01 juni 2021

Scandic Hotels, Pandox, TUI: Placerad för en återgång till mer normala förhållanden

De senaste dagarna har det varit ganska stor aktivitet i portföljen. Mycket av pengarna som stått vid sidlinjen har satts i arbete. Anledningen är att jag tror att många underskattar hur snabbt samhället kommer att återgå till invanda mönster. Många verkar tro att samhället kommer att bli väldigt annorlunda efter pandemin, men det tror faktiskt inte jag. Det kan vara fel, och det kan vara rätt. Hur som helst så har jag valt att ta position för att många av de utbombade aktierna som lidit mycket under Corona kommer att ha en ganska bra period de kommande månaderna.

Scandic Hotels är nu mitt näststörsta innehav. Byggmax är fortfarande störst, men inte med särskilt mycket. Tillsammans står de båda för cirka 30% av portföljen. Byggmax kommer nog att ligga ett ganska bra tag i portföljen och jag håller det inte otroligt att aktien innan året är slut står runt 90 SEK. Det kommer sannolikt att vara ganska bra utdelning de kommande åren och jag är också nyfiken på Q2-rapporten, men den är inte avgörande direkt. Det ska vara något alldeles väldigt oväntat för att jag skall agera på information som framkommer i Q2:an. När det kommer till Scandic Hotels så är läget annorlunda. Jag tycker att RevPar-siffrorna som kom idag känns bra (källa: https://www.benchmarkingalliance.com/), se nedan:


Om man bara tittar på RevPar så är maj 2021 ungefär dubbelt så bra som maj 2020. Ungefär detsamma gäller om man jämför april 2021 med april 2020. Börsvärlden (https://borsvarlden.com/finwire/FWM005ED6F) har en intressant sammanställning, se nedan:


Det ska bli intressant att se hur denna siffra utvecklas framöver. Det skulle inte förvåna mig om juni kan komma att bli mer än 100% upp jämfört motsvarande period, vilket skulle göra att RevPar för juni hamnar på mer än 240 SEK. Det är på inget sätt bra och det är förmodligen ganska lågt räknat med tanke på att de lättade restriktionerna sannolikt inte syns i majsiffran. Det återstår att se, men jag ser det inte som otroligt att RevPar-siffran för juni kan hamna på drygt 300 SEK och jag tror att julisiffran kan klättra över 400 SEK. Till skillnad från 2020 så tror jag att trenden kommer att fortsätta efter sommaren. Ibland så har hotellföreträdare sagt att hotellnätter inte kan skjutas upp, men jag tror inte att det riktigt stämmer. Många affärsresenärer som har träffats via Teams under det senaste året kommer nog att vilja träffas på riktigt när smittläget tillåter.

Förutom Scandic Hotels så har jag också fyllt på med fler aktier i Pandox, som äger hotellfastigheter, och i TUI, som framförallt anordnar charterresor. Det förvånar mig lite att det är så tyst kring dessa bolag som verkligen påverkas av restriktioner, att fler är vaccinerade och att restriktioner lättas. Min egen hypotes är att många vill vänta för att se innan man drar några slutsatser eller ger några rekommendationer. Om man vill vara elak så kan man säga att ingen vågar vara först utan man vill gärna att någon annan tar första steget.

I nuläget är jag ganska starkt viktad mot rese- och hotellbranschen på olika sätt och även om jag tycker att det är hyggligt balanserat så kommer jag nog att minska om det blir en generell uppvärdering. Även om jag tror att hotell- och resebranschen är intressant så ser jag en risk att det blir en tuff sommar och höst med ökad inflation och en annan räntemiljö. Jag är med andra ord ganska skeptisk till aktier generellt och det går på så sätt på tvären med min ökning, men jag tror att det kommer att finnas möjligt att kombinera. Vi får se. Spännande.

Tillägg:

Det skall inte glömmas bort att statistiken är för Stockholm och när det kommer till Scandic så är delarna utanför storstadsområden viktiga och där är bilden ganska annorlunda, se https://goteborgco.se/kunskap-statistik/statistik/gastnattsstatistik/.

Inga kommentarer: