29 januari 2021

Byggmax: Q4-rapport

Byggmax levererade en riktigt bra Q4-rapport och 2020 landade på ungefär 8 SEK i vinst per aktie. Efter rapporten så kom det några uppdaterade riktkurser. Den jag såg som var högst landade på 70 SEK och jag tror även att jag såg någon som vara nere på 45 SEK. Att det finns en så stor spridning beror på att några tror att 2020, även om det var positivt påverkat av Corona-effekter, var startskottet på en uppgång, medan andra tror 2020 var ett år som stack upp pga Corona-effekter, men att försäljning och vinst kommer att falla tillbaka till gamla nivåer när pandemin är över. För min del så är det ganska klart att det är det första som är det mest sannolika och jag ligger kvar med ca 15% av portföljen i Byggmax.

Anledningen till att jag tror att Byggmax har en ljus framtid och att kurser runt 60 SEK är motiverade beror på att jag tror att Corona-effekternas påverkan på resultatet faktiskt är något överdrivet. Det är oomtvistat så att Corona-effekterna haft en positiv påverkan, men det är annat som driver försäljningen. Man har fått rätsida på Skånska Byggvaror, många butiker har uppgraderats till 3.0, antalet butiker ökar, e-handeln ökar osv. Externa faktorer som påverkar bolaget positivt är att huspriserna ökar, ROT-avdrag och grön teknik-bidrag mm får fler att satsa på sina hus, antalet hustransaktioner ökar, fler Attefallshus byggs etc. Vad gäller byggmarknaden så tror jag att mindre bygghandlare får det allt kämpigare med t ex ökad andel e-handel.

Förvisso kan man fundera på om det kommer att vara några större kursjusteringar under 2021 med tanke på de förhållandevis svåra jämförelsetalen från 2020. Det kan vara så att en stor del av uppgången ligger bakom oss, men det som skulle kunna vara drivande är om försäljningstappet blir ganska beskedligt under 2021, vilket skulle kunna få någon tvivlare att bli intresserad. Nedan är en tabell från senaste rapporten: 


Det som eventuellt också skulle kunna vara positivt för kursen är om bolaget kommer in i något index och att detta får till följd att mer pengar letar sig till aktien. Det är ingenting som jag räknar med, men kanske kan det hända. 

Eftersom Byggmax är ett relativt stort innehav i portföljen är jag glad och nöjd att Q4 kom in så bra som den gjorde. Jag ser inte samma uppsida som jag såg i aktien under 30 SEK (vilket var före pandemin skall tilläggas och naturligtvis lätt att säga så här i efterhand), men jag tycker att det känns som en bra investering och jag kommer att ligga kvar med mina aktier om ingenting riktigt oväntat och dåligt skulle hända som får mig att se på bolaget på helt annat sätt.

Inga kommentarer: