31 januari 2010

Avstämning januari

Januari månad verkade länge bli en bra månad i portföljen, som bäst var jag uppe på runt 2,5%. En stor anledning till att det gick bra i början var att mitt största innehav SCA utvecklades fint och var under en kort period uppe på 105 SEK. Under förra veckan rapporterade både SCA och SKF, ett annat av mina större innehav, fjärde kvartalet 2009 och siffrorna togs inte väl emot av marknaden. SCA överträffade faktiskt marknadens officiella förväntningar, men med tanke på den riktigt bra Q3-rapporten var de egentliga förväntningarna högre än de officiella. SCA meddelade även att man trodde att det skulle bli fortsatt prispress på tidningspapper, något som förmodligen sänkte humöret ytterligare, även om de flesta inte borde bli förvånade av ett sådant uttalande. Vad gäller SKF var Tom Johnstone, VD, skeptisk till en snabb återhämtning, vilket självklart dämpade humöret hos många. Samtidigt som SCA och SKF kom in som besvikelser överraskade HM positivt och den tidigare negativa trenden verkar nu vara bruten. HM finns inte med i min portfölj, men det är ändå kul att det går bra för företaget. Efter den tråkiga rapportveckan raderas uppgången i min portföljen och det slutliga resultatet för januari blev ungefär -1%. Mitt mål är att ligga på 1% per månad.

Tyvärr blev jag inte helt förvånad av nedgången i slutet av månaden. Det finns mycket som talar för att det kommer att komma tuffare tider på börsen, framförallt beroende på att stimulansåtgärder runt om i världen successivt kommer att dras tillbaka. För att inte drabbas så hårt omstrukturerade jag portföljen lite under månaden. Bland annat gjorde jag av med AXIS till förmån för fler SHB-aktier och Fortum-aktier. Det visade sig vara synnerligen dålig tajming eftersom AXIS presenterade en omvänd vinstvarning dagen efter mitt byte. Kursen hoppade upp runt 10% och jag stod hopplöst kvar på perrongen. Så kan det gå.

Av de aktier som har utvecklats bra under månaden är Ericsson (ungefär +10%), AXIS (som sålde för 88,5 SEK), Indutrade (ungefär +10%), NIBE (ca 7%) och SCA (ca 5%).

Bland de som utecklats sämre finns Atlas Copco (ca -5%), Lundbergföretagen (ca -7%), SHB (ca -5%), Skanska (ca -5%), SKF (ca -5%) och Tele2 (ca -5%). Tyvärr är många av dessa ganska stora innehav i portföljen, vilket naturligtvis påverkar helheten.

AXIS fick lämna portföljen eftersom jag trodde att bolaget skulle kunna straffas när tiderna blev tuffare. Helt fel och feltänkt så här i efterhand. Även vindkraftsföretaget Vestas fick lämna portföljen efter att jag blivit lite tveksam till företaget.

Nyheterna i portföljen är Fortum och PA Resources. Fortum är ett stort innehav, medan PA Resources är mitt minsta. Just nu ligger jag back i båda, -2% respektive -5%. En anledning till att jag köpte Fortum är den höga utdelningen. Förhoppningsvis är det utländsk kapitalskatt (15%) på denna, men det har jag inte fått bekräftat.

Under månaden köpte jag fler Telia Sonera (49,70 SEK) och fler SHB (194 SEK).

Charlie

5 kommentarer:

Storm sa...

Hej,
Dags att stiga ur marknaden vid toppar.
Mvh
Storm

Charlie sa...

Om jag visste vad som var toppar så skulle jag välja att lämna marknaden vid toppar :)

Jag är oroad över de stora budgetunderskotten och jag tror att det kan bli stökigt på många håll i världen. Effekten av detta kan mycket väl bli att vi får en körare nedåt på börsen. Många av de fina resultaten som har visats upp handlar fortfarande om besparingar även om det finns tendenser på att hjulen kommit igång. Generellt är jag positiv till Sverige, som tack vare Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och gänget som rett ut krisen på ett bra sätt, och till svenska bolag som generellt har hanterat krisen bra.

Anledningen till att jag håller mig kvar på börsen är att det mycket väl kan bli ett ganska bra börsår, kanske t o m runt +10%, men risken finns också att vi landar på -10% på grund av förnyad oro över världsekonomi och skuldberg.

Min portfölj är ganska defensiv för närvarande. Mitt största innehav är Fortum numer (efter att jag fyllde på i veckan), mitt näststörsta är SCA, osv. En ganska tråkig portfölj med andra ord utan potentiella kursdubblare, men full av aktier som troligen inte kommer att vara kurshalverare.

Sett som helhet har jag ökat bufferten ganska rejält, vilket beror på att jag är lite tveksam till börsen. En annan anledning är att jag kommer att nalla på bufferten inom kort så hela sanningen är inte att jag är skeptisk till börsen.

Förresten, jag trodde att jag hoppade av på en topp med AXIS. Riktigt, riktigt fel.

Charlie

Anonym sa...

Hej
Vill du få veta när jag byter fonder i ppm i ett år mot att du ger mig reklan på din sida?
Hade 174% avkastning -09!

Mvh
PPMRÅDGIVAREN
www.ppm-rådgivaren.nu

Johan T sa...

Vad menar du med förhoppningsvis utländsk kapitalskatt? Finnarna drar väl 15% och skatteverket 15%

Storm sa...

Marknaden gått in i en ny fas, konfirmerad neråt trend i samtliga geografiska regioner. Hur djup det blir vet ingen, men dumt att chansa. Medellångsikt negativ, kort negativ, lång kanske fortfarande upp...

MVH
Storm