01 februari 2009

Perfekt marknad

Jag brukar skriva att det är bättre att köpa aktier innan avstämningsdagen (så att man får utdelning) än att köpa dem efter så att man inte får utdelning. Anledningen till att jag tror att det är en bra idé är att marknaden snabbt glömmer bort utdelningen. Det finns naturligtvis tillfällen då inte detta gäller, framförallt eftersom annan information kan komma i samband med avstämningsdagen. Hur som helst, kommentaren som jag brukar få när jag påpekar detta är att marknaden komponserar för utdelningen, helt enkelt att marknaden är, om inte perfekt, så åtminstone hyggligt fungerande. Visst ligger det mycket i det, men marknaden är inte så välfungerande som man ofta tror. Ett bra exempel är Vostok Gas. Läs gärna följande artikel http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4293443.ab som handlar om en person som gjorde mindre bra affärer i en aktie som borde vara värd noll och ingenting, men det var den inte. Jag hittade artikeln på Trading with Gekko, en bra blogg.

mvh Charlie

4 kommentarer:

Alexander sa...

Hon har ingen annan att skylla på än sej själv. kan man inte ta sej lite tid att kolla upp vad det är man handlar med, ja då kan det gå så der illa, informationen fanns der.

Charlie sa...

Nja, det är väl en viss poäng att ett bolag som i praktiken är innehållslöst skulle kunna plockas bort eller på annat sätt markeras. Jag ser det i detta specifika fall lite som varudeklaration, men i princip håller jag med dig. Tyvärr är risken med en sådan artikel att många skräms bort från aktieägande, vilket är olyckligt.

Jag håller alltså med dig, men jag ser ändå en viss poäng i att stoppa handeln i vissa aktier när de i princip är innehållslösa.

mvh Charlie

Alexander sa...

Håller med dej med handelsstopp.
Men personligt ansvar? Det har man väl.

Den kvinnan gör ju alla misstag man kan göra.

1. Hon handlar med lånade pengar som hon absolut inte har råd att förlora.

2. Hon viste inte vad hon handlade med, även om informationen var otydlig om vad som skulle hända med vostok så hade man ju iaf blivit lite misstänksam och kanske frågat någon.

3. Hon försöker att fånga den fallande kniven.

Som gräddet på moset så är hon utbildat läkare.

Det kanske tom var bra att detta hända, så att folk kan ta lärdom av detta och är extra försiktiga när dom ska börja handla med aktier.

Charlie sa...

Absolut. Alla som handlar har personligt ansvar och visst har hon gjort många fel, men jag tycker likväl att aktier som Vostok Gas borde tas bort från börsen när de är utan innehåll. Den främsta anledningen är att det annars kan få till effekt att fler som inte gillar att plöja ekonomisiffror och årsredovisningar aldrig vågar sig in på aktiemarknaden, vilket är synd.

Personligt ansvar - absolut, men det finns även ett ansvar hos den som tillhandaghåller handelsplatsen att inte "tomma paket" säljs.

mvh Charlie