06 februari 2009

Bra drag

Idag gick det upp hela 4,2%, vilket var roligt. En ganska stor del av min portfölj består numer av XACT BULL och det gör att uppgångar som dagens märks ganska mycket. Det är naturligtvis kul, även om motsatsen även gäller.

En anledning som gavs till dagens uppgång var att dagens amerikanska sysselsättningssiffra var sämre än väntat. Va? Det var ungefär 590 000 fler arbetslösa än förväntade 550 000, eller vad det nu var. Att sysselsättningen var något sämre skulle nämligen öka chanserna för att Obama och hans politkerkompisar snabbt skulle få ihop ett räddningspaket. Jag tycker att det verkar vara långsökt. För det första var väl inte skillnaden särskilt stor, en skillnad på 50 000 i ett land med 300 000 000 invånare. För det andra så undrar jag var dessa förväntningar kommer ifrån och hur gamla de är. Jag tror snarare att marknaden till viss del drog en suck av att de inte var ännu värre. Att leva i osäkerhet är ingenting för marknaden.

Min analys av de senaste dagarna är att marknaden har blivit lite lugnare av att se rapporterna. Det tror jag spelar roll. SEB:s nyemission tror jag också var marknadspsykogiskt viktig. Som jag ser det börjar en hel del klarna. De närmsta åren kommer inte att bli lätta, men det är det ingen som räknar med heller. Det börjar att ingjutas ett hopp om att Sverige och världen skall reda ut krisen så småningom, i alla fall hos mig.

Mina XACT BULL är inte så långt från att ligga på plus efter dagens uppgång. Det skiljer ungefär 6% mellan dagens stängningskurs och min snittkurs. Det skulle vara trevligt om jag ganska snart hamnade på plus så att jag kunde realisera lite vinster (jag har inte några planer på att gå ur BULL, men däremot att successivt realisera lite vinster, dvs sälja och köpa tillbaka).

Vad tror ni om börsen? Kommer trenden att vända? Kommer Sveriges alla tekniska analytiker att trycka på köp under slutet av månaden eller när händer det?

PS. Lite off-topic, men "apa-jävel" - det är väl för bövelen inget ord. "Apjävel" heter det. (Därmed inte sagt att jag tycker att uttalandet på något sätt är försvarbart, men det hoppas jag att ingen tror). DS

mvh Charlie

8 kommentarer:

Anonym sa...

Börjar osa plus siffror känns som en vändning är nära.

Öresunds aktivist fond lades på is i väntan på bättre börs klimat

Anonym sa...

Tror börsen går ner ca 30 % i år. Lika bra du säljer av nu.

Anonym sa...

Inte en värdslig chans med nedgång på 30 %

Gustav sa...

Med tanke på att poliserna utsattes för stenkastning i flera dagar, av personer från den sk källarmoskén (som bland annat är antisemitiska böghatare som vill avskaffa demokratin) är ett uttryck som apajävel knappast anmärkningsvärt, snarare milt.

Charlie sa...

Hej anonym!

Jag tror inte att det kommer att gå ner 30% under året. Läs gärna mina tidigare inlägg om XACT BULL för att få motiveringen. Vad får dig att tro att börsen kommer att gå ned 30%?

mvh Charlie

Anonym sa...

peak oil kommer att sätta käppar i hjulen för varje försök till återhämtning i världsekonomin.

Det kommer att dröja länge innan vi får en så kallad "glad högkonjunktur igen"

Men man kan ju som sagt se det positivt, man får längre tid på sej att stopppa in pengar på börsen.
Smartaste placeringarna är indexfonder.

Charlie sa...

Hej Bengt!

Jag är precis som du orolig för peak oil, men jag ser inte det i nuläget som det mest allvarliga. Oljepriset är idag lågt och det sätter som jag ser det inga käppar i hjulet. Det kan naturligtvis ändras, men i nuläget är jag inte så orolig.

Vad gäller indexfonder så är XACT BULL en börshandlad fond som har bäring på OMXS30, dvs en sorts indexbaserad fond. Du kan läsa mer om fonden på www.xact.se.

mvh Charlie

Anonym sa...

Jo, jag känner till xact. Har handlat med bear ett par gånger och lyckats väl. Jag köper andelar i Avanza Zero 1-2 gånger i månaden, på det viset slipper jag courtaget och årsavgiften på 0,30% som xact har.