28 februari 2008

SEB in i portföljen

Jag är inne i en hektisk period med mycket att göra, därav det skrala bloggandet.

Hur som helst, idag klippte jag till och köpte SEB för 148 SEK. Jag ligger lite väl tungt i banksektorn för tillfället, men jag tycker att värderingarna på bankerna känns ganska attraktiva just nu. Det är möjligt att det blir en snabb affär i SEB eller att detta innehav får ersätta SHB eller Swedbank. Möjligheten att jag behåller alla tre finns också.

mvh Charlie

4 kommentarer:

Cristoffer sa...

Banking for dummies?

http://cristofferstockman.blogspot.com/2008/02/banking-for-dummies.html

Charlie sa...

Hej Cristoffer!

Jag har skummat igenom ditt inlägg (världsrekord i längd på ekonomiblogginlägg?) och det jag läste var intressant. Inom kort kommer jag att återvända för att läsa det hela lite mer ingående.

Aktieräven sa...

Publicerade just en snabbanalys av Swedbank. Tycker också den fungerar väl som skolboksexempel i TA101.

Har det för övrigt hänt något mer med din strategi?

Charlie sa...

Hej Erik!

Jag kollade på din graf. Även om mina kunskaper i teknisk analys är relativt begränsade så förstår jag din poäng. Trenden gick nedåt - inte bra - aktieägare ledsen.

Å andra sidan, vilket känns intressant ur mitt perspektiv, så måste det ju någon gång vända. P/E-talen börjar närma sig mycket låga tal, vilket känns intressant i kombination med stundande utdelning.

Cristoffer har absolut en poäng i att en liten ynklig ökning av kreditförlusterna kan få ödesdigra konsekvenser (nåja kanske inte ödesdigra, men småjobbiga åtminstone). Detta måste man naturligtvis ta med i beräkningarna. Samtidigt skall man komma ihåg att detta inte är ny information.

Baltikum är en högriskmarknad inom bankvärlden, men allt vad hög risk innebär - möjlighet att tjäna bra med pengar, risk att förlora mycket pengar.

Min strategi just nu vad gäller banker är att ha aktier i tre stora banker - SHB, SEB och Swedbank. Alla har sina för- och nackdelar och jag har svårt att bedöma vilken av dem som är bäst, därav mitt spridda ägande. SHB var tidigare min favorit, men senaste rapporten var en besvikelse, vilket har gjort att jag spritt ägandet ytterligare.

Om ingen av aktierna sticker upp utan anledning så kommer jag troligtvis att ha dessa tre banker över avstämningsdatumen. Efter det kommer jag att försöka att göra mig av med dessa till (inköpspris-utdelning)*1,05 ungefär. Sannolikheten att en sådan affär går igenom är nog ganska stor. Min erfarenhet är att kurserna ofta snabbt tar igen förlorad mark från utdelningarna.

I värsta fall, om jag är rent ute och cyklar, så får jag väl dras med dessa bankaktier ett tag. Det finns värre saker som kan hända.

mvh Charlie