27 november 2021

TUI, Scandic: Coronaoron slog till

Igår så var det nedåt på börsen, ganska ordentligt, runt 3.5%. Anledningen till oron sägs vara att oron för ytterligare Corona-vågor och restriktioner som en följd av detta. På många sätt är oron befogad och tyvärr kan man nog konstatera att de successivt ökande fallen i Europa under en byggt upp oro. Igår så kom nyheter om en ny sydafrikansk variant som till slut fick fördämningen att brista. Sett så här i efterhand så skulle jag inte ha haft så bråttom in i TUI, men å andra sidan så framstår min minskning i Scandic kring 45-46 SEK som bra så här i efterhand. Även om det skakade till så tycker jag att uppöppningscaset är intakt.

Igår agerade jag genom att fylla på med fler aktier i Scandic. Priset hamnade runt 35,78 SEK, vilket var något högre än slutkursen som blev 35,07 SEK. Anledningen till att jag valde att öka i Scandic istället för Pandox eller TUI är att Scandics verksamhet är i princip koncentrerad till Norden. Gemensamt för de nordiska länderna är att vi har förhållandevis många vaccinerade och det finns inget gigantiskt motstånd mot vaccinpass. Det finns, som jag ser det, skäl att tro att Norden skall kunna slippa ytterligare restriktioner och det är bra för Scandic. En ökad smittspridning kommer sannolikt få till följd att julfester ställs in och liknande, vilket självfallet inte är bra för Scandic, men jag tror att det kommer att kunna hanteras. Det skall också tilläggas att sedan sommaren så har Scandic fått lite av en andhämtningspaus och jag gissar att oktober och november har varit månader med hyggliga kassaflöden, inte bra, men heller inte katastrof. Om det införs reseförbud och liknande och det får till följd att fler semestrar i Norden så kan det också vara positivt för Scandic.

Om man skall titta lite på de senaste nyheterna kring Corona så tycker jag att man kan ha vissa synpunkter på nyhetsrapporteringen. Nyhetsrapportering av idag är "click baits". Det gäller att vara först och det gäller att ta i så att det blir intressant. Det är mer intressant att läsa om katastrofer och olycka än om forskningsframsteg som oftast tonas ner av de som ligger bakom. Det som har hänt de senaste sex månader, enligt mig, är att vaccineringen har tagit fart och den verkar fungera OK. Vaccinerade blir inte fullt lika sjuka som ovaccinerade, dock så verkar smittspridningen inte avta så mycket som man skulle kunna ha hoppats även om många är vaccinerade. Utöver vaccinationer så har det tagits fram förbättrade metoder och läkemedel för att kunna hjälpa de som blir riktigt sjuka. Det är alltså en minskad risk just nu jämfört med ett halvår sedan i två led. Först så gör vaccinationen att det blir färre som blir allvarligt sjuka. För det andra så kommer de som ändå blir riktigt sjuka att kunna få en bättre behandling, vilket gör att sjukvården kommer att kunna hantera nya vågor av Corona-sjuka bättre idag än tidigare. Detta är min uppfattning och jag är ingen expert så ta det för funderingar och inget annat.

Utöver förbättrad sjukvård så finns det även ekonomiska aspekter och andra sekundäreffekter av nedstängningar. Det är väldigt dyrt att stänga ner ett samhälle och att stänga ner nu när saker och ting börjar så smått återhämta sig kommer att bli kostsamt. För att ta ett exempel, de mindre hotell som har överlevt pandemin hittills skulle sannolikt ha så mycket kvar i ladorna att man skulle kunna överleva ytterligare lock downs, Det handlar dock inte bara om turistnäringen utan om stora delar av samhället. Riskerna med ytterligare lock downs är nog ganska klara för många beslutsfattare och jag tror att man in i det sista kommer att göra vad man kan för att undvika sådana. Jag tror att man kommer att lyckas och jag tror att vi kommer att se folk åka på skidsemester i vår för att ta ett exempel.

Det jag tycker är intressant är att Afrika som är i princip ovaccinerat inte verkar ha drabbats så hårt hittills. Det kanske beror på att jag är dåligt påläst och det är möjligt att Corona-epidemin överskuggas av annat, men jag tycker att det är lite märkligt trots allt. Indien har drabbats hårt, i alla fall delar av Indien, men Afrika verkar av någon anledning inte drabbas särskilt hårt. Det skulle kunna bero på att många afrikanska stater har förhållandevis låg medelålder, men det är bara spekulationer från min sida.

Även om gårdagen blev en illröd dag i min aktieportfölj så är mitt investeringsantagande intakt. Jag tror att vi är på upphällningen av Corona och jag tror inte att det kommer att bli omfattande nedstängningar. Det är ett högt spel och det kan vara fel, men jag tycker att oddsen känns OK och jag tror att många av de aktier som idag handlas med en viss Corona-rabatt - TUI, Scandic, Pandox, m fl - kan komma att ha en ganska bra resa under 2022. Om man vill ha en resa utan diverse spänningsmoment så bör man dock välja något annat. Hög risk och gör din egen analys.   

Inga kommentarer: