27 januari 2021

Pandox: Nytt innehav

Under dagens nedgång så passade jag på att köpa aktier i Pandox. Det är ett bolag som jag har följt en del den senaste tiden och jag har i omgångar funderat på om det skulle kunna vara en bra idé att köpa. Pandox VD Anders Nisson tycker jag verkar riktigt vettig och jag tycker att den resa som man har gjort hittills är intressant.

Det är väldigt svårt att räkna på ett bolag som Pandox. Om resandet kommer igång relativt snart och om resandet ungefär går tillbaka till samma mönster som tidigare så är det förmodligen ett ganska bra köp. Det är inte säkert, men jag ser det som sannolikt. Självklart är det på inget sätt säkert att resandet snart kommer igång, och det är ett osäkerhetsmoment, och det är heller inte på något sätt säkert att även om restriktionerna hävs att vi kommer att gå tillbaka till så som det var tidigare, och det är ytterligare ett osäkerhetsmoment. Många i marknaden gillar inte risk, eller rättare sagt upplevd risk, och det tror jag ger avtryck i kursen. Jag ser det som sannolikt att vi ganska snart går tillbaka till ungefär så som det var tidigare och jag tror att det kommer att kunna ge bränsle åt kursen.

Ibland när man pratar om hotellnäringen så finns det de som lyfter konkurrensen från Airbnb. Det är på inget sätt en dum kommentar, men det man ska komma ihåg är att när det kommer till förmedlingstjänster så brukar det vara så att den som förmedlar tjänsten - vilket Airbnb är ett exempel på - gärna vill, eller t o m i vissa fall kräver, att den som hyr ut ser till att intäkterna redovisas. Det är inte helt säkert att det blir så och det skapar så klart problem för aktörer som Scandic och Pandox, som har redovisningskrav mm på sig. Jag känner inte till dessa problem i detalj, men det kan inte uteslutas att det faktiskt kan bli ett eller ett par bakslag för förmedlingstjänster och om det blir så kommer det eventuellt att gynna bolag som Pandox.

Överlag så är jag ganska positivt lagd till hotell för tillfället. Jag tycker att det verkar finnas mycket som tyder på att det finns ett uppdämt behov, vilket gör att andra halvan av 2021 och framåt kan bli riktigt bra. Att man har gått igenom ett stålbad de luxe kommer att göra att man in i dessa bättre tider med en väldigt slimmad kostnadskostym. Eftersom Pandox i en hel del fall har omsättningsbaserade hyror så kommer man att ta del av en ökad efterfrågan.

Jag gillar verkligen starka varumärken och det är främsta anledningen till att jag har mycket Scandic-aktier. Det som Pandox har är fastigheter och en verksamhet som fungerar bra. Det är också intressant på sikt även om det, precis som för Scandic, just nu är riktigt illa.

På kort sikt så tror jag att det finns en trigger i form av lättnade restriktioner. Det kanske kan låta konstigt att prata om lättade restriktioner när vi precis stängt gränsen till Norge, men jag jobbar efter hypotesen att pilarna kommer att fortsätta att peka nedåt. Det kan vara fel, det kan vara rätt. Vi får helt enkelt se. Det kommer nog att dröja ett tag, dock så tror jag att en del större aktörer börjar att bli intresserade av att ta positioner som gynnas av en återgång till mer öppet samhälle. Jag tror inte att det kommer att bli någon uppgång i ett kort perspektiv, men framåt sommaren så tror jag att vi igen kan se nivåer runt 140-150 SEK. Det är inte en massiv uppgång, men det är hur som helst vad jag jobbar efter.

Jag har ytterligare en spaning på ett bolag som jag tror skulle kunna gynnas av effekter av Corona. Tidigare har jag skrivit att jag inte tror att det kommer att komma så många riktigt långtgående effekter av Corona-epdemin (några kommer det att bli absolut, men inte så långtgående som många verkar tro), men jag tror att vissa trender kommer att skyndas på och det är ett bolag som jag tror ligger ganska bra till som jag spanat in, men det får bli ett annat inlägg.   

Inga kommentarer: