19 februari 2008

Swedbank ut ur portföljen

Idag så åkte Swedbank ut ur portföljen. Jag sålde för 177,50 SEK under eftermiddagen. Kursen stängde på 174 SEK och det är inte omöjligt att jag köper tillbaka aktien för runt 170 SEK om den backar imorgon eller de kommande dagarna. Man kan tycka att den här typen av försäljningar och återköp är tämligen meningslösa, men faktum är att sett ur min egen "statistikskatt", dvs mina tidigare affärer, så brukar många bäckar små leda till rätt OK summor i slutändan. Tyck vad ni vill - jag gillar att handla.

Jag har åter börjat snegla på AXIS faktiskt. Förra månaden var jag inne och vända snabbt som tusan. Anledningen till att jag snabbt gav mig ut var att jag blev lite uppskrämd av ett uttalande som VDn gjorde där han påpekade att försäljningen skulle kunna påverkas av en nedåtgående byggtrend i USA. Jag tror dock ganska hårt på AXIS teknik och skiftet från analoga till digitala näteverksvideosystem har bara börjat. Om det blir en dipp under veckan så klipper jag nog till.

Vad tror ni om AXIS och Swedbank?

mvh Charlie

5 kommentarer:

Anonym sa...

AXIS tror jag inget alls om. Jag vet helt enkelt inte ens vad dom gör.

Swedbank tror jag lite blandat om. Jag tycker det är tufft av dom att som första storbank ta in fonder från andra förvaltare. Samtidigt tycker jag deras egen fondverksamhet, Robur, är mest pinsam. Dessutom tänker jag aldrig ens överväga att byta till Swedbank så länge dom har sin fåniga avgift för internetbank. Den övergår mitt förstånd. SEB har en liknande, där måste man betala en avgift för att kunna betala räkningar via internetbanken, vilket är i princip lika illa.

Charlie sa...

AXIS gör IP-baserade nätverkskameror, dvs videokameror som man kan koppla in på ett datornätverk. Annorlunda uttryckt så har varje kamera en inbyggd webserver vilket gör att man kan surfa in på en kamera via en dator som är kopplad till samma datornätverk. Det är tufft och det är framtiden.

Jag håller med dig om avgifterna. Det är inga roliga avgifter. Att man tar betalt för en tjänst som man tillhandahåller ser jag iofs inte som så konstigt, men jag irriterar mig på att de (SEB) bara drar pengar från konto. Jag vill ha en faktura så att jag kan registrera vad tjänsten kostar.

Hur som helst, jag tror inte att både du och jag är mer intresserade av ekonomi än vad genomsnittsbankkunden är och därför tror jag inte att dessa faktorer är avgörande. Jag tror snarare att utvecklingen i Baltikum kommer att vara avgörande för Swedbank, likaså om kreditförlusterna i resten av verksamheten.

Unknown sa...

Jag läser din blogg och jobbar på Swedbank. Intressant diskussion om anlednigen till att inte välja en bank för deras avgift på Internetbanken. Det är inte gratis för bankerna att förmedla kundernas uppdrag till Bankgirot o Plusgirot om nu någon tror det. Antingen är vi tydliga och sätter ett pris eller gör vi som vissa av konkurrenterna och tar igen de avgifterna någon annanstans.

Behöver jag kommentera att ni köper aktier i ett publikt börsbolag och oftast vill aktieägare se vinster i sina bolag och det gäller även banker. De kommer inte som en skänk från ovan...

Lycka till med aktieaffärerna, kan tipsa er om att SEBs analytiker ha satt KÖP på Swedbank med riktkurs 250 kr..

Robur blev utsedda till årets stjärnförvaltare av Morningstar o DI.se. Vi har ca 100 fonder och om vi underpresterar i en viss fond kanske inte det beror på fondförvaltaren utan marknaden..

Lycka till!

Charlie sa...

Hej Fredrik!

Jag förstår absolut att man tar betalt för en tjänst som man tillhandahåller (vilket jag även skrev ovan).

Vad gäller Robur så har det väl mestadels varit ris den senaste tiden även om det du nämner är ett undantag. Generellt sett är jag inte så imponerad av storbanksfonder även om det naturligtvis finns undantag. Min filosofi vad gäller fondförvaltare har varit att hitta förhållandevis små sådana som har en bra historik. Tidigare hade jag bland annat Didner & Gerge och Lannebo fonder. Jag har till viss del fortfarande fonder hos dessa bolag via olika typer av pensionssparande.

Det är, som jag ser det, inte svårt att räkna fram ett värde på swedbank på 250 SEK. Jag gissar att det skulle bli ett P/E-tal på runt 12-15 baserat på förväntade vinsten för 2008, men, och detta är ett stort men, om kreditoron sprider sig och det blir mycket sämre tider i Baltikum så kommer dessa siffror inte att gälla och då kan i värsta fall ovan nämnda P/E-tal vara 20-30. Det är förvisso inte katastrofalt, men absolut inte lockande. Det är så jag resonerar.

Jag är alltid tveksam till banker som tycker om andra bankers kurser. Det är nästan som att indirekt tycka om sin egen kurs. Jag vill inte säga att jag misstror SEBs analytiker, men jag tycker alltid att man skall tänka på vem som säger vad och varför.

Troligtvis kommer jag att köpa tillbaka mina Swedbank-aktier ganska snart. Jag saknar dem redan :)

mvh Charlie

Anonym sa...

Fredrik: Det är betydligt billigare för bankerna att kunderna gör sina uppdrag själv än via bankens personal. Att då ta betalt för att låta kunderna göra det själv, är inte det rätt konstigt? Som du säkert vet är det dessutom gratis hos dom flesta utöver SEB och Swedbank.