06 maj 2020

Scandic, Byggmax: Ökat och minskat

Idag så fortsatte jag att minska i Byggmax. Det är möjligt att jag skulle rida på en uppåt-trend som verkar vara stark, men jag håller mig till min plan och minskar. Jag tycker att uppsidan ser begränsad ut från dessa nivåer och jag tror att den medvind som nu råder kanske kommer att minska. Det kan dock vara fel och jag har en historik av att sälja för tidigt. Det som gör mig trygg i mitt handlande är att jag ligger väldigt tungt i bolaget. Efter dagens minskning så utgör Byggmax cirka 25% av min portfölj så det är fortfarande ett väldigt stort innehav, dock inte monsterstort som det var tidigare.

Under dagen så har jag ökat något i Scandic. Det ser intressent ut tycker jag och det kan vara så att det blir en liten uppåtrekyl när villkoren för nyemissionen släpps. Sannolikt kommer dessa inte att vara så dåliga och jag tror att en och annan som vill avvakta villkoren kommer att trycka köp när villkoren väl publiceras. Om det är någon som vet när villkoren kommer att publiceras så får ni gärna lägga en kommentar. Jag vet att det är en extrastämma planerad i slutet av månaden och jag antar att villkoren bör bli publika ett tag innan så att man hinner sätta sig in i villkoren innan själva stämman. Min gissning är att de kommer ungefär två veckor, vilket - om min gissning - stämmer skulle kunna innebära att villkoren blir kända för marknaden under nästa vecka. Naturligtvis så skulle villkoren kunna vara en besvikelse med resultat att kursen fortsätter ned ytterligare en bit, men jag tror det inte.

Det jag gillar med Scandic är ett par saker (en del av detta har jag skrivit tidigare så den som läser mina inlägg ofta kommer att känna igen sig) är varumärket. En ganska tung del i min analysarbete (eller de halvtokiga idéer som jag har när jag svingar vilt på börsen) är att marknaden ofta värderar starka varumärken för lågt. Ett varumärke som Scandic är väldigt mycket värt. I dagens Google- och affiliate-värld är det viktigt till exempel genom att man kan ha en hygglig andel av sin försäljning via egna kanaler, t ex den egna sidan. Det gör ganska mycket och jag tror att en del mindre kedjor har det ganska kämpigt när nästan all försäljning sker via tredjepartslösningar som vill ha en del av kakan.

Jag gillar också att man är handlingskraftiga. Man var snabbt ute och drog ner kostnaderna väldigt ordentligt. Det kanske kommer att visa sig vara för mycket och för tidigt och att det kommer att vara svårt att rampa upp igen, men jag är beredd att ta den risken. En annan sak som jag gillar är att man ser till att göra en nyemission relativt snabbt och på ett sätt som jag också gillar. Man har, som jag ser det, fått med många starka aktörer som vill vara med på nyemissionen och jag tror att det ska mycket till för att Scandic inte skall kunna ta sig igenom krisen med det stöd som man har i ryggen. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Det finns säkert de som tror annorlunda och det kanske är rätt. Jag sällar mig till de som väljer att tro på bolaget och att det finns de som inte tror på bolaget är klart med tanke på hur mycket kursen har gått ner.

Det som jag tycker är positivt är att många delar av Europa lättar på restriktionerna och en effekt av det är att många väljer att boka hotell, i alla fall om man skall tro de nyheter som publicerades av Airbnb idag (går att hitta där nyheter finns, tex Avanza). Naturligtvis ska man inte dra för stora slutsatser av en sådan liten nyhet, men det säger en del. Många som har suttit hemma längtar efter att få komma ut och jag tror att när väl folk släpps ut så kommer man att längta efter att resa och röra på sig. Med andra ord, jag tror att efterfrågan kommer att komma tillbaka relativt snabbt och jag tror att marknaden underskattar hur snabbt efterfrågan kommer att komma tillbaka. Videomöten i all ära, men att från tid till annan träffas på riktigt tror jag att man kommer att vilja även i framtiden.

En ytterligare sak som jag sätter på Scandics pluskonto är att man ligger i den billigare planhalvan. Scandic är OK, men inte lyx. Det är i alla fall så som jag ser på saken. Jag tror att om det blir kärvare tider de kommande 5-10 åren så kommer det att vara bättre att vara den billigare planhalvan än på den dyrare. Många som reser vill ha en bra säng och rent och snyggt, men en massa krimskrams och room service är inte så viktigt för den stora massan. Det är i alla fall så som jag ser på det. Det beror så klart på tillfället och om man åker iväg för att fira något så vill man kanske ha det lilla extra, men för affärsresor, för övernattningar på väg till fjällen eller liknande så tror jag att ganska många hellre tar ett hyggligt budgetalternativ än lyxalternativet. Jag tror att Scandic på samma sätt som Byggmax kan vara relativa vinnare i en framtid med tuffare villkor. Naturligtvis kan det inte bli hur dåligt som helst, men om det blir något sämre så tror jag inte enbart att det är en nackdel för Scandic. Bolagets satsning som går under namnet Scandic Go tror jag går i linje med det som jag beskriver. Jag tycker att den satsningen känns sund.

Det jag inte tycker att man skall glömma bort är att sannolikt så pressas kursen för närvarande av att en del potentiella köpare inte får agera pga att man har information som inte marknaden har. Ledningen på Scandic och många personer i de bolagen som har aviserat att man vill delta måste ha information som inte resten av marknaden har och av den anledningen så bör man inte få handla aktier för närvarande. Jag vet inte om det faktiskt är så, men jag tycker att det borde vara så. Min gissning är alltså att när väl nyemissionen är avklarad så kommer kanske en och annan som inte får köpa just nu att trycka på köpknappen och det skulle kunna få kursen att hoppa upp en bit. När väl nyemissionen är i hamn så tycker jag att de flesta i ledningsgruppen borde känna en viss press på att visa att man tror på bolaget. Vi får se.

Viktigt att påpeka i sammanhanget är att jag tycker inte att Scandic är ett toppencase och att marknaden kommer att explodera samtidigt som Scandic vinner marknadsandelar och höjer sina priser. Tvärtom, jag tror att det kommer att bli riktigt tufft, dock tror jag att lite väl mycket elände är inprisat i dagens kurs. Vinsten har tidigare legat runt 6-7 SEK. 2020 kommer att vara ett år när man kommer att visa stora förluster och, om jag gissar, så tror jag att 2021 kommer att visa en vinst runt 3 SEK. 2022 tror jag att mer har gått tillbaka till normala förhållanden och jag tror att 5-6 SEK per aktie är rimligt. Det finns viss potential att dessa siffror kan överträffas av att fler vill resa, men det är ingenting som jag räknar med. Är detta attraktiva siffror? Nej, inte direkt, men med tanke på att kursen ligger runt 38 SEK så tror jag att det finns en viss uppsida och jag tror att kursen kan hoppa upp till 45-50 SEK senare under året om det visar sig att saker och ting rör sig i rätt riktning. Om det t o m visar sig att svensk ekonomi och reslusten generellt är något större än vad många tror idag så tror jag t o m att vi kan se kurser upp mot 60-70 SEK. Det är möjligt att det är alldeles för defensiv och att kursen hoppar upp till över 100 SEK igen snabbt, men det är ingenting som jag räknar med. (Siffrorna ovan baseras på innan antalet aktier har ökats så siffrorna måste justeras efter nyemissionen)

En något relaterad fundering som jag har är kopplingen mellan hotell och bostäder. När jag hör folk prata om effekterna av Corona så verkar den allmänna uppfattningen vara att efterfrågan på hotellnätter kommer att minska dramatiskt. "Alla" kommer att ha videomöten och "ingen" kommer att ha råd att bo på hotell. Det kanske är att ta i lite väl mycket som jag ser det. Vad gäller bostadspriser så verkar ganska många tro och tycka att de låga räntorna kommer att kompensera för en ökad arbetslöshet och att det skulle kunna få till effekt att priserna inte faller. När det kommer till bostadspriser så är jag en dysterkvist och jag tycker på många sätt att bostadspriserna är för höga. Att de låga räntorna skulle kompensera för högre arbetslöshet tror jag helt enkelt inte på. Dagens bostadspriser prisar, som jag ser det, redan in låga räntor och jag har svår att se hur dessa därmed ska kunna kompensera en hög arbetslöshet som idag inte är inprisad i bostadspriserna. Det är möjligt att det inte är så binärt som jag ser det och det är möjligt att det går att sätta in ytterligare instrument för att undvika en nedgång av priserna, men jag har svårt att se att det går att undvika att det blir en sättning på bostadsmarknaden. Tyvärr tror jag att den låga räntan och för sent insatta och för ineffektiva amorteringskrav har gjort att det blir svårt att undvika en nedgång. Jag tror dock inte på en riktig krasch utan jag tror att en nedgång på en 5-15% kan vara en bra gissning. Sannolikt kommer storstadsområdena där priserna är ganska uppumpade att drabbas hårdare. Det är vad jag tror. Att bostadspriserna skall gå ner är ingenting nytt för mig. Det har jag trott i 20 år och jag har i princip haft fel hela tiden.

Hur hänger då hotellnätter ihop med bostadspriser? Ja, kopplingen är inte uppenbar, men när det kommer till övernattningslägenheter och fritidshus så kan det bli så, tror jag, att allt fler kommer att tycka att hotell är ett ganska bra alternativ. Det är möjligt att det inte påverkar nämnvärt, men om man kan få till bra och prisvärda budgetalternativ så kommer kanske en del som idag har en övernattningslägenhet istället väljer att bra paket på Scandic Go, tex 50 hotellnätter med bra rabatt. Jag har dålig koll på hur många lägenheter som fungerar som övernattningslägenheter, men jag tror att det är fler än vad man tror. Det som ytterligare skulle kunna dra ner intresset för att ha övernattningslägenheter är om det återinförs någon form av fastighestskatt eller liknande som även påverkar lägenheter. Det kanske inte är någonting som det pratas så mycket om just nu, men jag ser det inte som uteslutet. Om statsfinanserna snabbt urholkas så blir det svårt att vifta bort fastighetsskatt och bara prata om högre inkomstskatter, sannolikt kommer båda att krävas. Eftersom det enligt mitt sätt att se är sunt att ha en fastighetsskatt så tror jag att det går att finna en bred politisk lösning kring detta om det verkligen kniper. Den främsta anledningen till att vi inte har det idag är att det har blivit en het politisk potatis och att det vore politiskt självmål att presentera en sådan lösning idag.

Det var många och långa tankar i en salig röra. Vi får se hur det går med Scandic. Att luras in i värdefällor har jag blivit förr och det har ofta tagit år innan jag har kunnat komma ut, ibland med bra resultat som med Byggmax och ibland med mindre bra resultat, som med Telia. Det jag har lärt mig från Byggmax är att inte börja bygga upp ett allt för stort innehav alltför tidigt. Ska man köpa hela vägen ner till botten så blir det en lång vandring och det hade jag inte tänkt med Scandic. Sannolikt håller jag där jag är nu. 



 

Inga kommentarer: