21 november 2021

Scandic: RevPAR november - vad kan tänkas hända?

Jag tycker att RevPAR på många sätt är mer intressant än spekulationer kring vad för fjärde (och i vissa fall femte) vågen av Corona kan få för effekter. Naturligtvis så är det inte en fråga om antingen eller, men jag tror ibland att man måste vila mer på den ena foten än den andra. Om man har läst mina tidigare inlägg om hotellbranschen för närvarande så har jag valt att lita mer på informationen som tyder på att marknaden återhämtar sig istället för den data som skulle kunna leda till att branschen åter hamnar i tuffa tider.

Nedan finns ett exempel på information som visar att marknaden återhämtar sig, RevPar-data för oktober från www.benchmarkingalliance.com.



Att jag minskade i Scandic runt 45 och 46 SEK verkar just nu varit ett klokt beslut, men jag tror att kursen snart är uppe på dessa nivåer igen. Scandic är fortfarande ett stort innehav för mig och jag känner mig bekväm med det. Min gissning är att Q4 kommer att vara ganska bra och jag tror att det kommer att bli fler fall i Sverige, dock tror jag inte att det kommer att bli några enorma ökningar. Det kan vara fel och det kan vara rätt. Det jag baserar min gissning på är egentligen tre saker; förhållandevis många är vaccinerade i Norden (Scandics huvudmarknader), att vaccinpass kommer att bli vanligare (i alla fall i Sverige), vilket kommer att öka antalet vaccinerade tror jag, och att samhällena varit förhållandevis öppna (i alla fall Sverige) under lång tid, vilket borde minska risken för ytterligare utbrott. Det är naturligtvis möjligt att det kommer nya mutationer mm, men jag ser det som mindre troligt, vilket naturligtvis kan vara fel.

TUI är mer komplicerat case än Scandic tycker jag. Hypotesen som jag jobbar efter är att relativt många har börjat resa och att många verkligen ser framemot att resa. Jag tror också att den sociala acceptansen för att resa på många sätt är kopplad till vaccinering. Det finns säkert många som inte vill resa eller tycker att det är OK att resa även om man är vaccinerad, men jag tror att många tycker att det är i sin ordning att själv resa eller att andra reser om de är vaccinerade. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. For TUI:s del så tror jag att marknaden har hoppat tillbaka till hyggliga nivåer. Det är säkerligen så att man inte säljer lika många resor som tidigare år, men inte fullt så illa som många tror. Tyskland och andra länder som har problem med nya utbrott har det säkerligen tuffare och jag gissar att många tyskar tvekar inför att resa för närvarande. Förr eller senare så tror jag att denna fjärde våg kommer att komma under kontroll och jag tror att TUI kan pressas nedåt ända till dess, eventuellt. Det är möjligt att jag kommer att fylla på med fler aktier om kursen pressas ytterligare. Kanske kommer jag att fylla på med fler Pandox också eller istället. Det beror lite. Just nu tycker jag att Scandic, TUI och Pandox är intressanta aktier. Det är absolut hög risk och man måste vara beredd på att det kan gå riktigt snett.

Inga kommentarer: