01 februari 2009

Fortfarande övertygad

Jag har fått en del kommentarer den senaste tiden angående min tro på börsen och mina köp av XACT BULL. Innan jag fördjupar mig så vill jag klargöra att jag är medveten om att Sverige och världen befinner sig i lågkonjunktur. Likaså är jag medveten om att kursutvecklingen har varit usel sedan sommaren 2007. Jag är med andra ord medveten om att det är dåliga tider och att det kan dröja länge innan kurserna börjar röra sig uppåt igen, men det är jag beredd att ta.

Anledningarna till att jag tror att det är ett bra läge att köpa aktier för tillfället är följande:

Förväntningarna på framtiden är låga
Man brukar säga att ett företags börsvärde speglar värdet av framtida vinster. Naturligtvis kompenserar marknaden för tids- och riskaspekter, men i stora drag så gäller detta ganska väl. Just nu är förväntningarna lågt ställda. Min tro är att marknaden oftast överreagerar, både på positiva och negativa nyheter. Anledningen till detta är bland annat att de flesta som investerar på börsen följer andra, vilket leder till att uppgång föder uppgång och att nedgång föder nedgång. Man skulle kunna dra slutsatsen att detta flockbeteende är ett resultat av informationssamhället. Det är möjligt, men de kan säkert finnas andra orsaker. Hur som helst så tror jag att förväntningarna är väl lågt ställda.

Räntorna är på väg ned
Vad jag förstår så tyder allt på att Riksbanken kommer att sänka räntan under våren. Frågan är hur mycket och när. Oavsett vad så innebär en sänkt ränta att börsen blir mer attraktiv. Naturligtvis är en sänkning inprisad, men jag tror likväl att en sänkt ränta kommer att få börsen att stiga. Jag kan vara fel ute, men jag tror att det blir så.

Varsel följer efter börsnedgång
Efter en börsnedång följer varsel. Det är inte så konstigt egentligen. Kurserna har sjunkit de senaste 18 månaderna (ungefär) på grund av att marknaden inte tror att de framtida vinster kommer att vara så stora som man tidigare trodde. Företagsledningarna har under denna nedgång kunnat bekräfta att orderingången är vikande och att nedgången kommer att bli lång och djup. Just allvaret av konjunkturnedgången har fått marknaden att ytterligare sänka börser runt om i världen. Just nu är vi inne i en fas där många företag varslar personal på grund av den vikande orderingången. Man anpassar företaget efter de nya rådande villkoren. Detta har föranlett ytterligare börsnedgångar med motiveringen att de stora varslen skulle kunna påverka realekonomin, vilket något förenklat innebär att inte bara börsnördar berörs. Jag är lite tveksam till att realekonomin skulle påverkas så mycket faktiskt. Många svenska börsföretag är välskötta och verkar på en internationell marknad. Om arbetslösheten i Sverige ökar några procent spelar mindre roll, men om arbetslösheten skjuter i höjden runt om i världen så kommer det naturligtvis att påverka många företag, men, som jag ser det, är inte svenska storföretag de som kommer att drabbas värst. Anledningen till att jag tror som jag tror är att svenska börsen har en relativt stor andel verkstadsbolag och andra icke-konsumentrelaterade bolag i förhållande till många andra börser runt om i världen. ABB exempelvis tror jag klarar en konjunkturnedgång ganska bra eftersom generatorer etc kommer att behöva bytas i kraftverk runt om i världen. Summa summarum tror jag att varsel i sig är i sig inte en anledning att oroa sig som aktieägare om man inte tror att de många varslen kommer att få stor effekt på realekonomin som helhet. Det tror inte jag. Jag tycker att det är bra att företagen trimmar sina organisationer inför de tuffare tiderna, även om jag känner med alla varslade.

Svenska börsen anses vara en osäker börs
En ytterligare anledning till att fylla på med aktier för tillfället är att svenska börsen anses vara en riskfylld börs på grund av att det är en liten börs. Det har gjort att många svenska bolag har drabbats hårdare än exempelvis motsvarande amerikanska bolag. Eftersom amerikanska bolag helst handlar av amerikanska bolag så finns det naturligtvis en viss poäng med att amerikanska bolag värderas högre än svenska (vars hemmamarknad är ungefär lika stor som Manhattan i NY). Hur som helst, svenska företag är välskötta och har överlag drabbats överdrivet hårt jämfört med motsvarande bolag i andra länder, tycker jag i alla fall.

Den svaga kronan
Ett svenskt företag som tar betalt i dollar får idag ungefär 33% mer betalt idag räknar i svenska kronor än vad de fick för ett par månader sedan. Alltså svenska företag som exporterar tjänar bra på den stigande dollarna och euron. Eftersom den svenska marknaden för de flesta svenska företag är en förhållandevis obetydlig marknad kommer de flesta inkomsterna från dollar och euro. Valutaförändringarna i världen talar alltså för att köpa svenska aktier.

Teknisk analys
Jag har även gjort en teknisk analys, kanske inte riktigt enligt konstens alla regler, men likväl en teknisk analys. Mitt konstaterande är att OMX30S (de 30 största svenska företagen) har ungefär rört sig mellan 600 och 700 punkter de senaste fyra månaderna. Det verkar alltså som att det har skett en viss stabilisering. Det kan vara tillfälligt och att det snart sätter av nedåt igen, men jag tror inte det. Istället tror jag att vi kommer att stå och hacka ungefär vid dagens nivåer fram till att kurserna sticker uppåt. Det kan naturligtvis dröja lång tid innan kurserna vänder uppåt, men jag tror en uppgång kommer att sätta igång under slutet av 2009, förhoppningsvis redan under sommaren. Om inte uppgången kommer under 2009 så kommer den förhoppningsvis under 2010. Hur som helst så tror jag inte att kurserna kommer att sjunka väldigt mycker mer. (Den här tekniska analysen är gjord med linjal och diagram från Yahoo Finance).

Det var allt. Kommentera gärna.

mvh Charlie

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är optimist handlar för varje krona jag kan avvara dock mest i aktir blir Öresund den här månaden

Anonym sa...

Jag är optimist handlar för varje krona jag kan avvara dock mest i aktir blir Öresund den här månaden

Anonym sa...

"..och att det kan dröja länge innan kurserna börjar röra sig uppåt igen, men det är jag beredd att ta."

Jo, det kan ta upp till 20-30 år som efter depressionen på 30-talet. Men du är beredd på att ta det. Frågan är varför?
Har du så mycket pengar att du inte vet vad du ska göra av dem? Ett citat lyder "lättaste sättet att bli mijonär är att börja som miljardär"

Charlie sa...

Intressant med Öresund. De har en del att bevisa, men jag tycker att både Hagströmer och Qviberg är intressanta att lyssna på. Jag föredrar både Investor och Lundbergs framför Öresund, men jag har en bunt Öresund-aktier sedan ett tag tillbaka. Troligtvis kommer det inte att bli fler på ett tag.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej Ola!

OK, med dröja länge menade jag inte 20-30 år. Om jag hade trott att det skulle dröja så länge hade jag inte köpt aktier.

Det intressanta är att när det går dåligt på börsen pratar många om att det kommer att dröja 20-30 år innan det går upp igen. Det kan naturligtvis vara så, men anledningen till börsnedgången var en bostads-/lånebubbla som sabbade hela finansmarknaden. Denna marknad är på bättringsvägen, vilket jag ser som ett tecken på att det inte kommer att dröja 20-30 år, men jag kan naturligtvis vara fel.

Att handla med aktier är att väga risker mot varandra. Min bedömning är att ett aktieköp idag är en bra investering på 12 månaders sikt, kanske kan det ta längre tid, säg 36 månader, men det är jag beredd att eftersom jag tror att chansen att tjäna pengar är större än risken att förlora pengar.

mvh Charlie

Hobbyinvestor sa...

Jag skulle eventuellt vara lite försiktig med att köpa investmentbolag under 2009, deras skatteplaneringsmöljigheter har minskat i och med ny lagstiftning, och det är oklart vad det kan få för konsekvenser. Tänkte att jag skulle dra en liten analys av det i min blogg imorgon.

Väl mött - och alltid trevligt att läsa lite positivism!

Charlie sa...

Intressant vinkel. En anledning till att jag överväger köpa Investor är för att de har pengar att handla för och så verkar de vara rätt kunniga. Om jag skulle köpa Investor så skulle det alltså vara för att ta rygg på några som jag tycker är duktiga. Hur som helst så kommer jag nog att hålla mig till mina bull ett tag till :)

mvh Charlie

Bryggarn' sa...

Ola: De 20-30 år som du pratar om var tiden det tog innan börsen var uppe på samma nivåer som innan kraschen, inte från motsvarande nuläge. I och med att börsen backat mer än 50% sedan toppen 2007 så kan den också öka 99% de kommande 20-30 åren och ändå skulle din analogi stämma. 99% värdeökning är ju inte så dumt ändå.

Vad jag vill säga är att Charlie handlar inte på den nivå som du drar paralleller till utan på en betydligt lägre nivå, kanske motsvarande april 1931.

Charlie sa...

OK, jag kan inte min ekonomiska historia tillräckligt bra inser jag :)

Om man skall titta på senare nedgångar, 90-talskrisen och IT-bubblan, så behövde man inte äga aktier i 20-30 för att komma ikapp (fast det vet man ju inte riktigt än). Jag känner att jag kan ta den risken.

mvh Charlie