20 februari 2008

Swedbank in igen och XACT BULL-funderingar

Jag köpte tillbaka Swedbank idag för 172 SEK. Kursen slutade på 169,50 SEK så jag hade kunnat vara kallare, men eftersom jag sålde dem igår för 177,50 SEK så skall jag inte klaga. En kul liten affär.

Under dagen har jag funderat lite på om det möjligen skulle vara en bra idé att köpa på sig några XACT BULL för tillfället. Taktiken skulle vara att sätta en riktkurs på +10% och en stop-loss på -15%. Eftersom XACT BULL har en omräkningsfaktor på 1,5 gentemot OMX-index så skulle detta innbära att om kursen pinnade upp ungefär 7% så skulle jag nå min riktkurs på +10% medan det skulle krävas en nedgång på ungefär 10% för att jag skall nå stop-loss-gränsen. Spontant så känns +7% mer sannolikt från dagens OMX-nivå än -10%.

En anledning till att det känns så är att det kommer att bli en del utdelningar i april/maj vilket borde göra att sannolikheten för en nedgång till -10% borde vara ganska osannolik, vilket alltså är ett argument för att köpa lite XACT BULL.

Jag tror att jag skall slänga in en köporder på XACT BULL och om jag får den sedan köra enligt ovanstående resonemang med liggande stop-loss och säljorder.

Vad tror ni? Bra eller beng?

mvh Charlie

4 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Varför är du beredd att ta en större förlust än du är beredd att ta vinst? (Du säljer vid -15 eller +10).
Det låter inte som att du riktigt tror på XACT Bull ändå...

Charlie sa...

Jag är alltid skeptisk när det kommer till aktier :)

Skämt åsido, jag tror att det finns en ganska god chans att börsen sticker upp runt 7% den närmsta tiden, närmare bestämt 3-4 månader. Många av rapporterna har kommit och jag tror inte att de svenska bolagen kommer att drabbas fullt så hårt av den amerikanska nedgången som är inprisat i dagens kurser.

En annan anledning är att börsen känns översåld för tillfället. Alla har dragit öronen åt sig på samma gång.

Detta är dock ingenting annat än mina egna funderingar, varför jag inte vågar dra till med mer än 7%. Det är viktigt att komma ihåg att XACT BULL har relativt hög risk i och med hävstångseffekten.

Anledningen till att jag lägger stop-loss lägre är att det mycket väl kan komma en svängning nedåt och då vill jag inte åka dit om det bara är en tillfällig dipp. Jag kan kosta på mig en -15%-affär helt enkelt.

Om jag hade haft mycket annat som lockade är det möjligt att jag hade smalnat av intervallet.

Jag vet inte om det blev någon riktigt röd tråd i resonemanget, men det är ungefär så jag resonerar.

mvh Charlie

Bryggarn' sa...

Tackar för utförligt svar!
Jag tror jag förstår hur du tänker :) Det är ju faktiskt stoploss av en anledning också. Det finns ju inget som hindrar dig att sälja på säg -7% om något inträffar och du ser att det brakar iväg neråt.
Jag har själv några Tjurar i min portfölj, det var därför jag var lite nyfiken på ditt resonemang.

Charlie sa...

Det känns som ett ganska lurigt läge faktiskt och jag har varit inne och vänt i XACT BULL under förra månaden. Jag börjar dock att alltmer få en känsla av att det borde börja gå uppåt.

Vad gäller stop-loss så är jag försiktig med att ha de alltför snäva. Risken är att man fångar dagslägsta.

mvh Charlie