17 november 2021

TUI: Hur mycket påverkar den fjärde vågen?

Det som sannolikt pressar kursen i dagsläget för TUI är sannolikt oron inför en fjärde våg. Om den fjärde vågen slår riktigt hårt och det kommer att införas tuffare restriktioner så kommer det att påverka TUI. Många som idag funderar på att boka en skidresa eller som har bokat, men inte betalat, kanske funderar och kommer fram till att det är bättre att stanna hemma. Det är naturligtvis dåligt för TUI.

Frågan är hur mycket elände som är inprisat i TUI. Corona-situationen är på inget sätt en hemlighet och risken för en fjärde våg ser jag som inprisad. Min bild är dock att den fjärde vågen kommer att vara relativt kortvarig och jag tror inte att den kommer att leda till att många hamnar i intensivvård. Jag tycker att det finns ett par saker att hålla i minne:

- Testmöjligheterna är större idag än de var i början av pandemin

Om man vill testa sig idag så är det relativt enkelt. Strukturen är på plats och många testar sig. I början av pandemin var situationen en annan. I början fanns inte testmöjligheter på samma sätt, framförallt i Sverige där bara riskgrupper testades, men även på andra håll i Europa så var det inte lika lätt att testa sig som det är idag. Resultatet tror jag är att antalet aktiva fall idag är högre delvis beroende på att det är lättare att testa sig.

- Den fjärde vågen är en reaktion på lättade restriktioner

De flesta räknade nog med att det skulle kunna bli fler fall som en reaktion på de lättade restriktionerna. och så har fallet blivit. Fulla fotbollsläktare, fler som åker kollektivtrafik, fler äter på restaurang, fler är tillbaka på kontoren, etc har lett till att smittotalen ökar. Det är i sig inte så konstigt.

- Det är relativt lång tid till sommaren

Även om jag gärna skulle vilja se att det bokades vinter- och vårresor så är det viktigt att hålla i åtanke att en stor andel av resorna är sommarresor. Av de prognoser som jag har sett så tyder mycket på att den fjärde vågen kommer att klinga av innan nästa sommar. Det finns med andra ord lite - i nuläget - som tyder på att det inte kommer att vara möjligt att åka på charterresa till sommaren. Naturligtvis finns det en risk att om smittotalen är höga långt in på våren att många kommer att välja andra alternativ än att åka med TUI eller någon annan reseaktör.

Jag har investerat med antagandet att den fjärde vågen kommer att bli relativt kortvarig. Förhoppningsvis kommer vi att se en topp inom en månad och att det därmed inte kommer att bli återinförda restriktioner i större skala.

En ytterligare fundering som jag har är om inte osäkerhet prissätts lite märkligt. Det handlar, som jag ser det, om en tillfällig nedgång orsakad av en särskilda händelse. Det är med andra ord relativt liten risk att efterfrågan ska försvinna. Om man jämför med många förhoppningsbolag så är risken att efterfrågan aldrig kommer att finnas. Naturligtvis måste man se det i ljuset av vad uppsidan är. Om uppsidan är enorm för ett förhoppningsbolag så påverkar det också, men jag tycker att risken i TUI är hanterbar.

Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklas. Om det skulle visa sig att jag har fel i mina antaganden så kan det bli så att jag lämnar ganska snabbt. Det kan också bli så att jag fyller på om jag tycker att det finns indikationer att smittspridningen går åt rätt håll samtidigt som kursen pressas ytterligare. 

Inga kommentarer: