18 december 2023

Buy-and-hold-portfölj

Kvalitetsaktiepodden lanserar varje år en buy and hold-portfölj. Tanken är att man ska kunna köpa dessa bolag och inte behöva göra annat än att hålla dessa under 18 år. Det är en intressant övning och jag har tagit fram en portfölj. Den är fokuserad på bolag som jag tycker gagnas av starka trender och jag väljer gärna småbolag. Jag tror att det kan vara intressant eftersom det är där man som småägare kan ha en edge. Större aktörer kan inte gå in i dessa. Konsekvensen av att det är mycket småbolag är att det förmodligen kommer att vara konkurser, avnoteringar, uppköp mm, men det kan jag ta. Nu kör vi!

Byggmax (35,22 SEK)

Byggmax är mitt största innehav i portföljen idag och jag tror att det är fullt rimligt att man kan leverera en vinst per aktie runt 7 SEK vid normala förutsättningar. De senaste åren har det inte varit normala förutsättningar. Först var det exceptionellt goda förutsättningar under pandemiåren (reseförbud och låg ränta) och sen blev det sämre förutsättningar (mättat behov efter pandemiåren och kraftigt stigande ränta). Om man ska titta 18 år framåt i tiden så tror jag att det är ganska rimligt att tro att Byggmax kommer att köpas ut från börsen. Man har en stark ställning i Sverige och Norge. Det finns inga större ägare av kött och blod. Det finns alltså en del som talar för ett utköp som jag ser det, sannolikt inte i det närmaste, men inom en 18-årsperiod så tror jag att det är ett rimligt antagande. Även om det inte blir ett utköp så tror jag att Byggmax kommer att leverera de kommande 18 åren.

Bravida (77,75 SEK)

KAP har med Bravida i sin buy-and-hold-portfölj tror jag. Om de inte har med bolaget där så har de i alla fall pratat gott om bolaget. Det finns mycket att gilla med Bravida. De för en lite småanonym tillvaro, har hyggligt sunda finanser och verkar inom ett område som sannolikt har framtiden för sig. Inget bolag som jag känner närmre, men de får vara med.

Cheffelo (14,15 SEK)

Olle Qvarnström har fått mig och många andra att börja titta på f d Linas Matkasse, eller LMK Group. Jag tror att Olle med kompanjon är precis vad som behövdes för Cheffelo. Det är möjligt att de inte är de enda som ser möjligheter och som verkar för en något annorlunda inriktning, men jag tror att de är viktiga. Jag tror att samarbetet med Viktväktarna är väldigt lovande. Om jag läser rapporten rätt så är resultatet så här långt ganska bra, och jag tror bara att vi sett början. Till skillnad från en del andra så tror jag inte att matkassar i första hand handlar om att lösa vardagspussel för stressiga småbarnsföräldrar. Det funkar säkert till viss del, men det har man provat nu under ett antal år och det flyger inte hela vägen. En anledning tror jag är att stressade människor inte planerar utan handlar i nuet, och det passar inte helt med matkassar. Jag tror istället att vägen till succé är att ha matkassar som hjälper individer att nå olika typer av mål. Det kan vara gå upp i vikt, men det skulle även kunna vara äta mer nyttigt, äta kost mer anpassad för styrketräning, äta mer klimatsmart osv. De flesta vet att när man går in i en jätteaffär så köper man varor som man inte behöver och ganska mycket hamnar i soptunnan i slutändan. Det finns så klart de som inte faller i fällorna, men hela "upplevelsen" av att gå i en mataffären är redigerad på detaljnivå. De kommande 18 åren så tror jag att det kommer att bli ändring och jag tror att Cheffelo är rätt placerade.

Elopak (28,00 NOK)

KAP hade med Tomra i sin buy-and-hold. Istället för att frakta fossilflaskor fram och tillbaka till affären och hem till varje konsument så tror jag mer på förnyelsebara material. Det finns många initiativ både från plastindustrin och pappersindustrin. Var det hela kommer att landa är väl inte säkert på något sätt, men jag sätter gärna en peng på att vi kommer att använda mindre plast i framtiden. Elopak har lång historik och en solid huvudägare. Kanske inte en aktie som kommer att gå som en raket, men det kan nog gå hyggligt kommande 18 år.

Husqvarna (84,74 SEK)

Gräsklipparrobotar, bevattningssystem mm kombinerat med Fredrik Lundberg tror jag borgar för välvårdad grönska. Ligger i portföljen idag. Fortfarande pressat av låg efterfrågan pga pressade konsumenter, men sett på 18 år så ska det nog ordna upp sig. 

Inwido (132,50 SEK)

Fönster är ofta förbisedda när det pratas klimat och energieffektivisering. Jag tror att Inwido kommer att ha en bra resa framöver. Låga nyckeltal för närvarande orsakat av tuff byggkonjunktur och VD-byte.

JM (175,90 SEK)

JM har det tufft för närvarande, men har byggt bostäder under lång tid och sitter på en del intressant mark som man kan bygga på. Intresset för energisnåla bostäder kommer sannolikt att öka framöver i takt med att vi skall vara mer och mer klimatvänliga. Att skicka ut pengar till alla som förbrukat mycket el tror jag inte vi kommer att se igen. Det är möjligt att det finns bätre val än JM i denna nisch, men mitt val föll till slut på JM. Privat äger jag Huscompagniet av ungefär samma anledning. 

New Wave (96, 91 SEK)

Torsten Jansson har byggt ett imponerande företag och New Wave tycker jag inte liknar något annat bolag. Presentdelen och företagsdelen är intressanta, men det egna varumärket Craft är riktigt intressant. Om man kan göra en liknande resa med Tenson så tror jag att det finns mer att hämta. Låga nyckeltal för närvarande och jag tror att vi inte sett slutet på denna resa.

Pandox (144,30 SEK)

Jag tror att det kan vara en idé att ha med ett fastighetsbolag i portföljen. Min favorit i sektorn är Pandox. Bolaget har hotellfastigheter och man hyr ut en hel del till Scandic Hotels. Det som jag tycker är intressant med Pandox är att man driver en del hotell själv. Tidigare har man förlorat pengar på denna verksamhet, men det har blivit bättre. Att man har alternativ är bra. Det innebär som jag ser det att man inte behöver gå med på vilka villkor som helst. Idag, efter den senaste uppgången för Scandic Hotels, så tycker jag att Pandox är något mer intressant, men om man inte måste välja så kan man äga båda. Det gör jag i min portfölj.

SCA (153,30 SEK, B)

Skog, sågverk och lite annat. Om man ska ha en portfölj som ska ticka under 18 år så tycker jag att det känns bra att äga mark, en ändlig resurs. Sannolikt kommer det att finnas skog på marken även om 18 år och under de kommande åren så kommer det att vara hygglig avkastning. Lågriskbettet i portföljen som jag ser det.

För enkelhetens skulle lägger jag 10% per bolag. Idag finns Byggmax, Husqvarna, New Wave, Pandox och SCA B i min portfölj, men alla är mer eller mindre intressanta.

------

I en första version av inlägget så hade jag med XXL istället för Pandox. Då skrev jag följande om XXL:

XXL (1,07 NOK)

Jag hade egentligen inte tänkt ha med XXL, men jag tror att det kan vara värt en chansning. Bolaget har varit pressat under lång tid och man är nere för räkning. De initiativ som lanserats tror jag på och jag tror att man kommer att komma på grön kvist. Om det blir så kommer kursen att hoppa upp, tror jag. Förmodligen ett ganska dåligt val sett på 18 års sikt, men fantasin tröt.

Inga kommentarer: