldigt roligt om alla de annonserade ordrarna gett effekt ända ner på sista raden. Jag är medveten om att det finns en del omstruktueringskostnader. Läs gärna mina inlägg om Readsoft genom att använda etiketten nedan.

SCA (Material) är ett av mina favoritbolag på börsen och det kommer att finnas kvar i portföljen. Jag gillar att bolaget äger mycket mark och skog, att de har många starka varumärken inom konjunkturokänsliga områden (bindor, blöjor, näsdukar etc) och att de har en del affärsområden som ligger tidigt i konjunkturen (förpackningsdelen), vilket kommer att göra att när det väl vänder kommer det att vända tidigt hos SCA.

SEB (Finans och fastighet) har precis gjort en mycket stor nyemission, vilket nog var bra. Investor står för en hel del av pengarna i denna emission, vilket gör att mitt åtagande i banken ökar via Investor. Detta borde vara en anledning till att göra sig av med SEB, men jag kommer inte att göra det den närmsta tiden. Jag tror nämligen att SEB är på botten just nu och att osäkerheten kan komma att minska kring bolaget, vilket kan göra att det kan gå upp lite. Det är möjligt att jag har fel, men jag tror att kursutvecklingen kan vara ganska OK de närmsta månaderna. Dessutom är jag ganska förtjust i bankaktier även om den senaste tiden varit trist.

Skanska (Industrivaror och tjänster) är mitt byggbolag och kommer så att förbli. Jag känner inte till bolaget närmre, men jag kommer att försöka sätta mig bättre in i dess verksamhet i takt med att innehaven blir färre.

SKF (Industrivaror och tjänster) kommer att finnas kvar i min portfölj. Jag tycker att det ser ganska bra ut för bolaget.

Swedbank (Finans och fastighet) kommer jag att sälja. Jag har ganska stor exponering mot bankverksamhet och eftersom jag har valt att behålla både SHB och SEB får Swedbank åka ur portföljen.

Volvo (Industrivaror och tjänster) kommer att vara kvar tills vidare. Jag tajmade mitt köp av Volvo-aktier riktigt dåligt och därför har jag en rätt stor förlust även om jag inte haft aktier speciellt länge. Det är möjligt att jag gör mig av med innehavet om ett tag, men tills vidare får det vara kvar.

XACT BULL är en börshandlad fond som är kopplad till OMX-index. Jag kommer att fortsätta att trycka in lite pengar och sedan kommer de att få ligga där tills dess att det är galen högkonjunktur igen :) Läs gärna mina andra inlägg om XACT BULL genom att använda etiketten nedan.

Öresund (Finans och fastighet) kommer jag att sälja. Jag går ner från tre investmentbolag till två och Öresund är det bolag som får lämna.

Det är alltså bara fyra bolag som jag kan tänka mig att göra mig av med. Egentligen hade jag tänkt mig att jag skulle göra mig av med några fler så det är möjligt att jag får tänka lite till.

Har ni några kommentarer? Resonerar jag rätt?

mvh Charlie

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore intressant att få veta vad du planerar att göra med de pengar du får loss när du säljer de aktier du inte tror på. Kommer du att öka i dina befintliga innehav, eller blir det något nytt spännande?

Anonym sa...

Tror på Nibe de kan tjäna mycket på ROT avdraget skulle jag inte sälja.
Ser att du har Investor samt i stort sett alla deras inehav känns som dålig riskspridning i min ögon.Måste gå att kapa något.

Tre banker jag hade sålt två av dem.
Du har ju även bank i SEB indirekt i Lundbergs via Indstrivärden samt bank i Öresund HQ och Avanza.
Investmentbolagen hade jag sparat.
Sälj BE köp SSAB.
Vart är HM given i de flesta långsiktiga portföljer.

Anonym sa...

Forts på inlägget ovan:

Försök gå ner mot 15 innehav tycker det är max
Ta bort 1-2 av Atlas, Alfalaval och ABB
Holmen pga Lundbergs innehavet.
Samt Ericsson såvida du kan förstå dig på deras affärer fullt ut ,vem kan det inte lätt avancerat väljer de rätt spår med alla tekniker som finns?. Jag vet inte vet du?

Charlie sa...

Jag planerar egentligen inte för så många nya innehav, snarare att fylla på mer i de jag väljer att ha kvar. Möjligtvis köper jag lite AXIS-aktier om de fortsätter ner. AXIS för under 40 SEK tycker jag känns som en ganska bra affär.

Förmodligen kommer jag att använda en del av pengarna till lite kortsiktiga chansningar. Det tycker jag nämligen är spännande. Huvudsyftet är dock att få ner antalet något så att det blir lättare att hålla koll.

mvh Charlie

Charlie sa...

Kloka kommentarer.

Jag håller med dig om NIBE, men jag vet inte om dessa rotbidrag spelar så himla stor roll för NIBE egentligen. Även om Sverige är en viktig marknad för NIBE så känns inte rotbidragen som någonting som får mig som NIBE-aktieägare att hoppå högt. För ett tag sedan var det tal om energibidrag som skulle få fart på NIBEs försäljning, men jag vet inte om det fick någon större effekt egentligen. Missförstå mig rätt, jag gillar NIBE, men jag vet inte om NIBE har potential att gå upp så väldigt mycket under de närmsta två åren. Är det någon som har räknat på hur mycket rotbidragen kan gynna NIBE?

Angående Öresund så är jag inte så imponerade av deras agerande den senaste tiden. Om jag kommer ihåg rätt planerade de för en superfond precis innan rasen startade. Samtidigt varnade Investor för de sämre tiderna som mycket riktigt inträffade. Med facit i hand hade Investor alltså rätt. (Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände med Öresunds fond, men jag tror inte att det blev nånting av den. Uppdatera mig gärna.)

Förvisso har jag mycket dubbelt via Investor, men jag har Investor på längre sikt än vad jag exempelvis har SEB. Det är en liten förklaring, men visst har du en poäng. Det är möjligt att långvägaren Ericsson är ett innehav som borde få lämna plats åt någon annan, just med tanke på att de även finns bland Investors innehav.

Lundbergs har fövisso aktier i Indutrivärden som i sin tur har aktier i SEB, men med tanke på att jag har lite pengar i Lundbergs som i sin tur har en del pengar i Industrivärden som i sin tur har en del pengar i SEB så gör det att de få andelar i SEB som jag har via Lundbergs är marginella. För övrigt är jag inte imponerad av Industrivärdens agerande den senaste tiden. Idel dåliga affärer de senaste åren. Detta talar för att göra mig av med Lundbergs faktiskt.

BE kommer att få lämna, men jag vet inte om jag är sugen på att köpa SSAB.

HM har jag aldrig trott på med motiveringen att det måste finnas en maxgräns på antal HM-butiker i världen. Var sjutton man än åker i världen tycker jag att det finns HM-butiker. Det är naturligtvis kul för Sverige och HM, och naturligtvis har jag haft fel i alla år som jag inte haft HM och inte trott på bolaget. Jag är förmodligen ganska dålig på att värdera bolag inom detaljhandel :) Vi får se, kanske blir det HM en vacker dag.

mvh Charlie

Anonym sa...

Hejsan Charlie!

Vilket toppeninlägg! Tackar för det.

Av nämnda bolag har jag själv Investor, SCA och SKF vilka jag inte planerar göra mig av med. Däremot funderar jag på att öka i Investor. SKF vågar jag inte riktigt öka i även om jag varit sugen på sistone. Senaste veckan har dock återhämtningen varit stark i aktien, 17,8%, så nu är jag inte så jättesugen längre. Behåller gör jag dock.

Av dom du nämner har jag också funderat på att köpa Nibe. Jag avvaktar dock bokslutet på fredag innan jag bestämmer hur jag ska göra. I nuläget känns P/E-talet väl högt. På tre månaders sikt har vidare index pendlat lite upp och ner och ligger ungefär på plus minus noll, medan Nibe är upp nästan 30%.

Helt andra bolag som jag funderar över att införskaffa är G4S från Dannmark och Infratek samt StatoilHydro från Norge. Ingen matematik bakom funderingarna än, bara utvalda som intressanta bolag.

Charlie sa...

Säkerhetsbolag som G4S kan kanske vara en bra investering, men jag är lite tveksam till avkastningspotentialen i ett sådant bolag. Om jag skulle köpa vaktbolagstänster hade jag förmodligen kontaktat de stora firmorna och begärt in offerter. Den med bäst erbjudande hade jag tagit. I mina ögon känns denna typ av verksamhet som ganska konkurrensutsatt med förhållandevis låga inträdeströsklar. Det är möjligt att jag har fel, men det är hur som helst så jag resonerar.

Jag är mer intresserad av att köpa IT-konsulter istället. De är naturligtvis också prispressade, men jag ser större avkastningsmöjlighet hos dem än hos säkerhetsbolag.

mvh Charlie

Diversifierad sa...

Idag kom rapporten och jag bestämmer mig för att inte köpa Nibe. Rapporten var förvisso bra, bättre än förväntningarna, och dom ser försiktigt positivt på framtiden... meeeen. Det petade mig i ögat hur låg direktavkastningen är. Inget för mig. Känns som om 2,5% är väl lågt i dagens marknadsläge. Bättre än så ska inte vara svårt att hitta, inte ens bland andra "tillväxt"-bolag. Jag undrar förresten hur mycket "tillväxt" som finns kvar i Nibe. Känns som om marknaden för deras produkter börjar bli ganska mogen.