01 februari 2009

Tar sig bostadsmarknaden?

Jag hörde precis på nyheterna att mäklare runt om i landet ser ett ökat intresse på visningarna. Det är en bild som stämmer väl överens med min bild. Det är också ganska intressant sett ur ett större perspektiv. Fler personer på visningar tyder på framtidstro, vilket är väldigt bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Förhoppningsvis kan denna framtidstro sprida sig till andra delar av samhället.

Kan det vara så att den svenska bostadsmarknaden repat sig? I sådant fall har det inte varit mycket till fall egentligen. Visst har det funnits en och annan som har förköpt sig, men sett i ett tioårsperspektiv är denna nedgång inte mycket att orda om. Om bostadsmarknaden redan nu repar sig kan man nog säga att det hela handlat om en liten korrigering till stor del föranledd av osäkerhet kring det ekonomiska läget. Naturligtvis skall man inte vifta bort en nedgång på 10-20% eller vad det kan handla om, men i ett stort perspektiv är det inte så mycket sett till hur bostadsprisutvecklingen varit de senaste åren. Det handlar troligen om ett uppdämt behov och det är för tidigt att ropa hej.

Min förhoppning är att det kommer att finnas ett uppdämt behov även på andra håll, vilket kanske kommer att leda till att Q1-rapporterna blir något mer positiva än vad många idag tror. Det är möjligt att det är rent önsketänkande, men de stora fallen som visade sig under förra hösten är nästan för stora för att extrapolera. De borde kanske mer ses som ett tillfälligt tvärstopp. Om jag har rätt i detta så kommer det att leda till gläjdeskutt på börsen, men tyvärr har jag nog inte rätt, i alla fall inte helt rätt. Det kanske dock finns en liten gnutta sanning i det, dvs att en del ordrar skjutits på framtiden och att de tas nu istället för förra året. Vi får se vad som händer.

mvh Charlie

4 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
det vore givetvis roligt om vi har bottnat men tyvarr tror jag vi fortfarande ar nara toppen och pa vag nerfor. Fortfarande at det mycket varsel och nar arbetslosheten kickar in kommer prisraset att accelera. Detta ar ju min morka bild av det hela och jag hoppas verkligen jag har fel...

Charlie sa...

Jag håller med att det finns mycket som talar för att det kommer att gå ned mer. I princip håller jag med, men det känns positivt att det ingjutits nytt hopp. Det är viktigt.

Situationen i Malmö är väligt olik andra delar av Sverige. Den svaga kronan har gjort att allt fler danskar väljer att bosätta sig i Sverige, vilket håller uppe priserna till viss del. I takt med att fler danskar flyttar till Sverige, desto fler danskar får upp Malmö som alternativ till Köpenhamn. Det är en intressant utveckling att följa, dock är den inte representativ för bostadsmarknaden som helhet.

En anledning till att många går på visningar är förmodligen även att man tror att räntan kommer att sjunka samt att många tror att det är fyndläge, vilket det kanske är.

mvh Charlie

Hobbyinvestor sa...

Frågan är dock vilka mäklare det är som säger så. Det är ju skillnad på om bostadsmarknaden i Storstockholm inte går ner kontra resten av landet. Jag menar även nu i dåliga tider så kommer det utexamineras massor med studenter från universiteten som får jobb i Stockholm och de kommer ju att ha en inkomst och kunna köpa bostäder. Därför kommer marknaden i Sthlm fortfarande vara rätt het. Men i övriga landet kan jag tänka mig att det är surt. Ta GBG till exempel där ju massor med folk har fått gå från Semcon, Volvo, sjukhusen m.m. Där tror jag inte att bostadsmarknaden vänder än på ett tag.

Jag är dessvärre lite negativ och lite inne på Anders spår.

Charlie sa...

Det kan nog skilja sig ganska mycket mellan olika delar av landet som du säger, men sänks räntan ordentligt så kommer detta naturligtvis att påverka marknaden rakt av.

mvh Charlie