02 februari 2009

Löparn gillar Readsoft

Det har varit tyst om Löparn ett längre tag, men nu så har den aktiespekulerande Bo Engwall gjort ett nytt ryck. Han tycker nämligen att börsen är lågt värderad och att det borde vara möjlighet att göra bra affärer. Det skall sägas i sammanhanget att han tycker att osäkerheten är stor, vilket inte är helt ovanligt när det kommer till kursprofetior. Hur som helst, anledningen till att jag reagerade på hans nya inlägg är att vi har en gemensam favorit, nämligen Readsoft. Precis som jag verkar det som att Löparn ser möligheter för det relativt lilla IT-bolaget från Helsingborg. Förutom Readsoft tycker även Löparn att Know IT och PA Resources är bra köp. Jag känner inte till någon av dem speciellt bra.

Jag lyssnade en gång på Christer Fåhreaus, som bland annat grundat Anoto, Precise Biometrics och Cellavision (samtliga noterade). Enligt hans sätt att se tar det 10 år att få igång en ny produkt på en ny marknad och 5 år för att få igång en ny produkt på en befintlig marknad. Readsoft har varit igång i ungefär 10 år, vilket därmed borde innebära att det nu är dags för ett genombrott för Readsoft. När Christer Fåhreaus nämnde dessa riktvärden var det inte för någon aktieanalys utan snarare en påminnelse att det tar lång tid att få ut en ny produkt på en ny marknad. Med samma resonemang borde faktiskt Anoto få luft under vingarna nu eftersom de har varit igång i ungefär 10 år. Under året har faktiskt kursen för Anoto stuckit upp med 90% (har jag för mig), men det handlar mest om att kursen varit extremt pressad, t o m så att förlustavdraget var mer värt än börsvärdet vid något tillfälle.

Om man vill läsa mer om Löparn kan man göra det på www.di.se eller på Löparn site www.loparn.com.

Det skall bli intressant att se om Löparn och jag får rätt :) Det skulle inte förvåna mig om Löparns belysning gör att fler får upp ögonen för Readsoft och att detta kan påverka kursen lite grann.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Hobbyinvestor sa...

Tror du inte att du får lägga till några år på Readsoft i och med nuvarande kanonnedgång och recession och allt. Känns som att saker och ting stannar upp framför allt vad gäller nya produkter. Om det inte är innovationer som konkret, direkt kan öka försäljning/minska kostnader märkbart.

vad tror du?

Charlie sa...

Svar nej. Jag tror att det är en bra affär att köpa Readsoft idag för 8 SEK, vilket är ungefär vad de kostar, och jag tror att man under året kan sälja dem för ungefär 10 SEK. De är en uppgång på runt 25%, vilket inte är dåligt. Det är möjligt att jag har fel naturligtvis, men jag tror på bolaget.

Det är ingen ny produkt, utan en produkt som har sålts under många år och som de senaste åren har på allvar börjat säljas i stora delar världen. Eftersom företag kan spara pengar på att använda deras automatiska dokumenthantering så finns det troligtvis möjligheter att göra affärer trots lågkonjunkturen.

Naturligtvis är Readsoft en högriskaktie, men som bekant hänger risk och möjlig avkastning ihop. Jag tycker att Readsoft är en bra krydda.

mvh Charlie

Hobbyinvestor sa...

Det låter i och för sig som ett vettigt resonemang. Själv har jag beslutat mig för att gå i ide mot slutet på veckan. Blir lite motsatt drag mot dina Bull. Vi får se vem som får pika vem i slutändan :)
skrev ett inlägg om det i min blog