02 juni 2021

Scandic Hotels: Statistik och...i alla fall inte medvetna lögner

För tillfället tycker jag att det är ganska intressant att titta på diverse statistik som handlar om hotellmarknaden i Sverige och även i andra delar av världen. Nedan finns en länk till en sida som har en hel del intressant statistik. Tyvärr har den bara data fram t o m mars, men jag gissar att den snart kommer att uppdateras med mer aktuell data.

En sak som förvånade mig lite är att när man tittar på mars månad och jämför med samma månad i fjol så har faktiskt antalet hotellnätter ökat om man tittar på riket exklusive storstadsområdena. Mars 2020 var förvisso inte en månad som var opåverkad av Corona, men sannolikt så var åtminstone första halvan av mars ungefär som vanligt. Vi är nu inne i en period när jämförelsetalen blir mer eller mindre irrelevanta och förmodligen är marssiffran delvis ett exempel på detta, men jag ser det ändå som ett gott tecken, om än ett tecken som man inte skall dra för stora växlar på.


Det som man också ser när man tittar på diagrammet ovan är att Stockholm är inte så viktigt som man kan tro när det kommer till hotellmarknaden. Det stämmer även om man tittar på en månad som mars 2019, illustrerad nedan. Det man också kan se är att hotellefterfrågan har växt snabbt i Stockholm. Det är inte drivet, enligt vad jag kan se, av affärsresenärer utan tillväxten kommer framförallt från utländska turister. Det är säkert många som har grävt i det och som kan det bättre än vad jag kan, men det är hur som helst så som jag förstår situationen.


Det ska bli intressant att se hur blankningarna i Scandic Hotels kommer att utvecklas. Under lång tid var Byggmax ganska hårt blankat och jag funderade ganska mycket på varför och hur saker och ting skulle spelas ut, dock så ändrades mycket när Corona slog till och det går nog inte att dra så mycket lärdomar från Byggmax faktiskt. Min gissning är att nyheterna kring Scandic och hotellmarknaden generellt kommer att vara ganska positiva framöver. Det behöver inte vara så, men jag tror att det kommer att gå ganska snabbt tillbaka till nivåer som är ungefär som innan Corona. Jag känner mig ganska övertygad om att det kommer att bli "proppen ur" när det kommer till att träffa kolleger från andra delar av landet, kunder, mm. Det återstår att se om det är rätt eller fel.  




Länk:

 https://goteborgco.se/kunskap-statistik/statistik/gastnattsstatistik/

Inga kommentarer: