06 juni 2021

Bevakningslistan

Jag tycker generellt att svenska företag är ganska intressanta att investera i. Det är kanske så att jag är opartisk eftersom jag är svensk själv och att jag ser det som jag vill se, men jag tycker att svenska företag generellt ofta har visat sig kunna ta fram bra produkter och att man sedan också kunnat sprida dessa till en bred publik. Ett bra exempel är Spotify, men även Oatly är ett annat bra exempel. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta nästa hit och jag tror även att många väljer andra vägar än vad som var brukligt förr. T ex valde både Spotify och Oatly att ta in ganska mycket pengar innan man blev publika bolag och det var sannolikt klokt.

Även om jag gärna hade velat hitta riktigt intressanta småbolagscase för framtiden som rider på olika trender så har jag faktiskt för närvarande mest funderat på storlbolagscase. Det kan svänga snabbt, men så går mina tankar just nu.

Tre bolag som jag tycker verkar intressanta och som finns med bland Placeras aktietips för juni är följande:

Siemens Energy

Jag tror att Siemens Energy kommer att ticka på ganska bra kommande år och jag tror att man har strukturen för att kunna genomföra stora och svåra projekt. Det som lite grann talar emot och som gör att jag inte känner mig helt bekväm att trycka köp är att det till viss del känns som ett gammaldags bolag som ska bli framtidens bolag. Det kanske låter konstigt och det är det kanske också, men jag tror helt enkelt att det ibland krävs helt nya företag för att ändra saker i grunden. Risken är att Siemens kommer in med ett bagage som gör att man är kvar i gamla hjulspår. T ex jag tror att alltmer energi kommer att produceras lokalt, t ex via solceller på hus, och inte i storskaliga kraftverk. Ett stort problem idag är att energi, framförallt el, är på tok för billigt (åtminstone om vi skall kunna nå klimatmålen som är uppsatta) och det får till effekt att gamla mönster bibehålls. Det går med andra ord att kraftigt minska energikonsumtionen och det går att öka mängden lokalt producerad el och värme. Det ser jag inte som något som gynnar Siemens Energy. Det är möjligt att jag har fel, men det är vad jag tror. Jag tror att kommande "van life-generation" kommer att göra av med betydligt mindre el och värme än sina föräldrar. Jag kan ha fel och jag är så pass osäker på om det verkligen blir så att jag faktiskt funderar på att köpa aktier i Siemens Energy. 

Amazon

Amazon är kanske mitt favoritföretag nummer 1 och jag tycker att Jeff Besoz är väldigt imponerande, inte på alla sätt, men på många. Storheten med Amazon är att man har många ben att stå på och att dessa ben på många sätt samverkar. Att man säljer serier och film via Amazon Prime TV kommer att göra att man kan nå ut direkt till konsumenter som ingen annan. Att man äger sina egna Cloud-lösningar och att man t o m kan sälja denna typ av lösningar till andra är också både imponerande och riskminimerande.

Med hjälp av digitaliseringen i samhället så har man med sin plattform gjort det möjligt för företag att sälja direkt till sina kunder. Om företaget själv inte vill eller om det av andra anledningar finns behov av mellanhänder så är det också OK. Det är många i min närhet som tycker att svenska Amazon är ett skämt och att jag är knäppis som överhuvudtaget handlar på Amazon, för det gör jag och ganska mycket också. Det jag tycker att många missar när man skrattar åt översättningsmissar och liknande är att även om Amazon slänger fram en riktigt illa genomarbetad lansering så genererar den mycket försäljning. Än så länge har alla som sålt på nätet kunna dra nytta av nedstängning av fysiska butiker och det har nog varit ganska få e-handlare som har haft det tungt de senaste 12 månaderna. Den dagen som det blir tuffare tider med höjd ränta och arbetslöshet så tror jag att Amazon kommer att kunna stå som vinnare och kommer att tvinga e-handlare som inte direkt tillför så mycket att stänga ned. Det har hänt på de flesta andra marknader där Amazon gått in och jag har svårt att se att samma sak inte skall ske i Sverige. Amazons storlek och logistikapparat går helt enkelt inte att konkurrera mot och många av framtidens e-handelsaktörer (antingen marknadsförare som är Amazon-affiliates eller butiker med varor) tror jag kommer att gå via Amazon och inte försöka köra ett eget race.

Amazon är ett företag som jag verkligen gillar och jag älskar att jag enkelt kan köpa produkter som var ganska svåra att få tag på i Sverige tidigare. Jag tror t ex att i samband med att Amazon lanserades i Sverige så ökade antalet sovsäcksmärken i Sverige till det dubbla. Det kanske är en sanning med modifikation och det kanske tidigare var möjligt att köpa vissa varumärken via enmansföretag som sköttes som sidoverksamhet, men jag tror att min poäng går fram. Nackdelen med att vara väldigt imponerad, som jag är, blir att det finns en risk att man extrapolera sina egna preferenser på alla andra. Det är inte så att Amazon är för alla troligtvis och många tycker inte att bolaget fyller någon lucka i deras liv, och det talar så klart emot Amazon

Det jag tidigare sett som en nackdel med Amazon är att det är svårt att bli så mycket större. Det är sant och det är ett problem. Det jag tror kommer att hända om det skulle bli så att bolaget måste delas upp av konkurrensskäl eller liknande är att man kommer att dela upp bolaget och dela ut till aktieägarna. Sannolikt kommer delarna att vara värda mer än helhet är värderad till idag och därför så skulle man kunna resonera att konkurrensrättsrisken är hanterbar. Det återstår så klart att se, men det är så jag resonerar.

Vi får se hur det blir. Eventuellt kommer jag att köpa några Amazon-aktier.

Deutsche Lufthansa AG

Jag tror att alla som påstår att samhället kommer att ändras i grunden efter pandemin har ganska lite att vila sina ofta väldigt säkra och långtgående påståenden. Det är faktiskt så att jag ibland blir lite irriterad över att diverse TV-soffor upplåts till diverse fantasifulla personer som helt får spinna loss och berätta hur det kommer att bli. Det kan bli så som det påstås att det kommer att bli, men jag tycker att det inte finns mycket substans i mycket av det som sägs. Det är hypoteser, men det framförs som sanningar. Att det inte är så intressant med någon i en TV-soffa som sitter och säger "det kommer nog bli ungefär som innan. Kanske kommer vi att ha fler munskydd i lager framöver om vi skulle hamna i en liknande situation och förhoppningsvis kommer vi att ha bättre rutiner för hur vi skall hindra att svaga äldre inte smittas i framtiden, men så mycket mer kommer det nog faktiskt inte att resultera i" har jag förståelse för, men jag skulle säga att sannolikheten till att det ungefär blir som tidigare är större än att det skall bli helt annorlunda.

En ganska bra indikation på att det kommer att bli ungefär som tidigare är att efterfrågan på citynära bostäder är fortsatt hög. Vi vill med andra ord gärna bo nära arbetsplatser, restauranger, biografer, köpcentrum och andra platser där man träffar andra. Om vi ska jobba hemifrån, ehandla, streama film och allmänt undvika andra människor så går det inte helt och fullt ihop i min värld. Om människor har för avsikt att leva sin liv annorlunda så borde efterfrågan på bostäder förändras. Det går fortfarande att sälja ett hus i Stockholm och köpa 10-20 stycken i en avfolkningskommun, och det har inte ändrats under pandemin eller nu när vi nästan är förbi. Det kanske finns en och annan som hävdar att det visst finns en trend att personer flyttar från Stockholm och det är sant, men den fanns redan innan pandemin och det är trots allt inte frågan om att lägenheter gapar tomma i Stockholm. Viktigt att säga är att jag tror visst att alltfler möten kommer att hållas via Teams eller liknande och jag tror visst att pandemin har skyndat på digitaliseringen, men jag tycker att växlarna som dras av detta är fel. Det man gör när man säger att folk kommer att sluta resa, bo på hotell, gå på restaurang mm är att då samtidigt säger att ett antal trender som funnits innan pandemin ändrats och det tror jag är fel. Jag känner mig rätt ensam i mina åsikter i denna fråga så jag tänker från tid till annan att jag kanske faktiskt tänker fel.

Lufthansa tror jag kan gynnas av en återgång till en värld där resande är möjligt och jag tror att Lufthansa är ett bolag som ganska många vill flyga med faktiskt. Det är ett starkt varumärke och det tror jag är viktigt. Jag hade för egen del kunna betala ett par hundralappar extra för att få resa med Lufthansa istället för många andra bolag. Jag kanske är ensam i detta, men jag tror det inte.

Vi får se hur jag gör framöver. Tyvärr är det inte helt enkelt att sätta sig in i bolagen ovan av olika anledningar. Svenska mindre bolag, som Byggmax, är ganska lättanalyserade i jämförelse.   

Inga kommentarer: