24 februari 2007

Pensionshysteri!

Precis som de flesta andra har jag fått ett orange kuvert i brevlådan. Det såg ganska bra ut för min del. East Capitals Rysslandsfond och Lannebos småbolagsfond har än så länge varit bra val. Det är dock ett par grejer som irriterar mig vad gäller den pensionshysteri som sedan ett par år tillbaka råder i Sverige.

För det första irriterar det mig att staten tvingar mig att anlita, och naturligtvis betala för, hjälp för att förvalta mina pensionspengar. Om meningen är att svenska folket skall ta ett större ansvar för sin ekonomi så är en första bra övning att räkna ut hyr mycket man kommer att betala för förvaltningen av sina pensionspengar. Ett par procent blir ganska mycket under fyrtio års tid. Det sorgliga i sammanhanget är att denna avgift kommer man att betala oavsett hur dålig förvaltningen är.

För det andra irriterar det mig att alla storbanker och andra aktörer går ut målar upp skrämselscenorio om hur lite pengar man kommer att ha som pensionär om man inte, nu med det samma, börjar att lägga undan minst ett par hundra i månaden som man sedan låser i fyrtio år i den aktuella bankens fonder eller liknande. Alltså en lysande affär för bankerna och säkerligen en lysande affär för den banktjänsteman som lyckas snärja ett flertal uppskrämda unga människor.

Det finns olika former av skatteavdrag som gör att det kan vara intressant att spara en liten del. Det skall naturligtvis sägas i sammanhanget, men skall man se på en ung persons ekonomi i stort tycker jag att det i många fall borde vara ett mycket bättre alternativ att amortera på bostadslån än att låsa upp sina pengar i ett pensionssparande. Att placera pengar i en bostad kan också vara ett sorts pensionssparande.

Jag sparar själv till min pension och om det innebär att jag måste sälja min lägenhet när jag blir gammal så är det helt OK. Jag prioriterar frihet högt.

Inga kommentarer: