04 januari 2010

Bra start på det nya året 0ch AXIS-funderingar

OMXS All Share hoppade upp 1,5% under årets första handelsdag. Eftersom jag fortfarande ligger ganska likvid sedan mina försäljningar i slutet av förra året så ökade inte min aktieportfölj så mycket, men jag är ändå nöjd.

Lundbergföretagen har pinnat på bra den senaste tiden och kursen är nu uppe i 365 SEK, vilket är upp ungefär 10% jämfört med min snittkurs. Eftersom innehavet är ett av mina största så är jag så klart nöjd med utvecklingen. Förhoppningsvis så fortsätter kursen att pinna upp ett par snäpp till.

Idag hoppade även Investor till och steg med 2,40 SEK till 135,30 SEK. Investor är efter SCA mitt största innehav så jag hoppas att denna uppgång är startskottet på en längre uppgång.

Jag har annars spanat in Fortum, men har hittills varit lite för snål för att få några. Kursen ligger idag runt 19,50 EUR. Min köporder ligger på 18,95 EUR. Om det kommer en dipp de närmsta dagarna så kan jag få mina aktier, annars får jag väl höja ribban ytterligare.

AXIS ligger idag på 86 SEK. Det är inte någon avskräckande värdering, men inte heller en låg värdering. Bolaget har förvisso framtiden för sig, men konkurrensen blir tuffare och AXIS som ligger i det dyrare segmentet kanske i vissa fall har för bra bildkvalité. Jag hade nog som kund prioriterat fler kameror med något sämre kvalitet än färre kameror med bättre kvalitet. Naturlitgvis kan man vrida på det och säga att AXIS säljer hela system. Om så är fallet hade jag önskat att det getts fler pressreleaser som tyder på att systemförsäljningen går bra.

Mitt drömscenario är att AXIS köpt en mindre tillverkare, gärna asiatisk, som kompletterade AXIS med ett sortiment av billigare kameror. Naturligtvis skulle dessa kameror säljas under ett annat varumärke. Jag tror tyvärr inte att det kommer att bli så. AXIS är ett ingenjörsföretag som sätter stor prestige i att ha bäst bildkvalité (och på så sätt imponera på andra ingenjörer) framför att ta marknadsandelar. Nu kan jag inte branschen, men jag tycker inte om att läsa att marknadsandelen krymper samtidigt som man lanserar fler högkvalitativa produkter. Det är möjligt att jag är helt ute och cyklar, men jag känner ett styng av tveksamhet samtidigt som jag tror på både marknaden och ledningen.

Charlie

2 kommentarer:

Isvar sa...

Jag ser faktiskt ingen superkoll på Axis, men detta är mina 5 cents. Om det bara sköts på rätt sätt så tror jag på det på lång sikt. Alla vet att övervakningskameror kommer att öka år efter år och inom det segmentet så kommer det att finns ytterligare ett segment av tillverkare, där tror jag Axis kommer att vara en av de som inte är billigast, men som kommer ha en av de bästa bildkvaliteterna och ligga i framkant av innovation. Sen kommer det säkert finnas andra billigare varianter, men båda kommer att kunna vara framgångsrika inom just denna branschen.

Charlie sa...

Det finns absolut en framtid inom nätverkskameror och AXIS kommer säkerligen att vara en del av den, men frågan kokar ner till om kursen motsvarar framtida intäkter. Jag tror att den gör det, men jämfört med alternativa investeringar så ser AXIS ganska dyr ut.