27 februari 2007

Ojsan, vad hände?

Stockholmsbörsen gick idag ned med ungefär 4%, annorlunda uttryck så försvann 2/3 av årets uppgång i ett nafs. Jag gillar när det händer lite på börsen. Det skapar lägen att tjäna lite snabba pengar (eller förlora lite snabba pengar). Jag köpte på mig lite nytt i raset som jag förhoppningsvis kan sälja igen med ganska bra förtjänst.

För det första köpte jag Readsoft på 24,80 SEK, vilket var ganska högt med tanke på hur börsen utvecklade sig under dagen. Readsoft startade dagen på 25,70 och trillade sakteliga nedåt under dagen, bottnade på 23,70 SEK, för att till slut landa på 24,40 SEK. Jag är hyggligt nöjd med mitt köp. Readsoft löser ett verkligt problem, nämligen hanteringen av dokument, på ett modernt och effektivt sätt, vilket har gjort att de fått många kunder över hela världen. Måhända kan det vara en uppköpskandidat, eller så kan det vara ett företag som pinnar på i trevlig takt, och, vem vet, med lite flyt och lite skicklighet kanske de kan upprepa AXIS bedrift. Det enda som irriterar mig lite är att jag inte lade köpordrar på fler nivåer, nu när jag för en gångs skull är rejält likvid. Tyvärr är det väl så att man tröttnar på att lägga köpordrar som går in en gång på hundra, men sånt är livet.

En annan trevlig nykomling i portföljen som jag har pratat om tidigare är Investor. Investor började dagen på 173 SEK och trillade ned till 161,50 SEK vid 15-tiden för att sedan åter stiga till 166,50 SEK. Jag köpte på 166 SEK, vilket är en affär jag är nöjd med. För någon dag sedan stod det att Investor minskat sitt innehav i EQT, eftersom EQT behövde ha loss andelar för att kunna locka till sig duktiga medarbetare. Även om jag gillar EQT så vet jag inte om det har någon större effekt på Investor som helhet. Det är möjligt att jag ganska snart säljer Investor igen. Det är inte omöjligt att det blir en rekyl uppåt imorgon och då kanske jag gör mig av med Investor igen. Vi får se.

Slutligen som lite grädde på moset klämde jag till med några aktier i Prevas. Prevas är ett intressant IT-konsultbolag. Jag stöter på IT-konsulter lite då och då, både privat och i jobbet, och även om jag inte har fått några smaskiga insidertips, så har jag fått ett gott intryck. Det i kombination med en fin rapport och ett förvärv i Danmark gjorde att jag slog till. Prevas blev ordentligt straffat idag. Aktien började på 33,20 SEK, föll ner till 31,20 SEK för att sedan återhämta sig lite och landa på 31,50 SEK. Jag köpte på 31,20 SEK :) Precis som med Investor kan det bli så att jag kanske säljer detta innehav ganska snart. Det betyder dock inte att jag inte tror på företaget, däremot att jag är tveksam till om "korrigeringen" är färdig.

Björnaktierna (XACT BEAR) som jag tjatat om i ett antal inlägg här på bloggen var naturligtvis ett trevlig innehav idag. De pinnade upp knappt 6%, vilket gjorde att de steg från 44,90 SEK till 46,90 SEK, vilket gör att jag nu ligger över min lägsta köpnivå. Det har tidigare inte känts så relevant att fundera ut säljnivåer för innehavet, men nu skall jag faktiskt börja fundera på det. Om björnaktien stiger till över 50 SEK så kommer jag att sälja en del. Det tror jag i alla fall i nuläget.

Förresten, det är intressant att höra alla analytiker idag som drar olika slutsatser. Jag skummade igenom någon artikel som handlade om att nedgången började när handlarna i Kina började ta hem vinster. Tacka sjutton för det, ingen uppgång varar för evigt, och när det börjar gå ned finns det oftast ingen anledning att sitta kvar i båten, särsklit inte om man sitter på sådana vinster att man kan hoppa i land och köpa vilken villa som helst med havsutsikt.

Observera däremot att man aldrig skall handla i panik. Det är regel nummer ett. För att undvika detta så skall man planera för hur man skall göra i olika lägen. Om man nu inte gjort, vilket man kanske inte alltid gör, så kan man fråga sig själv, efter att man gått igenom fundamenta och gjort en överskådlig marknadsanalys, om man köpt aktien idag. Om man inte gjort det, då finns det anledning till att tänka om. Jag tänker oftast så och det har lett till att jag många gånger sålt alldeles för tidigt, men min "gnet"-stil funkar för mig :)

Skall bli kul att se morgondagen.

Inga kommentarer: